Презентація "Культура Візантії"

Про матеріал

Даний електронний матеріал рекомендується для використання вчителями під час вивчення розділу «Перші середньовічні держави». Матеріали презентації сприятимуть розвитку предметних умінь та історичних компетентностей учнів: хронологічної, просторової та інших.

Цифровий ресурс полегшить учням вміння локалізувати історичні події у часі та просторі, працювати з історичною картою, розвивати вміння отримувати інформацію з різних джерел.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перші середньовічні держави Культура Візантії Голуб Катерина Олександрівна, учитель історії Матусівського навчально-виховного комплексу “Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2” Шполянської районної ради Черкаської області

Номер слайду 2

Місто – центр торгівлі, ремесла та сильної влади Візантія – наступниця античної культури Вплив християнства на культурний розвиток Візантії Історичні умови розвитку культури Візантії:

Номер слайду 3

Карта Константинополя Розвиток освіти В VII – VIII століттях грецька мова стала державною. Для управління державою потрібні були освічені люди, щоб створювати закони, укази, договори, тому держава піклувалася про освіту.

Номер слайду 4

Розвиток науки Візантійці шанобливо ставилися до науки, яку називали філософією. До неї відносили богослов‘я, математику, природознавство, етику, політику, граматику, риторику (красномовство), діалектику (логіку), астрономію, музику та правознавство. Візантійська наука та техніка значно випереджала західноєвропейську.

Номер слайду 5

Лев Математик Наукові знання Візантійський учений Лев Математик започаткував алгебру, замінивши цифрові символи літеровими. Він винайшов світловий телеграф – систему сигнальних вогнів для передачі термінових повідомлень на великі відстані, багато хитромудрих механізмів, якими зачудовувалися іноземці: рухомі статуї, механічні співочі птахи тощо.

Номер слайду 6

Наукові знання Візантійські медики працювали над діагностикою – розпізнаванням недуг. Створювалися навчальні посібники по медицині. Для навчання лікарській справі у XI столітті при шпиталі одного з монастирів Константинополя було створене перше в Європі медичне училище.

Номер слайду 7

Наукові знання Розвиток ремесел і медицини сприяв розвитку хімії. Збереглися давні рецепти виготовлення скла, фарби, ліків. Було винайдено «грецький вогонь» - горючу рідку суміш із нафти, сірки та олії, яку застосовували на флоті проти ворожих кораблів. «Грецький вогонь» через спеціальну мідну трубу вивергався на відстань до 25 метрів і запалював дерев'яні човни ворога.

Номер слайду 8

Наукові знання Візантійські мандрівники й прочани зробили цінні географічні спостереження. Завдяки цьому, візантійці накопичили значну кількість знань з географії. Вони вміли креслити плани міст та складати карти. Візантійці залишили досить детальний опис Малої Азії та відомості про племена, що заселяли територію Київської Русі.

Номер слайду 9

Наукові знання Прокопій Кесарійський З гуманітарних знань у Візантії особливо шанували правознавство та історію. Найвизначнішим візантійським істориком був Прокопій Кесарійський, який описав царювання Юстиніана, свого володаря. У ХІ ст. прославився Михаїл Пселл – правознавець, богослов, фізик, астроном, біолог та філолог.

Номер слайду 10

Архітектура Однією з характерних рис візантійської архітектури було створити у глядачів враження нерукотворного дива.

Номер слайду 11

Архітектура Справжньою перлиною світової архітектури став храм Святої Софії (Премудрості Божої) у Константинополі.

Номер слайду 12

Храм Святої Софії Його називали “чудом із чудес”

Номер слайду 13

Храм Святої Софії Храм був побудований за наказом імператора Юстиніана всього за 5 років. Будівництвом керували Ісидор із Мілета та Анфімій із Трал. Щоденно на будівництві було задіяно до 10000 каменярів, теслярів та інших робітників. Здавалося, що храм летить над містом, як корабель над морем.

Номер слайду 14

Храм Святої Софії Майже квадратна будівля (75Ч71 м) увінчана на висоті 51 м величезним куполом діаметром у 31 м. Він спирається на чотири могутні стовпи, майстерно замасковані так, що їх ледве помічають присутні. Виникає відчуття надзвичайної легкості купола.

Номер слайду 15

Храм Святої Софії Коли через 40 вікон ллється сонячне світло – купол ніби ширяє над храмом.

Номер слайду 16

Храм Святої Софії Не менше захоплення викликало у сучасників і внутрішнє оздоблення собору. Стіни й колони були облицьовані різнокольоровим мармуром, порфіром, малахітом. Вражали різнокольорова мармурова підлога, тонкий орнамент та інкрустації на стінах, мерехтливі мозаїки.

Номер слайду 17

Архітектура Церква Сан- Віталє. Равенна. Церква Сергія і Вакха. Корстантинополь

Номер слайду 18

Храм Святої Ірини в Константинополі

Номер слайду 19

Мистецтво У Візантії для прикрашення стін храмів використовували мозаїку – живописне зображення із шматочків смальти (різнокольорового непрозорого скла), які закріплювали у сирій штукатурці.

Номер слайду 20

Мистецтво Капітель колони в церкві Сан-Віталє в Равенні прикрашена чудовим різьбленням по мармуру та різнокольоровими мозаїками.

Номер слайду 21

Мозаїка храму Святої Софії в Константинополі

Номер слайду 22

Мозаїка храму Святої Софії в Константинополі

Номер слайду 23

Мозаїки церкви Сан-Віталє в Равенні

Номер слайду 24

Мозаїки церкви Сан-Віталє в Равенні

Номер слайду 25

Мозаїки церкви Сан-Віталє в Равенні

Номер слайду 26

Мозаїка Мавзолея Галли Плацидії в Равенні Добрий пастир у райському саду

Номер слайду 27

Живопис Стіни храмів прикрашали також фресками. Фреска – це живописне зображення по сирій (свіжій) штукатурці розведеними на чистій або вапняній воді фарбами, а також техніка стінних розписів, що дозволяє створювати органічно поєднані х архітектурою композиції.

Номер слайду 28

Живопис У храмах та житлах розміщували ікони. Ікона – живописне зображення Бога, Божої Матері, сцен із Біблії на дерев'яних дощечках. Ікони надзвичайно відігравали важливу роль в оздобленні візантійських храмів.

Номер слайду 29

Ікона Володимирської Богоматері

Номер слайду 30

Живопис До Х ст. у візантійських храмах сформувався іконостас – особлива перегородка з іконами, що відокремлювала вівтарну частину від молитовного залу.

Номер слайду 31

Мистецтво емалі У Візантії у ІХ-ХІІ ст. високого розвитку досягло мистецтво емалі, запозичене зі Сходу. Емаль – тонке склоподібне покриття, що отримується високотемпературною обробкою. При виготовленні емалі скловидну різнокольорову масу наносили на поверхню виробу, розділеного тоненькими перегородками, а потім обпалювали в печі.

Номер слайду 32

Мистецтво емалі Художня емаль застосовувалася для оздоблення ікон, імператорських корон, блюд, кубків, ювелірних виробів тощо. Візантійські майстри славилися мистецтвом перегородчатої емалі на золоті.

Номер слайду 33

Музика Візантійці вважали, що під час богослужіння голоси ангелів зливаються з людськими і відтворюють у церковному співі образ Бога. Основним видом церковного співу був тропар – музично-поетична імпровізація на біблійні сюжети чи тексти.

Номер слайду 34

Музика Починаючи з VII ст. найпопулярнішим жанром візантійської музики стає канон – складна музично-поетична композиція, яка виконувалась під час ранкової служби у храмах. Історія візантійської музики також ознаменувалась введенням нотного письма, яке дозволило точно записувати та відтворювати мелодію.

Номер слайду 35

Інтернет-ресурси: http://900igr.net http://aida.ucoz.ru http://commons.wikimedia.org/wiki http://i100rik.com.ua http://myshared.ru http://ppsite.info http://uk.wikipedia.org/wiki (посилання на сайти, портали, Інтернет-ресурси) СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: Література: Губарев В.К. Довідник школяра і студента. Всесвітня історія. – Донецьк: ТОВ ВКФ “БАО”, 207. – 496 с. (книга одного автора). Земерова Т.Ю. Всесвітня історія. – Х.: ФОП Співак Т.К., 2013. – 832 с. (книга одного автора). История Византии: В трех томах. – М.: Наука, 1967. - Т.1. – 524 с.(академічне видання). - Т.2. – 472 с.(академічне видання) Т.3. – 508 с. (академічне видання)

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Доценко Ігор Борисович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Матченко Світлана
    Дуже вдячна за чудову розробку
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Балко Лідія
    Дуже Вам дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Prydatchenko Vlad
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
24 березня 2018
Переглядів
28203
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку