Презентація курсової роботи

Про матеріал
Курсова робота на тему "Використання дидактичних ігор на уроках математики" в початковій школі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Я щоранку заходжу в клас. На дитячих обличчях – усміх. Що я варта, діти, без вас? Ви – натхнення моє, мій успіх. За плечима сивіють роки, Але й досвід прийшов з літами, Що я варта без вас, малюки? Я в безмежнім боргу перед вами. Щоб в любові вогонь не згас, Щоб віддать дітям серце і душу, Я щоранку заходжу в клас. Я – учитель, я вчити хочу.

Номер слайду 2

Курсова робота на тему: « Використання дидактичних ігор на уроках математики » Вчителя початкових класів Реклинецької ЗШ I – III ст. Ілечко Олени Петрівни

Номер слайду 3

Об’єкт дослідження: організація дидактичних ігор у навчальній діяльності молодших школярів.

Номер слайду 4

Предмет дослідження: використання дидактичних ігор на уроках математики.

Номер слайду 5

Мета дослідження: перевірити умови ефективного впливу дидактичних ігор на загальний та математичний розвиток молодших школярів, підвищення результатів навчання.

Номер слайду 6

Завдання дослідження: вивчити стан досліджуваної проблеми, розкрити зміст поняття “ дидактична гра ”; розробити систему дидактичних ігор на уроках математики; перевірити ефективність запропонованої системи.

Номер слайду 7

Дидактичні ігри – це такі ігри, які крім розвивальної мети мають ще й навчальну; це такий вид діяльності, займаючись якою діти вчаться. У процесі дидактичної гри в дітей виробляється звичка зосереджуватись, мислити самостійно, розвивається увага, прагнення до знань.

Номер слайду 8

Спробу вивчення гри одним із перших здійснив наприкінці XIX ст. німецький вчений К. Гросс, який вважав, що гра – першооснова школи виховання, школи життя. Позицію Гросса продовжив Я. Корчак, який казав, що гра – це можливість віднайти себе у людському суспільстві, оточенні. А. Макаренко назвав гру усвідомленою діяльністю, а радість гри – “ радістю творчою ”, “ радістю перемоги ”. В. Сухомлинський писав, що у грі розкривається перед дітьми світ, творчі можливості особистості, без гри немає і не може бути повноцінного дитячого розвитку.

Номер слайду 9

Структурні компоненти дидактичних ігор: ігровий задум ( виражений у назві гри ); ігрові дії ( регулюють поведінку дітей і взаємини між ними ); ігрові правила ( сприяють пізнавальній активності учнів).

Номер слайду 10

Вимоги до ігрової діяльності учнів на уроках: організація та готовність учнів до участі в грі; забезпечення кожного учня необхідним дидактичним матеріалом; чітка постановка завдання гри, пояснення – зрозуміле; поетапне проведення складної гри; контролювання дій учнів, своєчасне виправлення, спрямування, підведення підсумків, оцінювання; недопускання приниження гідності дитини ( оцінка за поразку в грі, глузування )

Номер слайду 11

Дидактичні принципи організації ігор: створюю умови для проведення постійних ігор; підбираю мінімальну кількість ігрового матеріалу; продумую, де зберігати ігровий матеріал, щоб було зручно користуватися; розсаджую учнів так, щоб в кожному ряді (групі) був приблизно однаковий розумовий розвиток учнів; гра має бути чітко організованою й цілеспрямованою; продумую послідовність ігрових дій, тривалість гри.

Номер слайду 12

Успіх проведення гри залежить від дотримання вимог: ігри мають відповідати навчальній програмі; завдання мають бути не дуже складними; відповідальність гри віковим особистостям учнів; різноманітність ігор; залучення до ігор учнів усього класу.

Номер слайду 13

Дидактичні ігри використовую для: ознайомлення дітей з новим матеріалом та його закріплення; повторення раніше набутих уявлень і понять, повнішого і глибшого їх засвоєння; формування обчислювальних, графічних умінь та навичок; розвитку основних прийомів мислення, розширення кругозору.

Номер слайду 14

Ігри проводжу систематично і цілеспрямовано на кожному уроці, починаючи з елементарних ігрових ситуацій, поступово ускладнюючи й урізноманітнюючи їх у міру нагромадження в учнів знань, вироблених умінь та навичок, розвитку логічного мислення, виховання кмітливості, самостійності.

ppt
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
20 жовтня 2021
Переглядів
6789
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку