Презентація Квест - гра "Ми - нащадки козаків"

Про матеріал
Презентація Квест - гра "Ми - нащадки козаків" у 3 класі. Мета: поглибити знання учнів про історичну і культурну спадщину України; формувати повагу до традицій і звичаїв українського народу; розвивати творчу активність; виховувати почуття патріотизму; сприяти розвитку пізнавального інтересу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ми – нащадки козаків

Номер слайду 2

14 жовтня українці святкують одразу три свята. День захисників і захисниць України, Свято Покрови Божої Матері та День українського козацтва. Свята виникали послідовно і пов’язані між собою. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А козацький рід оспівується й у державному гімні. Образ захисника, котрий стоїть за честь та волю нашого народу, міцно закарбувався в пам’яті поколінь. Тож козак в українській культурі – воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього народу. .. . . . . . .. . . . . .

Номер слайду 3

Сiч - це козацька столиця, головна фортеця. Щоб захиститись вiд татарських наскокiв, козаки будували укрiплення. Цi укрiплення були землянi або з дерев'яних колод, якi для цього рубали, тобто сiкли. Слово "сiч" походить вiд слова "сiкти". А першу Сiч десь у 1553 роцi заснував Дмитро Вишневецький. На островi Мала Хортиця був побудований дерев'яний замок - козацька твердиня. Розгадайте ребуси

Номер слайду 4

Першим кошовим отаманом Запорiзької Сiчi був Дмитро Вишневецький, званий також Байдою.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Протягом 1556 р. організував численні походи запорожців у володіння кримського хана і на турецькі фортеці.

Номер слайду 7

Дмитро Вишневецький організував сміливі походи в Крим, громив турецькі фортеці на Чорному морі.

Номер слайду 8

Вшанування пам'яті Поштова марка 1997 року

Номер слайду 9

Срібна монета НБУ присвячена Вишнивецькому (реверс)

Номер слайду 10

13 жовтня 1999 На острові Хортиця відкрито пам'ятний знак Дмитру Вишневецькому (Байді) — засновнику Запорозької Січ

Номер слайду 11

На о. Мала Хортиця був побудований дерев'яний замок - козацька твердиня

Номер слайду 12

У козаків був особливий човен (чайка), який використовували для військових походів. Як би дивно це не звучало, але його можна назвати «прабатьком»сучасних підводних човнів. Він складався з двох днищ, між якими розміщували вантаж, аби занурити судно у воду. Так козаки непомітно підпливали до ворогів. .. . . . . . .. . . . . . {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Козацькому роду Терпи, козаче, Козак сам не їсть, Козак не боїться. Хліб та вода –Кінь, шаблюка, вітер в полі Степ та воля. В бою козак себе славить не на язиці пилюкою,козацька доля.ні тучі ні грому. нема переводу. то козацька їда. і ніхто не здолає козацької волі!отаманом будеш. а коня накормить.а конем та шаблюкою. З’єднай частини прислів’їв про козаків. Як ти їх розумієш?

Номер слайду 13

Існував у запорожців цікавий звичай. Їхні курені (будинки) булизавжди відкриті. Мандрівник чи перехожий може зайти туди,погостювати, попоїсти і рушити далі в дорогу. І це навіть якщогосподаря немає вдома .. . . . . . .. . . . . . Козацька вікторина{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Як козаки голили собi голову? (Залишався чуб на «оселедецъ».)Який одяг носили? (Шапка з китицею, червонi або синi шаровари, жупан, барвистий пояс.)Як козаки могли перечекати небезпеку де-небудь при березi чи в плавнях? (Брали в рот очеретину і дихали через неi, занурившись у воду.)Яку козаки носили зброю? (Пiстолi, шаблi.)Яким чином козаки повiдомляли на далеку вiдстань про небезпеку? (Запалювали смолянi бочки.)Для чого козаки випалювали в степу високу траву? (Щоб не було де ховатися татарину.)

Номер слайду 14

Посередні Січі знаходився Майдан для навчання військової вправи. Також Козаки на ньому голосували за Гетьмана і карали тих хто порушив закони запорізьких козаків. Посередині майдану стоїть церква Покрови Пресвятої Богородиці – заступниці усього козацтва. .. . . . . . .. . . . . . Гра “Так чи НІ”{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Дмитро Байда-Вишневецький був завзятим воїном і великим полководцем. Одну з перемог над ворогом він здобув навіть жодного разу не змахнувши шаблею! Вантажні вітрильні судна прибережного плавання козаки називали дубами(дуб) Військо Запорозьке зазвичай поділялося на 38 куренів (частин війська) Іван Підкова отримав таке прізвище тому, що вмів кувати підкови для коней.

Номер слайду 15

Розповідають, що на Хортиці досі росте величезний дуб, оспіваний у козацьких піснях і легендах. В деяких з них розповідається, що запорожці проводили під ним свої обряди, йдучи на бій. Подейкують, що цьому дереву уже 700 років. .. . . . . . .. . . . . . Напишіть Сенкан до слова КОЗАК {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}

Номер слайду 16

Запорізькій козак і воїн,Запорізький козак і лицар. Ці поняття ніколи не розділялись одне від другого. Козаки казали: „У нас вище всього честь і слава, воєнная справа, щоб себе не зганьбити і ворогів перемогти!”.. . . . . . .. . . . . . Відновідь заповіді козаків{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1. Ч.сть і д.бре ім’я для к.з.ка д.рожчі за ж.ття. 2. По т.бі с.дять про все к.з.цтво і н.род твій. 3. Коз.ки всі р.вні у пр.вах. 4. Будь пр.цьов.тий, не л.д.рюй. 5. Сл.жи в.рно св.єму н.р.ду. 6. Д.трим.й сл.ва. Сл.во козака багато в.жить.7. П.в.жай ст.рших, ш.нуй ст.рість.

Номер слайду 17

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Матеріали до уроків
НУШ
Інкл
Додано
11 січня 2023
Переглядів
937
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку