Презентація. Квест. Тема " Чарівні подарунки природи. Мед".

Про матеріал
Пропоную до уваги розробку позакласного заходу. Квест на тему " Чарівні подарунки природи. Мед". Матеріал розробки цього заходу сподіваюсь, сподобається вчителям хімії, допоможе в підготовці до позакласного заходу за такою темою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відділ освіти Добропільської міської ради Навчально – виховний комплекс «Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів №7 – дошкільний навчальний заклад» Виховний захід. Квест. « Чарівні подарунки природи. Мед» ( Для учнів 10, 11 класів ) Учитель хімії навчально – виховного комплексу «Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів №7 – дошкільний навчальний заклад» Джос Людмила Григорівна м. Добропілля 2020р.

Номер слайду 2

Тема сьогоднішнього виховного заходу - « Чарівні подарунки природи. Мед». Сподіваємось, цей захід вас зацікавить. Ми пригадаємо, який склад меду, поглибимо знання про історичні факти і ви зможете дізнатись багато нового про бджолиний труд, взнаємо можливо незнайомі до цього факти про мед та бджіл.

Номер слайду 3

Подумайте півхвилини і продовжте речення: «Від сьогоднішнього захода я очікую …»

Номер слайду 4

Квест. Чарівні подарунки природи. Мед. Мудра людина постійно шукає здорову природну їжу, щоб жити якнайдовше, щоб не вкорочувати життя, виснажуючи душу і тіло хворобами. І якщо добре шукає, то знаходить мед - найбагатший за складом природний продукт, який містить кілька сотень необхідних для нашого організму речовин і з яким за своєю життєдайною силою не зрівняються жодні солодощі світу.

Номер слайду 5

Квест. Чарівні подарунки природи. Мед. Мед та інші бджолопродукти колись були першими ліками людини, а нині вони незаслуженно забуті і вони є чи не останні, бо їх витіснили  хімічні препарати. Проте мед не повинен стояти в домашній аптечці поряд з ліками. Його місце - на столі, поряд з хлібом, і їсти його треба щодня, тоді і ліки не будуть потрібні. Не доведеться сягати по такі "атомні" ліки як антибіотики, назва яких красномовна - із латинської перекладається як "проти життя", бо вони таки руйнують в організмі окрім шкідливого ще й корисне та важливе. А тут сама Природа  простягає руку помочі, пропонуючи натуральні ліки, які не мають собі рівних.

Номер слайду 6

Квест. Чарівні подарунки природи. Мед. Мед буває трьох видів: змішаний, квітковий, падевий. У кожного виду меду є свій колір, своя консистенція, характерні особливості. Дивовижність меду полягає не тільки в його складі, а й у способі його збору і природного зберігання. Трудівниці бджоли точно знають своє завдання і ведуть медозбір так, як і сотні років тому: будують гнізда, заповнюють стільники, запечатують комірки і намагаються зберегти продукт. Хімічний склад меду залежить від виду медоносних рослин, кліматичних умов, в яких ці рослини ростуть, і способу товарній обробці меду. Квітковий мед містить в середньому: -води - 13-20 %; -вуглеводів (в основному глюкоза і фруктоза) - понад 80 %; -білків - 0,4 %.

Номер слайду 7

Квест. Чарівні подарунки природи. Мед. Українське слово «мед» походить з праслов'янського *medъ. Звідси ж старосл. медъ, рос. мёд, польськ. miуd, чеськ. і словац. med, в.-луж. měd, mjуd, н.-луж. mjod, болг. мед, серб. ме̑д, словен. mȇd. У слов'янських мовах «медом» зоветься як продукт бджільництва, так і напій з нього.

Номер слайду 8

Квест. Чарівні подарунки природи. Мед. За 50 тисяч років жодна комаха не навчилася відтворювати дії бджіл: збирання меду, будівництво вуликів, взаємодію з людиною. А ви знаєте, що бджоли існують на нашій планеті довше людини? Вони випередили нинішню цивілізацію на п’ятдесят тисяч років! Можливо, первісні люди вже були знайомі з медом і любили його так само сильно, як сучасне покоління. Стародавні медики використовували ласощі для лікування важкохворих і включали його до складу косметичних засобів молодості для фараонів. Доказом цього служить книга, яка була написана близько 3,5 тис. років тому.

Номер слайду 9

Квест. Організаційний момент заходу. Пропонуємо об’ єднатися в команди ( по кольорам, які вже є на значках учасників нашого заходу). Буде добре, якщо придумаєте назви своїм командам. Отримайте будь ласка, свої маршрутні листи і підпишіть їх по назвам своїх команд.

Номер слайду 10

Квест. Чарівні подарунки природи. Мед. Учасники квесту повинні пройти такі станції: 1. Історичний музей. 2. Зоологічний музей. 3. Ботанічний сад. Квіткова галявина. 4. Пасіка. Бджоли. 5. Ринок “Бджілка.” 6. Бібліотека “Бджілка.” 7. Лабораторія. 8. Аптека “ Бджілка.”

Номер слайду 11

Квест. Чарівні подарунки природи. Мед. Правила квесту: (Отже, пригадаємо правила квесту). Учасники квесту об’єднуються у команди, обирається капітан. Кожній команді видається маршрутний лист, згідно якого вони проходять станції. Після виконання завдань координатори роблять відмітку у маршрутному листі. Учасники, ( квестери) повинні дотримуватись правил квесту. Координатор дає команді завдання лише тоді, коли усі її члени будуть присутні на пункті. За певні виконані завдання команда отримує від 1 до 5 балів. Після проходження останньої станції команда здає маршрутний лист координаторам гри. У квесті перемагає команда, учасники якої першими приходять до фінішу, виконавши усі завдання.

Номер слайду 12

Квест. Чарівні подарунки природи. Мед. На кожній станції команда повинна виконати практичні завдання і відповісти на теоретичні запитання. За кожну правільну відповідь на запитання – 1 бал, а, за гарне виконання практичного завдання – 5 балів. Отже, вирушаємо по станціям квесту. Всім бажаємо успіху!!!

Номер слайду 13

Станція 1. « Історичний музей». Станція 1. Завдання: 1. Як називається здобувач меду лісових бджіл? ( 1 бал) а) Медовар; б) Мідник; в) Бортник;  г) Медонос. 2. Хто на службі середньовічного руського князя відав бджільництвом і медоварением? ( 1 бал) а) Спальник; б) Сокольничий; в) Чашник; г) Конюший. 3. Цар Соломон радив спостерігати за бджолами, щоб навчитися в них: а) Вражати ворогів; б) Колективізму; в) Дзижчати; г) Працьовитості. ( 1 бал) 4. За легендою, бог кохання Амур грав в саду. Раптово з квітів вилетіла бджола і вжалила його. Амур розсердився, схопив свій лук і обсипав ці квіти стрілами. Так квіти придбали знайомий нам вигляд. А як вони називалися? ( 1 бал) а) Лілії; б) Троянди; в) Гвоздики; г) Флокси. ( 1 бал) 5. У 2008 році Організацією Об'єднаних націй був засновано Міжнародний (Всесвітній) День захисту Бджіл. Коли він наголошується? а) У травні; б) У липні; в) У вересні; г) В листопаді. ( 1бал) 6. В яких странах є пам’ ятники бджолам. ( 1 бал) Станція 1. Відповіді: 1. Бортник. 2. Чашник. 3. Працьовитості. 4. Троянди (Їх шипи - стріли Амура.). 5. У вересні. ( 14 вересня). 6. В Росіі, Японіі, Польше, США, Канаді и Білорусіі є пам’ ятники бджолі.

Номер слайду 14

Станція 2. «Зоологічний музей Станція 2. Завдання: 1. Скільки ніжок у бджоли? ( 1 бал) а) 4; б) 6; в) 8; г) 12. 2. Чим бджола видає звук в польоті? ( 1 бал) а) Крилами; б) Лапками; в) Хоботком; г) Волосками. 3. На яку ноту дзижчать бджоли? ( 1 бал) а) на до; б) на ре; в) на фа; г) на сі. 4. Де в природних умовах живуть бджоли? ( 1 бал) а) В дуплах дерев; б) У земляних нірках; в) На гілках чагарників; г) У траві. 5. Що бджоли використовують для замазування щілин, отворів у вулику, щоб захистити його від протягів і зберегти в ньому особливий мікроклімат? а) Віск; б) Прополіс; в) Маточне молочко; г) Пилок. ( 1 бал) 6. Який максимальний шлях може подолати бджола? ( 1 бал) а) 1 кілометр; б) 2 кілометри; в) 4 кілометри; г) 8 кілометрів. Практичне завдання. Джмелі витримують температуру до 7,8 град. С, оси – вищу від цієї на 1,4 град. С , а бджоли – на нижчу від цієї на 1,4 град. С. Яку температуру витримують бджоли? ( 5 балів) Станція 2. Відповіді: 1. 6. 2. Крилами. 3. на сі.4. В дуплах дерев. 5. Прополіс. (З допомогою прополісу бджоли регулюють і ширину льотка вулика в залежно від температури навколишнього середовища, звідки і походить назва прополісу - «попереду міста».) 6. г) 8 кілометрів. Відповідь до практичного завдання: 6,4 град С.

Номер слайду 15

Станція 3. «Ботанічний сад. Квіткова галявина». Станція 3. Запитання: 1. Вкажіть найбільше назв відомих вам рослин - медоносів. ( 1 бал) 2. З якої рослини, за твердженням В. І. Даля, бджоли збирають червоний мед? а)Гречка; б)Липа; в)Конюшина; г) Соняшник. ( 1 бал) 3. Яку користь приносять бджоли рослинам? ( 1 бал) а) Вони їх поливають; б) Вони їх полоттять; в) Вони їх запилюють; г) Вони поширюють насіння рослин. Станція 3. Практичне завдання: Виявляється, всі квіти “прокидаються”, тобто розкривають свої пелюсточки, у різний час. І бджолам потрібно знати годину пробудження кожної з них. Щоб зорієнтуватися у цьому, нам потрібно створити квітковий годинник. Поглянувши на нього, одразу можна буде дізнатися, коли яка квітка розкриває вранці свої пелюстки. Отже, фото квітів, які представлені у наборі до завдання, потрібно розташувати на заздалегідь підготовлений циферблат із позначеними годинами від 0 до 12 у відповідному місці. Наприклад: Козельці лучні — 3-4 год. Гірчак — 4-5 год. Петрові батоги (цикорій) — 4-5 год. Осот лучний — 5-6 год. Кульбаба лікарська — 5-6 год. Берізка — 5-6 год. Нечуй вітер зонтичний — 6 год. Дзвоники — 6-7 год. Латук — 7 год. Зозулині слізки — 7 год. Фіалка — 7-8 год. Нагідки лікарські — 8-9 год.

Номер слайду 16

Станція 4. «Бджолина пасіка». Станція 4. Завдання: 1. Чого немає у складі меду? ( 1 бал) а) Білків; б) Жирів; в) Вуглеводів; г) Води. 2. Скільки важить 1 літр меду? ( 1 бал) а) 0,8 кг; б) 1 кг; в) 1,4 кг; г) 2 кг. 3. Скільки граней у одній клітинці бджолиних сот? ( 1 бал) а) 4; б) 6; в) 8; г) 12. 4. Як називається бджолиний місто? ( 1 бал) а) Хлів; б) Пасіка; в) Розплідник; г) Інкубатор. 5. Як називається штучне житло для бджіл, виготовлене людиною для утримання медоносних бджіл? ( 1 бал) а) Годівниця; б) Вулик; в) Будка; г) Клітина 6. Чим користується бджоляр для упокорення бджіл під час огляду їх гнізд? а) Пульверизатор; б) Вентилятор; в) Димар; г) Ліхтар. ( 1 бал) Станція 4. Практичне завдання: 1.Скласти алгоритм дій допомоги при укусах бджіл. Практичне завдання 2. Назвати продукти діяльності бджіл. 4 станція. Відповіді: 1. Жирів. 2. 1,4 кг. ( Це без ваги банки. Вага меду в літровій банці - 1,4 кг + вага банки.). 3. 6 граней. 4. Пасіка. 5. Вулик. 6. Димар.

Номер слайду 17

Станція 5. «Ринок.» Станція 5. Завдання: 1. Який з сортів меду - темний, із зеленуватим або сірувато-попелястим відливом, непрозорий або мутнуватий? ( 1 бал) а) Конюшиновий мед; б) Липовий мед; в) Вербовий мед; г) Падевий мед. 2. Який документ повинен бути у продавця, який торгує медом на ринку: а ) ліцензія на торгівлю; б) паспорт; в) ветеринарний сертифікат відповідності. ( 1 бал) 3. Який мед краще купувати: ( 1 бал) а ) не має значення; б ) світлий; в ) темний. 4. Який найбільш ефективний зовнішній показник якості меда. ( 1 бал) а ) структура; б ) колір; в ) таких показників немає. 5. Яка інформація повинна бути на етикетці банки з медом , купленій в магазині. ( 1 бал) а ) час та місце збору меда; б) сорт меду; в ) назва та адреса поставщика. 6. Як краще зберігати мед. ( 1 бал) а ) в пластиковій посудині; б ) в прозрачній посудині; в ) в темному місці та в темній скляній банці. Станція 5. Практичні завдання: 1. Які є види меду. 2. Розробити пам’ ятку з порадами, як швидко та легко відрізнити натуральний мед від підробленого.

Номер слайду 18

Станція 6. « Бібліотека». Станція 6. Завдання. Запитання: 1. Яка казкова героїня використовує у своїй лікувальній практиці апітерапію? ( 1 бал) а)Мальвіна; б)Дюймовочка; в)Медуниця; г) Крихітка, Хаврошечка. 2. Хто був головними ворогами бджіл у мультсеріалі «Пригоди бджілки Майї»? ( 1 бал) а)Дощові черв'яки; б) Гнойові жуки; в)Шершні; г)Комарі. 3. Вінні-Пух у радянському мультфільмі каже: «Мед - це дуже вже (...) предмет! Мед якщо є, то його відразу немає». Вставити пропущене слово. а) Хитрий; б) Небезпечний; в) Шкідливий; г) Калорійний. ( 1 бал) 4. Мауглі використовував диких бджіл в якості біологічної зброї проти: а) ШерХана; б) Бандерлогів; в) Рудих собак; г) Отруйних змій. ( 1 бал) 5. У перший день, якого посту святкується «медовий» або «маковий» Спас? ( 1 бал) а) Успенського посту; б) Петрова поста; в) Великого посту; г) Різдвяного посту. 6. Що, згідно прислів'ю, може зіпсувати бочку меду? ( 1 бал) а) Крапля нікотину; б) Ложка дьогтю; в) Пуд солі; г) Фунт родзинок. Станція 6. Практичні завдання: 1. Назвати, які вам відомі прислів’ я, приказки, порівняння, фразеологізми, загадки зі словами мед або бджоли. 2. Назвати, які ви знаете літературні твори, де в їх назвах є слова мед або бджоли. 3.Скласти сінквейн з словами або мед або бджоли.

Номер слайду 19

Станція 7. « Хімічна Лабораторія». Станція 7. Завдання: Запитання: 1. Який хімічний склад меду. (1 бал) Яких речовин зовсім не повинно бути у складі меду. ( 1бал ) 2. Коли мед є отруйним, токсичним ( 1 бал) 3. Про які хімічні досліди, що стосуються якості меду, ці фото. ( 4 бала ). Фото 1. ( 1 бал) Фото 2 ( 1 бал) Фото 3. ( 1 бал) Фото 4. ( 1 бал) Практичне завдання: Використати з Інтернету відео, в яких показані якісні реакції, які використовують при аналізу якості меда. ( 5 балів ).

Номер слайду 20

Станція 7. Завдання:

Номер слайду 21

Станція 7. Завдання:

Номер слайду 22

Станція 8. Аптека. Станція 8. Завдання. 1. Назвати, в складі яких лікарських препаратів є мед, або продукти діяльності бджіл. ( 1 бал). 2. При яких умовах продукти бджільництва (мед, пилок, перга, забрус і т. ін.) найкраще засвоюються організмом і приносять найбільшу користь. ( 1 бал). 3. Коли мед стає справжньою отрутою для живого організму, може виділяти небезпечні речовині. ( 1 бал) 4. За якої причини експерти рекомендують не купувати мед, який продається в супермаркетах. ( 1 бал) Практичне завдання: В цікавій формі зробити рекламу меда як лікарського засобу. ( 5 балів)

Номер слайду 23

Квест. Чарівні подарунки природи. Мед. Отже, команди знову разом, Пройшли вдало всі станції та з успіхом виконали завдання квесту, визначились з своїми результами на станціях, продовжуємо працювати далі. Потрібно виконати такі завдання: Завдання 1. Кожній команді скласти про мед та бджіл тільки по одному реченню, але за такими умовами: а) з критикою; б) з гумором; в) з великою пошаною.

Номер слайду 24

Складові STREM – проекту, зміст діяльності. Мистецтво Креслення M (мистецтво) Трудове навчання E (інжиніринг) Українська література, Зарубіжна література, Українська мова R (читання +письмо) Інформатика T (технології) Мед Бджоли Географія Біологія Фізика Хімія Математика S (науки) Квест. Чарівні подарунки природи. Мед. Завдання 2. Зробити цікаві розповіді про мед, бджоли у наступній формі, презентувати їх, перед цім заповнити таблицю у формі ( STREM -проект):

Номер слайду 25

Квест. Чарівні подарунки природи. Мед. Отже, сьогодні ми з вами обговорювали значення бджіл, меду, його компонентів, поглибили знання про цікаві історичні факти і сподіваємось, дізнались багато нового про бджолиний труд та про мед. Любити природу – значить бути людяним, толерантним, адже вона та її мешканці, у своїй більшості, є беззахисними перед владою людини. Тварини, птахи, комахи здавна були священними чи визнаними як національний символ держави. В Австралії, наприклад, такою твариною є кенгуру та коала. В Америці – орлан. В Єгипті – верблюд. В Україні ж це бджола, яка символізує працелюбність, наполегливість та терпіння нашого народу.

Номер слайду 26

Квест. Чарівні подарунки природи. Мед. Українці називають бджолу "божою пташкою" і вважають помічницею Всевишнього. Бджола вважається царицею комах. Зразковий порядок при створенні сотів, догляд за гніздом, складна ієрархія в сім'ї з суворим розподілом обов'язків викликали здивування і заздрості людини, яка не здатна так чітко організовувати свою працю і побут. Якби і кожна людина в нашій страні, була така працьовита, старанна, відповідальна, як бджола, то і край наш прекрасним медоносом став би, а Україна - могутньою державою з прекрасним і багатим життям її народу. Дякуємо за увагу!

ppt
Пов’язані теми
Хімія, Позакласні заходи
Додано
23 травня 2020
Переглядів
960
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку