Презентація. Квітка ЦІсик. Про життєвий і творчий шлях талановитої людини.

Про матеріал

У презентації подано цікаві факти з життя американки українського походження, про її творчу діяльність та мрії, про меценатство. Крім того, займалася кінним спортом. Подано фотографії.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народжена душею в Україні4 квітня 1953 29 березня 1998 Квітка Цісик

Номер слайду 2

Народилася 4 квітня 1953 року в нью-йоркському районі Квінз (нейборгуд Озон-Парку) у сім'ї Іванни (дівоче прізвище – Лев) та Володимира Цісиків – післявоєнних емігрантів із Західної України.

Номер слайду 3

Родина Цісиків

Номер слайду 4

Батько Володимир Цісик (20 вересня 1913 – 7 лютого 1971) – український емігрант із Західної України, родом з-під села Ліски біля Коломиї, син багатодітної родини Цісиків (7 дітей: 6 братів і 1 сестра). Закінчив до війни Львівську консерваторію, навчався музики в Празі й Мюнхені, був головним концертмейстером Львівської опери. Співорганізатор і викладач в Українському Музичному Інституті в Нью-Йорку, очільник тамтешнього струнного оркестру.

Номер слайду 5

Мати Іванна Цісик (24 лютого 1923 – 25 травня 1994) – українська емігрантка із Західної України, родом зі Львова, дочка львівської вчительки родини Левів (Ася – перша дитина, мала ще молодшого брата – Василька). Матір Іванни, Софія Кандяк-Нагірна – вчителька фізики та хімії в українських закладах Львова; біологічний батько – інженер-хімік Іван Кандяк, з яким Софія розлучилася по року після народження доньки. Фактично Іванна виховувалася другим чоловіком Софії Нагірної – Василем Левом, учителем української та польської мови в різних українських навчальних закладах Львова. Родина мешкала у Львові на вулиці Пінінського, 8 (тепер вулиця Глибока ).

Номер слайду 6

Володимир Цісик ще з дитинства навчав своїх доньок грати на скрипці та фортепіано. Так Квітка пізнала скрипку, коли їй було лише чотири роки.

Номер слайду 7

Марія, врешті, стала відомою піаністкою, була директором консерваторії у Сан-Франциско, вела майстер-класи в Карнегі-холі.

Номер слайду 8

Квітка ж, крім гри на скрипці в акомпануванні сестри Марії, опановувала сценічне мистецтво в Балетній Школі відомої балерини Роми Прийми-Богачевської (головна роль у балеті-казці «Попелюшка», 1967 рік; балетна сцена опери «Анна Ярославна» в Карнегі-Холі, 1969 рік), співала в хорі, займалася вокалом. У хорі Квітка часто співала з маленьким Майклом Джексоном, майбутнім королем поп-музики.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Дитячі й юнацькі роки Квітки Цісик проходили за звичними для української емігрантської родини школярсько-вишкільними заняттями. У буденні дні вона навчалася в американській стандартній школі, а по суботах прямувала до «Школи українознавства» (Озон-Парк), куди її записали батьки, намагаючись зберегти зв'язок із батьківщиною та українським людом. Крім того, більшість українського емігрантського юнацтва мала за честь перебувати в рядах пластунів, де їхні наставники продовжували виховувати та спрямовувати в любові до України.

Номер слайду 11

Крім того, займалася кінним спортом.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Найрідніші син Едвард-Володимир. Раковіч та чоловік Едвард Раковіч.

Номер слайду 14

Ще студенткою Квітка, узявши собі псевдонім Кейсі, не відчувала жодних труднощів у різних музичних стилях. Її почали запрошувати джазові, поп- і рок-зірки. Цісик допомагала Роберті Флек, Бобу Джеймсу, Дейвіду Сенборну, Майклу Болтону, Карлі Саймон та іншим. Працювала над записом саунд треків до художніх фільмів та брала в них участь як акторка.

Номер слайду 15

1983 року разом із матір'ю відвідала Україну. Це був неафішований і перший (як і останній) раз, коли Квітка завітала до історичної Батьківщини. На той час її пісні були заборонені в Україні. Цей візит обмежився гостюванням у приватних помешканнях. Відтак і жодних концертів, жодних творчих зустрічей.

Номер слайду 16

Галина Фітель, «Чарівна Квітка»Ви бачили колись чарівну квітку?Ніжнішої й милішої нема,і навесні, і восени цвіте, і влітку,і навіть взимку, як усе дріма.

Номер слайду 17

Вона цвіте у пісні невмирущій, і цвіт у пам`яті людській навік воскрес. Вона співа, і спів той всюдисущийз грудей, мов птаха, рветься до небес.

Номер слайду 18

Вона із роду дів – провидиць віщих,мов ружа, і небесна, і земна.Ім`я цієї квітки – Квітка Цісик. Та жаль, назавжди зірвана вона.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Ти – знахідка для України, ти – скарб для нас усіх.

Номер слайду 23

Стежка до тебе не заростає!

Номер слайду 24

Напишемо про тебе в УкраїніІ пам`ятатимем ми вічно те,Як ти любила цю далеку БатьківщинуІ мріяла співати їй про все. Нашій Квітці

Номер слайду 25

Чарівна жінка, мила, добродушна. Мільйони доларів ти віддала,Щоб пісня мамина, ота вкраїнськаІшла по світу й радість всім несла.

Номер слайду 26

Ти зірочку провідну запалила,Тепер сіяє нам вона. Ти відродилася з любовіДо українськой пісні солов`я.І Квітка Цісик – ось твоє ім`я. Це був такий дарунок долі,Ставала нашою поволіІ незабаром ти зробила крок,Щоб піднестися до зірок.

Номер слайду 27

Ти – Квітка України, ти – наш цвіт,який розкиданий по всьому світу,та мріє все ж зібратись хоч на мить,на землю ту ступити, на святую, де їхні пращури жили колись.

Номер слайду 28

Тендітна жінка, духом сильна, ти вже злетіла до небес,покинула родину, сина,але подумала про вись:звучить вкраїнська пісня за кордономта прокладаєш шлях самау світ широкий різнобарвний,бо кращої ніде нема. Спасибі Квіточці ми кажемза честь великую таку,і дітям ми своїм розкажем,що Квіточка тепер в раю. Л. Чаговець

Номер слайду 29

У Квітки Цісик народилися два альбоми українських пісень – «Пісні з України» та «Два кольори». За ці некомерційні проекти співачка виклала із власного гаманця близько 200 тисяч доларів: вона найняла кращих музикантів Нью-Йорка, а співала під акомпанемент рідної сестри Марії Цісик – всесвітньовідомої піаністки, котра очолювала консерваторію в Сан-Франциско (до слова, Марія народилася в німецькому концтаборі в 1945 році). Так в Америці народжувалися українські пісні.29 березня 1998 року в Нью-Йорку, не доживши 5 днів до свого 45-річчя, Квітка спочила в мирі вдома, в оточенні родини.

Номер слайду 30

Відома американська співачка українського походження. Для українців вона лишила свої пісні.  

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Роботу виконала учитель вищої категорії, учитель-методист, відмінник освіти України Чаговець Людмила Борисівна, Коротичанський ліцей. Харківської районної ради. Харківської області

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Тимоха Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Демків Марія Василівна
    Дякую, дуже цікаво. Захоплююсь Квіткою Цісик.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 грудня 2018
Переглядів
4387
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку