Презентація Л.Глібов Байка " Муха і Бджола"

Про матеріал

Презентація до уроку з літературного читання 4 клас за підручником М.Чумарна

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Л. Глібов – Байка « Муха і Бджола»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Байка – невеликий, найчастіше віршований твір повчального характеру. Окрім моралі, котра є сигнальним маячком будь-якої байки, не менш важливою та впізнаваною її особливістю є алегорія.   Алегорія- зображення одних предметів та явищ через інші. Персонажами у байках виступають тварини, рослини та речі, через яких байка, показує нас – людей.

Номер слайду 6

Підведем підсумок

Номер слайду 7

Леонід Глібов. Життя і тварчість

Номер слайду 8

Народився Леонід Іванович Глібов 5 березня 1827 року в селі Веселий Поділ на Полтавщині в родині управителя поміщицьким маєтком. Дитинство минало в селі Горби Кременчуцького повіту, куди переїхав батько разом зі своїм паном. Леонід дуже любив всякі рослини. Вдома охоче доглядав за квітами, за що його прозвали "квітчастим королем”.

Номер слайду 9

Коли слухав казки баби Одарки, Льоликові настільки виразно вимальовувались вдачі і звички тих лисиць, вовків, левів та інших звірів, що хлопчикові навіть здавалося, ніби тварини насправді думають і говорять, що серед них теж є добрі і злі, бідні й багаті.

Номер слайду 10

Початкову освіту здобув удома: на сьомому році читати навчила мати, писати- пан Родзянко, місцевий священник- арифметики, латинської та грецької мов і Закону Божого. У 13 років хлопця віддали вчитися до Полтавської гімназії. ppt_x

Номер слайду 11

Тут він починає писати вірші . 1847 року в Полтаві побачила світ книжечка "Стихотворения Леонида Глебова”.

Номер слайду 12

Та з радістю прийшло й лихо: Леонід захворів. Він змушений був залишити гімназію й повернутися до батьків.1849 року вступає Глібов до Ніжинського ліцею вищих наук.

Номер слайду 13

Надто нещасливо склалася для Глібова обставини. Раптово помер його батько. Довелося на цілий рік залишити навчання й знову жити в себе на хуторі. Невдовзі померла і мати. Закінчив ліцей Л. Глібов уже одруженим чоловіком і знаним байкарем у1855р. Л. Глібов любив дітей. Він якийсь час працював учителем історії і географії. Про нього залишилися спогади як про хорошого вчителя. Протягом 1890-1893 років байкар написав понад 50 віршованих загадок, жартівливих пісеньок та акровіршів для дітей.

Номер слайду 14

Хвороба серця й астма підірвали здоров'я Леоніда Івановича. Втративши зір, він продовжував писати під лінійку з лупою. Помер 10 листопада 1893 р. Похований у Чернігові поблизу Троїцького монастиря. Залишив Глібов великий доробок: байки, вірші-загадки з відгадками, акровірші, які дуже подобаються дітям.

Номер слайду 15

Пам’ять про видатного байкаря

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Тема уроку. Леонід Глібов. «Муха і Бджола»

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Бесіда за змістом байки - Якими людськими рисами наділена Муха, а якими Бджола?(Муха – це паразит, зухвалий нероба, який вбачає сенс свого існування в безперервному гультяйстві. Л. Глібов наділяє її такими рисами, як хвалькуватість, зухвалість, чванливість, безсовісність).(Бджола – скромна, працьовита, чесна. Їй навіть ніколи перепочити: з ранку до вечора вона у праці, у «клопотах у полі»)Які моменти в байці вам найбільше сподобались і чим саме?Чого навчає байка Л. Глібова «Муха і Бджола»?(Засуджує ледарство, неробство, обмеженість, паразитичне існування; схвалює працелюбність, справедливість, чесність)

Номер слайду 20

Творче завдання ( зошит ст.15)1) Характеристика людей схожих на Муху і Бджолу з байки Л. Глібова « Муха і Бджола» (алегорія). {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Муха. Бджола

Номер слайду 21

Творче завдання 2) Характеристика людей схожих на Муху і Бджолу з байки Л. Глібова « Муха і Бджола». {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Муха. Бджола. Ледача, хвалькувата, зухвала, настирлива, безтурботна, нахабна,безсовістна. Працьовита,чесна скромна,відповідальна, мудра, праця-її життєва потреба.

Номер слайду 22

Творче завдання 2) Коротко вислови і запиши мораль байки « Муха і Бджола» .« Муху зневажає всяк. Тебе ганяють скрізь: непрохана не лізь…»Не можна бути лінивим і нахабним, треба любити чесну працю, яка нас годує. Автор засуджує нероб та ледарів.

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Навчитися виразно читати байку в особах.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Солоха Тетяна Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 листопада 2022
Переглядів
2837
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку