Презентація. Л.Глібов. Гумор та сатира. Байка "Щука"

Про матеріал
Презентація на тему: "Л.Глібов. Гумор та сатира. Байка "Щука". Цікавий матеріал для учнів 6 класу. Допомога у навчанні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала учитель української мови та літератури. КЗ «Коротичанський ліцей»Партола Ірина Миколаївна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ПОМІРКУЙМО!!!Тема «Щука»: зображення суду (його несправедливість і залежність від панівних класів ) над Щукою, яка здійснювала різноманітну шкоду в ставку його жителям і отримала вирок повернутися знову в річку.Ідея «Щука»: засудження дій судочинства, їхня легковажніст , безглуздість , а через образ Лисиці — підступності, хитрості, хабарництва. Основна думка: «Як не мудрують, а правди ніде Кінців не можна поховати .

Номер слайду 5

ПРАЦЮЄМО РАЗОМ!!!Вступ. За злочинну діяльність Щуку силоміць представили до суду. Опис суддів. Таємний зв’язок Щуки і Лисиці. Основна частина. Судовий процес над Щукою. Винесено вирок, дія якого припинена Закінчення. Новий вирок суддів за пропозицією Лисички: «У річці ворожу Щуку утопити!» Що й було виконано. Усі образи в цій байці є алегоричними. За масками криються типові персонажі з реального життя. Письменник бачив навколо себе суспільну несправедливість і не міг з нею змиритися, тому засудив її у своєму творі. Бо кожному українцеві по-справжньому болять негаразди та нечесність у своїй рідній землі.

Номер слайду 6

СЛОВНИЧОК!Словникова робота. Читаючи байку, нам будуть траплятися незрозумілі слова. Зверніть увагу !Бомага – папір. Буцімби – нібито. Шаплик – посудина з ручками для носіння рідини. Нікчемна - ні на що не здатний. Стряпчий – захисник обвинуваченого в судіЗавсіди – зазвичай. Щупачок – самець щуки. Річ держать – промовляти, говорити

Номер слайду 7

Евристична бесіда.1. Що вам відомо про суд як законодавчий орган влади?2. Яка шкода була заподіяна Щукою мешканцям ставка? 3. Яких зусиль було докладено для того, щоб спіймати Щуку? Як про це сказано у творі? 4. Про що свідчить опис суддів? Власні думки обґрунтуйте.5. Хто були судді? Як характеризує їх автор? Знайдіть у текстіопис дій суддів, що підтверджує авторську характеристику.6. За що дорікали Лисиці стосовно її таємного зв’язку із Щукою? ( «Лисиці й шле – то щупака, то сотеньку карасиків живеньких або линів гарненьких»).7. Які типові риси характеру втілює Лисиця? Чи засуджуєш ти їх?8. Чи бувають, на твою думку, люди, які жодного разу в житті не схитрували? Якщо ні, то чому ж ми тоді засуджуємо цю рису — хитрість?9. Охарактеризуй Щуку. Яка деталь у байці засвідчує, що вона не без гріха (зверни увагу: за руку, як кажуть, її ніхто не спіймав — у тексті перед звинуваченням ужито слово «буцімби»)?10. Чому саме таких звірів увів Л. Глібов до сюжету байки?11. Чого нас учить ця байка? Чим вона актуальна на сьогодні?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Овчаренко Ірина Петрівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
12 квітня 2020
Переглядів
6640
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку