Презентація "Л. Українка "Лелія": робота над змістом казки, характеристика персонажів"

Про матеріал
Презентація містить матеріали для аналізу ідейно-художнього змісту казки Л. Українки "Лелія": аналіз епізодів, поведінки героїв, засобів виразності, завдання на виявлення знання змісту, висловлення власної думки, аргументації точки зору; завдання для актуалізації, мотивації навчальної діяльності, підведення підсумків та рефлексії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дійові особи (персонажі) казки Лесі Українки «Лелія». Соціальні мотиви у творі. ТЛ: дійові особи (персонажі), портрет

Номер слайду 2

Продовжити…Усвідомити…Визначити…Розвивати…Виховувати…Сформулюйте мету нашої роботи

Номер слайду 3

У гості до художниціЗавітаймо в картинну галерею художниці Крейн Уолтер і розгляньмо її картину «Лілії Мадонни в саду».

Номер слайду 4

Зверни увагу на лілії. Підбери епітети, щоб описати ці квіти.

Номер слайду 5

Аналіз твору. Рік видання – 1891 (написання – 1890)Збірка – «Добрий чародій»Жанр – казка. Тема – розповідь про хворого хлопчика та царицю ельфів – Лелію, яка знайомить його з чарівним світом квітів та деталями панського і селянського побуту.

Номер слайду 6

Знайди зайве. З-поміж запропонованих дійових осіб твору обери тих, які належать до твору «Лелія»: Павлусь, Марина, Лелія, Троянда, Мар’яна, тато, мама, Івасик, Тарасик, Катруся, пан, панночка. Дійових осіб художнього твору ще називають персонажами.!!!

Номер слайду 7

Літературний словничок Персонаж твору — це дійова особа художнього твору (книги, спектаклю, кінофільму, гри тощо).

Номер слайду 8

Головні герої та їх характеристика. Павлусь – добрий хлопчик, який познайомився із царицею ельфів. Лелія –найстарша ельфа. Вона гарна та добра. (“…вона така гарнесенька: очиці ясні, кучері довгі, сріблясті, сама в білих, прозорих шатах, на голівці малесенька золота корона, ще й крильцята має хороші та барвисті, як у метелика, котрі так і міняться різними барвами, немов та веселка. В рученятах у дівчинки довге стебло, квітка білої лелії, і пахне вона на всю хату”. “Лелія усміхнулась, та так любо, аж в хаті ясніше стало і місячна смужка порожевіла”).

Номер слайду 9

Головні герої та їх характеристика. Панночка − В її образі показано людей, які не цінують того, що в них є,  і не помічають свого щастя. Мар’яна – сусідка Павлуся. В її образі показано тих, хто важко працює і не має багатства, але при цьому не втрачає почуття краси і вміє бути щасливими за будь-яких обставин, цінуючи кожен момент життя і найдрібніші, на перший погляд, речі.  «Моя люба Мар’яночка краща мені, як сестричка,– як на неї подивлюся, мов до сонечка всміхнуся. А дівчинонька Мар’яна щовечора і щорана мене підливає, поле, доглядає. Ще сонце не сходить, а вже моя господиня з хати виходить. Вийде, моє серце, ухопить відерце, біжить до криниці, набере водиці, щоби було чим поливати квіточки в квітниці»; «Мар’яні вдень не до гуляння,– на роботі з ранку до смеркання».

Номер слайду 10

… таке маленьке, немов якась дівчинка малесенька; от він і заспокоївся. Дивиться на ту дівчинку, а вона така гарнесенька: очиці ясні, кучері довгі, сріблясті, сама в білих, прозорих шатах, на голівці малесенька золота корона, ще й крильцята має хороші та барвисті, як у метелика, котрі так і міняться різними барвами, немов та веселка. В рученятах у дівчинки довге стебло, квітка білої лелії, і пахне вона на всю хату. Павлусь глянув на дівчинку і якось зразу здогадався, що це Лелія, — а він же так хотів її побачити. Чий це опис?

Номер слайду 11

Словесне малювання. Розгляньте опис Лелії. Які відомі художні засоби використовує авторка, щоб ми могли уявити героїню казки? Чи легко написати портрет за допомогою фарб, прочитавши цей опис?Як називається такий словесний опис?

Номер слайду 12

Літературний словничок Портрет (у літературі) — опис зовнішності персонажів художніх творів.

Номер слайду 13

Літературне лото. Розглянь ілюстрації художниці Лариси Іванової. Відтвори сюжет казки «Лелія» за ілюстраціями, розмістивши їх у тому порядку, у якому відбуваються події в казці.1324

Номер слайду 14

Літературне лото. Розглянь ілюстрації художниці Лариси Іванової. Відтвори сюжет казки «Лелія» за ілюстраціями, розмістивши їх у тому порядку, у якому відбуваються події в казці.567893, 4, 2, 6, 8, 1, 7, 9, 5

Номер слайду 15

Пригадай, що називається фантастичним у художньому творі?Назви приклади фантастичного у казці.

Номер слайду 16

ПОМІРКУЙМОАналіз ключових епізодів

Номер слайду 17

Поміркуй Прочитай діалог Павлуся та Лелії. Знайди в цьому уривку фантастичне.−То нічого, — сказала Лелія і знову усміхнулась, потім торкнула Павлуся своєю квіткою, і раптом Павлусь відчув, як він сам зробився квіткою, тільки не лелією, а рожевим маком. Пригадай інші приклади фантастичного у творі.

Номер слайду 18

Відшукай монолог панночки в саду. Як ти вважаєш, чому їй насправді нудно? Які в неї розваги? Чи могла б вона урізноманітнити своє життя в селі? Чому панночка зневажає білі лілеї?

Номер слайду 19

Знайди у тексті казки епізоди, де описуються умови, у яких виготовляються штучні квіти, які сподобалися Павлусеві. Чи так само хлопчик захоплювався красою тих квітів, коли побачив, як вони народжуються? А ти колись задумувався, як з’являються на світ речі, якими ти користуєшся або яких прагнеш?

Номер слайду 20

Перенесись у садочок Мар’яни. Опиши його, спираючись на текст. Як дівчинка ставиться до білої лілеї? Чому в неї інше ставлення до квітки, ніж у панночки? Підтвердь свою думку текстом. А як лілея з її саду говорить про Мар’яну? Чи буває дівчинці сумно? Чому? Що її розважає в такі хвилини?

Номер слайду 21

Як живеться білій лілеї в маленькому садочку Мар’яни? Чи щаслива квітка? Доведи свою думку цитатами з тексту. Поміркуй, що є важливим для комфортного життя? Чи були щасливими лілії у розкішному панському саду? Коли ти почуваєшся щасливим/щасливою?

Номер слайду 22

Чого навчає казка “Лелія”? Навчає нас цінувати красу,  жити в злагоді з природою, не боятися труднощів, сумлінно працювати, уміти почувати себе щасливим.

Номер слайду 23

- Що на уроці було для тебе відкриттям?- Чого ти можеш повчитися у Лесі Українки?- Що нового ви дізналися на уроці ?- Чим він запам’ятається вам?- Що сподобалося на уроці?ЗАЙМІТЬ ПОЗИЦІЮЯ …ТОЧНО…МОЖЛИВО…НІКОЛИ…

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Федоренко Віра Юріївна
    Дякую за гарну роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дерев'янко Неля
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ткач Інна
    Дуже гарна і цікава презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шевчук Валентина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Гриценко Олена Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Терпак Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
6 жовтня 2022
Переглядів
29930
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку