Презентація "Лабіринти"

Про матеріал
Лабіринти широко застосовуються в науці і техніці. Психологи за їх допомогою вивчають поведінку людей і тварин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛАБІРИНТИКерівник гуртка Єрьоміна Т.І.

Номер слайду 2

Лабіринт — архітектурна споруда, яка сконструйована таким чином, що, одного разу потрапивши в нього, неможливо або дуже важко вибратися назад; іноді це парк чи сад, створений за тим же принципом.

Номер слайду 3

Лабіринт — це світ, Всесвіт, незбагненність, рух. Безперервна лінія лабіринту означає вічність, безмежну тривалість, безсмертя. Лабіринт символізує рух Сонця, його схід та захід, весняне визволення. Лабіринт як символ Шляху виражає ідею руху людини до істини, що змушує людину рухатися. Проходження через лабіринт — це оновлення, перетворення, нове народження.

Номер слайду 4

У стародавньому Єгипті, у місті Абідос, існували лабіринти, що мали назву Каракол. Вони являли собою майже круглі храми, у коридорах яких проходили церемонії, що символізували етапи еволюції та той шлях, що веде людину до її центра.

Номер слайду 5

Древні греки пов'язували походження назви labyrinthos із Критом. Характерна для критського релігійного культу сокира з подвійним лезом називалася «лабрис». Лабіринт виражає ідею кругообігу «життя-смерть-життя» і має відношення до символізму печери, подорожуючи до світу іншого; до погребальних обрядів та обрядів ініціації, які проводилися у печерах.

Номер слайду 6

Іншою назвою лабіринту, широко розповсюдженою у Західній Європі, була «троя». Вергілій згадує про обрядові ігри, що називалися «Троя», обов'язковим елементом яких були заплутані танцювальні рухи. Танці-лабіринти, або тройські танці та ігри, символізують тяжкий шлях, випробування при русі до центру. Ця символіка пов'язана з  «Танцем Журавля», опис якого є у Плутарха.

Номер слайду 7

В Індії лабіринти розуміються як символи медитації, зосередження, повернення до власної осі, й символізують позбавлення від сансари і законів карми.

Номер слайду 8

У кельтській міфології ці споруди позначають входи у підземний світ. Згідно з деякими легендами, кам'яні лабіринти були споруджені руками велетнів, й сьогодні ще лабіринти іноді називають «Шляхами велетнів». Інші мешканці потойбічного світу, феї, танцювали при місячному світлі на спіралях лабіринту. 

Номер слайду 9

САМІ ДИВОВИЖНІ ЛАБІРИНТИ У СВІТІ

Номер слайду 10

САМІ ДИВОВИЖНІ ЛАБІРИНТИ У СВІТІ

Номер слайду 11

ВИДИ ЛАБИРИНТІВштучні лабіринтидернові лабіринтипідковоподібні лабіринтиархітектурні лабіринтиігрові лабіринти

Номер слайду 12

Лабіринти в житті людини. Лабіринти використовується для вивчення поведінкових реакцій людини і тварин. Мурахи після короткого навчання легко долають лабіринт. Кілька повільніше і з великою кількістю проб і помилок працюють люди. запам'ятовувати шляхи. Тварини спочатку повільно розвідували, вивчали лабіринт, потім долали маршрут все швидше, нарешті, вони автоматично долали весь шлях. Лабіринти виявилися засобом для вивчення складних механізмів пам'яті, а також поведінки в різних ситуаціях.

Номер слайду 13

МАТЕМАТИЧНІ ЛАБИРИНТИЛабіринт – це заплутані доріжки, ходи, що сполучають приміщення між собою. У математичному лабиринті слід знаходити послідовні числа, виконувати обчислення, розв’язати нестандартні завдання з логічним навантаженням.

Номер слайду 14

Методи проходження. Метод проб і помилок: простий, не вимагає додаткових знань. Метод закреслення тупиків: зручний, якщо в лабіринті є багато тупиків. Можна витратити багато часу, не гарантує успіх.3. Правило правої (лівої) руки: зручний, якщо немає замкнутих маршрутів4. Правило Трема: цей метод не допомагає, якщо немаєтупиків. Дозволить вирішити будь-якийлабіринт, але можна витратити багато часу.

Номер слайду 15

Метод Трема. При попаданні в глухий кут повертаємося назад і повертаємося тим же шляхом. Дійшовши до розвилки, на якій ще не були, випадковим чином вибираємо новий прохід. Якщо ми проходимо по новому проходу і доходимо до розвилки, яку відвідували раніше, то вважаємо її тупиком і повертаємося тим же шляхом, яким прийшли. Якщо рухаючись по проходу, який ми відвідували раніше ми натрапили на розвилку, то вибираємо будь-який новий прохід, якщо це можливо, в іншому випадку вибираємо старий прохід Всі проходи будуть або порожніми, тобто ми їх ще не відвідували, поміченими один раз, або поміченими двічі, тобто ми рухалися по ним і змушені були повертатися в зворотному напрямку. Коли ми досягнемо рішення, то помічені один раз шляху становитимуть прямий шлях до самого початку. Якщо у лабіринту немає рішення, то ми опинимося на початку, а всі проходи будуть позначені двічі.

Номер слайду 16

ПРОСТІ ПРИКЛАДИ

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

pptx
Додано
27 квітня 2021
Переглядів
812
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку