Презентація "Легка атлетика"

Про матеріал
Презентація з фізичної культури на тему "Легка атлетика", призначена для дистанційного навчання учнів 10-11 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛЕГКА АТЛЕТИКА

Номер слайду 2

Легка атлетика — олімпійський вид спорту, який об'єднує спортивні дисципліни, що включають змагання з бігу, стрибків, метань та спортивної ходьби. Найбільш розповсюдженими видами легкої атлетики є бігові та технічні дисципліни на стадіоні, біг по шосе, крос та спортивна ходьба.

Номер слайду 3

ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ1. На заняттях з легкої атлетики потрібно займатись тільки у відповідному спортивному одязі та взутті.2. Місцями проведення легкоатлетичних занять є: спортивний майданчик, де є бігові доріжки, сектори для метання, сектори для стрибків у довжину та висоту, які відповідають санітарним нормам.3. Всі речі, які можуть призвести до травм, залишають у роздягальні.4. На початку занять виконуй  розминку. Це допоможе краще засвоювати вправи й запобігти травмам.5. Під час бігу на короткі дистанції потрібно бігти тільки по своїй доріжці.6. На фініші не роби різких зупинок, після бігу перейди на швидку ходьбу ,уповільни дихання і тільки потім зупиняйся.7. Виконуй стрибки тільки на рівному ґрунті.8. Стояти на шляху розбігу й біля місця приземлення під час стрибків не можна, щоб запобігти травмуванню.9. Перед початком стрибків розрихли пісок у ямі.10. Приземлення має бути м’яким, на обидві ноги, з поступовим присіданням. Не приземляйся на руки, щоб не травмуватися.11. Стрибки виконуй тільки тоді, коли попередній стрибун покинув місце приземлення. Пам’ятай про безпеку – виходь зі стрибкової ями тільки уперед.12. Не перебігай місця, де проходять заняття з бігу, стрибків і метання.13. Метай тільки в напрямку ,вказаним вчителем.14. Під час метання вибери такий напрямок, щоб м’яч не потрапив у вікно чи людей.15. Не подавай м’ячі для метання кидком.16. М’ячі для метання збирати тільки з дозволу вчителя.

Номер слайду 4

БІГОВІ ВИДИ ЛЕГКОЇ АТЛЕТИКИСПРИНТ100 м, 200 м та 400 м. БІГ НА СЕРЕДНІ ДИСТАНЦІЇвід 800 до 3000 м, в тому числі біг на 3000 метрів з перешкодами. БІГ НА ДОВГІ ТА НАДДОВГІ ДИСТАНЦІЇ- класичні дистанції 5000 м і 10 000 м;- марафонський біг - 42 км 195 м. БАР‘ЄРНИЙ БІГ100 м, 400 м. ЕСТАФЕТА4×100 м, 4×200 м, 4×400 м, 4×800 м, 4×1500 м

Номер слайду 5

Біг на довгі дистанції належить до вправ на витривалість. Техніку бігу на довгі дистанції можна розділити на такі частини:1. Положення бігуна на старті;2. Старт (стартовий розбіг);3. Біг по основній частині;4. Фінішування (закінчення бігу);5. Зупинення за лінією фінішу. БІГ НА ДОВГІ ДИСТАНЦІЇ

Номер слайду 6

Біг починається з високого старту. При високому старті спортсмен ставить попереду сильнішу ногу, а другу відставляє на 2-3 стопи назад і на носок. Під час старту за командою “на старт” спортсмен згинає обидві ноги, вагу тіла перекосить на передню, одночасно виставляючи вперед зігнуту в лікті протилежну руку. По команді “Руш” треба своєчасно і швидко розпочати біг, якомога більше нахиливши тулуб вперед. Поступово нахил тулуба зменшується, збільшують довжину кроків, біг прискорюється до вільного бігу на дистанції. С «НА СТАРТ»«УВАГА»«РУШ»

Номер слайду 7

Біг на довгі дистанції включає такі елементи: 1) положення тулуба та голови;2) опускання та постановка ноги на ґрунт;3) амортизація;4) відштовхування;5) виніс ноги вперед;6) робота руками;7) рух дихальної м’язової системи. Всі ці елементи виконуються на протязі двох фаз – опори та польоту. Ставлення ноги на ґрунт, амортизація та відштовхування здійснюються у фазі опори, а винос ноги вперед та опускання у фазі польоту.

Номер слайду 8

Під час бігу тулуб легко нахилений вперед, голову тримають рівно і дивляться вперед на 15-20 м. Опускання ноги починається з стегна. Нога при цьому випрямляється в колінному суглобі, гомілка і стопа переміщується з гори до низу. Ногу на ґрунт ставлять на всю стопу, ступні – паралельно одна одній. Під час ставлення на ґрунт ногу дещо згинають в колінному суглобі. М’язи ноги у момент дотику з ґрунтом дещо напружують, обминаючи надлишок напруги. Далі йде відштовхування, та після нього починається виніс ноги вперед. Здійснюється піднімання та розгін стегна ноги, яка виноситься вперед, після чого здійснюється гальмування та опускання ноги. Руки під час бігу зігнуті в ліктьових суглобах, лікті недалеко від тулуба, пальці рук – напівзігнуті. Рух руками та ногами узгоджений.

pptx
Додано
22 жовтня 2023
Переглядів
184
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку