Презентація "Легка атлетика. Біг по пересіченій місцевості."

Про матеріал
В презентації стисло і доступно викладено матеріал з даної теми (історія розвитку, техніка бігу, техніка подолання перешкод, досягнення), який супроводжується відповідними ілюстраціями, що сприяє кращому усвідомленню навчального матеріалу. Представлена робота стане хорошим засобом для вивчення теми під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Легка атлетика Біг по пересіченій місцевості

Номер слайду 2

Загальні відомостіБіг по пересіченій місцевості (крос) – одна з дисциплін легкої атлетики. Траса кросу не має жорсткої міжнародної стандартизації. Зазвичай вона проходить по пересічній місцевості в лісовій зоні або на відкритому просторі. Уся дистанція має бути загороджена яскравими стрічками з двох сторін – для відмежування спортсменів від глядачів. Змагання зазвичай проводяться восени і взимку, довжина траси від 500 м до 14 км (залежно від віку, рівня змагань).

Номер слайду 3

Історія розвитку Батьківщиною кросу є Англія. Перші офіційні змагання з кросу відбулися в школі з регбі в 1837 році. Національні першості стали проходити з 1876 року. Як офіційна дисципліна крос проводився на Олімпійських іграх 1904, 1912, 1920 і 1924 років.

Номер слайду 4

З 1973 року щорічно проводиться Чемпіонат світу з кросу.

Номер слайду 5

ТЕХНІКА БІГУРізний грунт, перешкоди, зміни в рельєфі місцевості порушують ритм бігу, вимагають постійної уваги, уміння добре координувати свої рухи, високої працездатності організму. Тому техніка бігу має свої особливості.

Номер слайду 6

СТАРТДається загальний старт за командою «Руш!» (постріл). На старті всіх учасників розташовують у лінію або дугу. Якщо сталося зіткнення бігунів або масове падіння на перших 100 метрах дистанції, то організатори зобов'язані зупинити забіг і дати старт повторно.

Номер слайду 7

Біг по дистанціїНа дистанції треба зберегти набрану під час старту швидкість. На рівних ділянках дистанції звичайно застосовують техніку махового кроку, для якого характерні вільні рухи ніг, рук і невеликий нахил тулуба вперед. На ділянках з твердим грунтом зменшують довжину кроків, ногу ставлять на середнюю частину стопи. Пісок, болотисту місцевість і ділянки, вкриті високою травою, долають також малими, але частими кроками, ногу ставлять на всю стопу.

Номер слайду 8

Біг у гору Техніка бігу в гору має особливість, що характеризується вкороченим кроком, невеликим нахилом тулуба вперед і більш короткою амплітудою рухів руками. Нога ставиться на всю стопу або на п'ятку з наступним перекатом на носок.

Номер слайду 9

Біг з гори. Під час бігу з гори тулуб тримають вертикально або відхиляють назад, зменшують довжину кроків, ногу ставлять на всю стопу. З дуже крутих схилів спускаються кроком прямо або навскоси.

Номер слайду 10

Подолання перешкод (1) т. У лісі, на нерівній чи незнайомій місцевості треба бігти обережно, уважно дивлячись на кілька метрів вперед. Неширокі (до двох метрів) канави, ями, річки перестрибують, не зменшуючи швидкості бігу. Під час приземлення тулуб нахиляють вперед і не затримуються.

Номер слайду 11

Подолання перешкод (2)Невисокі загорожі (50-70см), паркани, тини, кущі, повалені дерева тощо можна проходити «бар’єрним кроком», не наступаючи на них або наступаючи однією ногою.

Номер слайду 12

Подолання перешкод (3)Широкі рови без води і яри перебігають по дну. Неглибокі водні перешкоди долають короткими кроками, високо піднімаючи стегна, у глибших переходять на ходьбу.

Номер слайду 13

Фінішування Початок фінішування (прискорення бігу наприкінці дистанції) доцільно починати за 150-200 м до фінішу. Для цього необхідно збільшити частоту кроків, особливо за наявності почуття втоми. Збільшити частоту руху ніг значно легше, якщо почати частіше працювати руками і вище піднімати стегно.

Номер слайду 14

Визначні спортивні досягнення. Пааво Нурмі (1897 – 1973) – фінський бігун, 9-разовий олімпійський чемпіон, легенда олімпійського спорту. Незрівняний «летючий фін» встановив 22 офіційних та 13 неофіційних рекордів світу. В проміжку від 1920 по 1928 рік Пааво Нурмі здобув дев'ять золотих олімпійських медалей (4 з них у кросі) та три срібні нагороди.

Номер слайду 15

Досягнення українських бігунів. Сергій Лебідь - Заслужений майстер спорту України з легкої атлетики. Дев'ятиразовий чемпіон Європи (1998, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2007, 2008, 2010), срібний призер чемпіонату світу-2001 з кросу. Бронзовий призер Євро-2002, триразовий переможець Всесвітньої Універсіади (1999, 2001, 2003) з бігу на дистанції 5000 метрів. Учасник Олімпійських ігор в Сіднеї-2000 і Афінах-2004.

Номер слайду 16

Дякую за увагу! Бажаю успіхів!

pptx
Додано
10 жовтня 2022
Переглядів
4083
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку