Презентація. "Лесь Курбас"

Про матеріал

В презентацій подано життєвий і творчий шлях Л. Курбаса. Матеріал можна використати під час вивчення тем "Український ренесенс" або "Становлення українського театру".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

КВНЗ «Новобузький педагогічний коледж»« Людина, яка була театром» виконала викладач вищої категорії категорії Тімашова О. А

Номер слайду 2

«Створити те ,чого немає в дійсності, кинути людям фантазію, ідеальне, неіснуюче, але прекрасне – тільки в цьому може бути різниця актора від гарно вишколеної мавпи. А для цього треба розбудити фантазію , виростити їй крила і навчитися літати» (Лесь Курбас)

Номер слайду 3

Олександр-Зенон Степанович Курбас• 25 лютого 1887 р. — народився в місті Самбір у родині акторів галицького театру Степана та Ванди Курбасів (за сценою Яновичі). Батько його, хоча й був мандрівним українським актором, проте і в бідності своїй прагнув дати Олександрові гарну освіту. •Навчався в Тернопільській гімназії, потім у Віденському університеті

Номер слайду 4

Закінчує драматичну школу вільного слухача при Віденській консерваторії. 1908р. у зв’язку зі смертю батька перевівся до Львівського університету . У 1909р. Організував студентський театр , в якому став головним режисером і актором.

Номер слайду 5

Працював у гуцульському театрі Гната Хоткевича , Львівському театрі «Руська бесіда» У1915р. у Тернополі організував стаціонарний український професійний театр “Тернопільські театральні вечори”

Номер слайду 6

Знав англійську, норвезьку, німецьку, давньоєврейську, польську , російську мови, вивчав старослов’янську , санскрит. Переклав «Молодість» Гальбе, «Йолю» Журавського, «Горе брехунові» Грільпарцера, книгу В. Обюртена «Мистецтво вмирає» 1916р. починає грати в київському театрі М. Садовського

Номер слайду 7

“МОЛОДИЙ ТЕАТР” Л. Курбаса1917р. на запрошення Миколи Садовського переїхав до Києва, де організував театральну студію (пізніше «Молодий театр»). На сцені «Молодого» зійде творча зірка Валентини Чистякової , майбутньої дружини режисера.

Номер слайду 8

Молодий театр – це театр пошуків нових форм втілення сучасної і класичної драматургії . З цього театру взяли початок кілька українських театрів. У 1917р.був відповідальним секретарем тижневика «Театральні Вісті». У жовтні 1918р. – відкриття незалежної студії при Молодому театрі( об’єднує близько 50 людей). 1травня 1919р. – об’єднання Першого театру Української Республіки ім. Шевченка з «Молодим театром». Утворюється перший театр Української республіки імені Шевченка .

Номер слайду 9

«Молодий театр» об’єднається з українським драмтеатром ім. Тараса Шевченка і Лесь Степанович уперше поставить Кобзаревих «Гайдамаків». У 1920 р. група акторів на чолі з Курбасом виходить зі спільного театру ім. Т. Шевченка й створює Кийдрамте – Київський драматичний театр

Номер слайду 10

“Б Е Р Е З І Л Ь”У березні 1922р. у Києві організував знаменитий театр «Березіль» (пізніше переведений до тодішньої столиці радянської України – Харків). У виставах свого театру Курбас малює всесвіт , де головним стає особлива довіра до життя людини у всіх його суперечностях

Номер слайду 11

Театр "Березіль" був новатором, суперечив соцреалізму, що проповідувався у СРСР: оголосив курс на “реформу людини” замість аналізу класової боротьби; використовував символізм і авангардизм, сміливо поєднуючи на сцені елементи кіно, фото і музику; Курбас став законодавцем театральної моди, зробивши "новий український театр". Критики сміливо ставлять його в один ряд з провідними театральними режисерами Європи і світу, на що Лесь. Курбас з гумором помічав, що чим бути авторитетним в Україні, легше отримати визнання за кордоном.

Номер слайду 12

Після згортання політики «українізації» був звинувачений в «націоналістичних збоченнях» , 25 грудня 1933 був заарештований в Москві Перебуваючи в ув’язненні на Соловках, організував самодіяльний театр

Номер слайду 13

У 1957 р. Леся Курбаса посмертно реабілітовано. 30років творчість видатного діяча культури була під забороною.21 грудня 1991р. Кабінет Міністрів України постановою №367 скасував постанову Ради Народних Комісарів УСРР від 17 грудня 1933р. «Про позбавлення Л. Курбаса звання народного артиста УСРР».

Номер слайду 14

УВІЧНЕННЯ ПАМ'ЯТІ 21 грудня 1991 року - Кабінетом Міністрів України був скасований указ Ради Народних комісарів УРСР про позбавлення Курбаса звання Народного артиста; 1989 рік - відкрито меморіальну дошку на фасаді Харківського державного академічного українського драматичного театру імені Т. Г. Шевченка; Львівський академічний театр був названий на честь Леся Курбаса;26 лютого 2007 року - введена в обіг ювілейна монета, присвячена актору; пам'ятник Курбасу в Києві; погруддя в Самборі.

Номер слайду 15

pptx
Додано
16 вересня 2018
Переглядів
8903
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку