Презентація " Леся Українка. "Тиша морська"

Про матеріал
Презентація буде корисною для вчителів та учнів. Вона містить матеріали для розуміння та аналізу вірша "Тиша морська" : історія написання, питання для аналізу твору, творчі завдання, аудіозаписи, вправу "Кола Венна". Презентація ілюстрована, яскрава.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Та хоч би й крила мені солов’їні, І воля своя,- Я б не лишила тебе в самотині, Країно моя! Леся Українка

Номер слайду 3

З листів Лесі Українки

Номер слайду 4

Принцип “Доміно” Складіть асоціативний ряд до постаті Лесі Українки Леся Українка -

Номер слайду 5

Леся Українка. “Тиша морська” – пейзажно-мариністичний малюнок

Номер слайду 6

Біля якої водойми ви хотіли б зараз опинитися? Чому?

Номер слайду 7

Асоціації до слова “море”

Номер слайду 8

Історія написання поезії “Тиша морська” На початку 90-х років поетеса почала готувати до видання першу збірку поезій “На крилах пісень” (1893 р.). Збірка була перейнята мотивами стоїчної (мужність, стійкість, наполегливість) боротьби з долею.

Номер слайду 9

У цій збірці є розділ “Кримські спогади”. 1890 року за порадою лікарів мати, Олена Пчілка, повезла Лесю в Крим. Лагідне синє море, гомінкі чайки. Леся почувалася окриленою. Євпаторія – один із найкращих курортів, адже у мілкій затоці вода легко прогрівається, а пісок на дні відбиває теплими оксамитовими барвами. Морські ванни дуже добре впливали на фізичний стан Лесі. Не дивно, що тут рука поетеси відразу потяглась до пера.

Номер слайду 10

Лагідне Євпаторійське море навіяло поетесі вірш “Тиша морська”. ( 1890 р. 16 серпня). Лесі було 19 років. Це один з перших віршів розділу “Кримські спогади” – враження від зустрічі з морем, природою цього дивовижного краю півострова Крим.

Номер слайду 11

https://www.youtube.com/watch?v=upwcJbVKePg Слухаємо і сприймаємо

Номер слайду 12

Лексична робота Полудневий – полуденний – до дванадцятої години дня, до середини дня. Негода – погана погода з дощем, снігом, сильним вітром. Перлистий – подібний до перлів. Човенце – зменшено-пестливе до човен.

Номер слайду 13

Бесіда за змістом прочитаного Який це твір за жанром: ліричний, епічний чи драматичний? Хто такий ліричний герой? Інколи образи автора та ліричного героя ототожнюються. Чи згодні ви з цим? Яку картину побачила героїня твору через віконце? Про що не чути в “краї світла”? Чи завжди у морі буває тиша?

Номер слайду 14

Як у поезії описано чарівність руху човника по морю, осяяному сонцем? - Яке бажання було в ліричної героїні? - Край, в якому перебувала б героїня твору, вона називає раєм -.. - Чого не боїться героїня? Чому? Як це її храктеризує?

Номер слайду 15

Які риси характеру притаманні героїні твору? Оберіть і випишіть. Злість чуйна душевна груба сильна смілива жадібна рішуча романтична вразлива

Номер слайду 16

Чи схожа лірична героїня твору на авторку цього твору? З яким вітром і підводним камінням у життєвому морі зустрічалась Леся Українка? - Які, по-вашому, тема й головна думка твору?

Номер слайду 17

Тема твору – опис краси моря в період затишшя. Ідея – возвеличення приємного почуття душевного комфорту, насолоди від гарної погоди. Головна думка – приємна погода сприятливо впливає на внутрішній стан людини, її настрій; треба долати всілякі життєві труднощі, бути оптимістом. Жанр : пейзажна лірика з елементами філософських роздумів.

Номер слайду 18

Вправа “Пошук перлів” Читаємо поезію Найкращим, найбагатшим дарунком моря є перли, для того, щоб їх відшукати, треба пірнути аж до дна. А найкоштовнішими і найрозкішнішими перлами художників творів є художні засоби, що показують красу, досконалість, чарівність. Спробуйте знайти їх. https://learningapps.org/display?v=p8ojeimvk18

Номер слайду 19

Художні засоби поезії: Повтори : ледве-ледве; Риторичні оклики: Що бува негода в світі! Золотим шляхом поплисти! Епітети: час гарячий, ясне небо, море, хмарки; золотиста блакить, тихий плескіт, хвилечка перлиста, стежечка золотиста, щире золото, золотий шлях. Метафори: колихає море хвилі, рине хвилечка, в’ється стежечка, золото спадає, шлях, що проложило сонце. Пестливі слова: віконце, човенце, стежечка, весельце.

Номер слайду 20

Читаємо зором, читаємо слухом. Заповнити кола Венна: І – зорові образи, ІІ – слухові образи. Яке спільне значення цих образів?

Номер слайду 21

Порівняння Метафора Епітет: Я поет Уявіть себе поетом і спробуйте підібрати художні засоби до слів “тиша” та “море” ( за варіантами)

Номер слайду 22

Новий термін Оксоморон – сполучення слів, що виражають протилежні або суперечливі поняття, і як результат, виникає нове смислове значення: многоголоса тиша, дзвінка тиша, трупи живі, крижаний вогонь, квадратура круга.

Номер слайду 23

Шторм Затишшя Вправа “Уявні емоції” Назвіть почуття людини, яка перебуває на морі під час затишшя та під час шторму.

Номер слайду 24

Море у творчості художників і композиторів Айвазовський Іван Костянтинович (1817 – 1900р.р) – видатний український і російський художник-мариніст, що прожив довге життя на березі улюбленого ним моря, яке живило його мистецтво яскравими образами МАРИНА – ( іт. –морський) – один із видів пейзажу, об’єктом зображення якого є море.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Музична пауза Послухайте музику, згадайте море, сонце. Романс “Тиша морська” написаний композитором Валерієм Квасневським на слова Лесі Українки. https://www.youtube.com/watch?v=ii6MRY4n8to

Номер слайду 28

Що? Де? Коли? Який? Який на дотик полудневий час? Знайдіть антонімічну пару до ТЕМНА ЗЕМЛЯ? Який благородний метал згадано у творі 4 рази? Яким займенником названо керманича плавального засобу? Хто прокладає шляхи по воді?

Номер слайду 29

Робимо підсумок Я зрозумів... Я переконався в тому, що... Найбільшим щастям у житті для мене є ... Незважаючи на життєві негаразди я...

Номер слайду 30

Домашнє завдання Скласти СЕНКАН “Леся Українка”. Написати твір-мініатюру на тему “Що означає край вічного проміння для ЛЕСІ? Що означає край вічного проміння для МЕНЕ?”

ppt
Додано
12 березня 2023
Переглядів
3945
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку