Презентація Лимонна кислота

Про матеріал
Матеріал про лимонну кислоту може бути використаний на уроках хімії 9 та 10 класи, біології 8,9,10,11 класи та для загального розвитку і розширення кругозору учнів та їх батьків
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Учитель хімії та біології Березанського ліцею №3 Маховський Микола Володимирович2022 рік ЛИМОННА КИСЛОТА ЯК ПРИРОДНИЙ ПРЕДСТАВНИК КАРБОНОВИХ КИСЛОТ

Номер слайду 2

Лимо́нна кислота́, цитри́нова кислота́  — кристалічна речовина білого кольору, температура плавлення 153 °C, добре розчинна в воді, розчинна в етанолі, малорозчинна в діетиловому етері. Слабка триосновна кислота. Молекулярна формула. C6 H8 O7 Молярна маса192,123 г/моль (безв.)

Номер слайду 3

Була відкрита та виділена із соку недостиглих плодів лимону в 1784 році шведським аптекарем Карлом Шеєле.

Номер слайду 4

Отримання. Лимонну кислоту виробляють також за допомогою плісеневого гриба Aspergillus Niger. Аспергіл чорний

Номер слайду 5

Фізико-хімічні властивостіЗовнішній вигляд: білий кристалічний порошок. Густина: 1,542 Температура плавлення: 153–154,5 °C Температура горіння: 100 °C Розчинність у воді: 750 г/л (при 20 °C)

Номер слайду 6

Застосування. Лимонна кислота разом з її солями (цитратом калію, цитратом кальцію і цитратом натрію) активно використовується в якості смакових добавок, консерватора, регулятора кислотності в харчовій промисловості з метою додавання її в найрізноманітніші продукти та напої. Харчові добавки лимонної кислоти — Е330, Е331, Е332, Е333. Лимонна кислота, будучи найпоширенішим підкислювачем, не тільки здатна надати продуктам кислуватий смак, але і виступає в ролі антиокиснювача. Крім того, лимонна кислота здатна захищати продукти від дії важких металів, вона є натуральною кислотою, яка широко використовується для виготовлення різноманітних напоїв. Лимонна кислота здатна не тільки надавати напоям свіжості, також вона вважається регулятором кислотності. Цікавий той факт, що лимонна кислота використовується не тільки в харчовій, але і в газовій і нафтовій промисловості; тут вона використовується при бурінні свердловин для того, щоб нейтралізувати цемент в розчині. Ця речовина здатна позбавити буровий розчин від надлишкових йонів Кальцію .

Номер слайду 7

Застосування в кулінарії Дана речовина дуже корисна для харчової промисловості, вона має гарну розчинність, володіє низьким рівнем токсичності, безпечна для навколишнього середовища, добре поєднується з багатьма хімічними речовинами. Вище перераховані властивості кислоти лимонної роблять її незамінним підкислювачем, що використовується в харчовій промисловості. Також дана речовина використовується для виробництва кетчупів, майонезу, желе, джемів, соусів, консервів, плавлених сирів, кондитерських виробів, фруктових і ягідних консервів, заморожених продуктів, шипучих вітамінів, газованих напоїв, холодного чаю, тонізуючих напоїв, сухих напоїв, напоїв для спорту... Також це хімічна сполука використовується як консервант у консервній промисловості для того, щоб збільшити термін придатності більшості продуктів. Лимонну кислоту застосовують при виготовленні рибних консервів деяких видів.

Номер слайду 8

Лимонна кислота в косметичній промисловості Ця речовина славиться в косметичній промисловості тим, що вона здатна стягувати розширені пори. Крім цього, лимонна кислота володіє відбілюючими властивостями, саме завдяки цьому її використовують для позбавлення від пігментних плям, веснянок і відбілювання шкіри. Після лимонної кислоти шкіра набуває акуратний та приємний матовий відтінок. Лимонна кислота дбайливо доглядає за нігтьової пластиною, вона робить її гладенькою. Однак пам’ятайте, не можна занадто часто використовувати лимонну кислоту, інакше це може привести до розм’якшення нігтя. Найчастіше лимонну кислоту можна зустрітися у складі більшості засобів, призначених для зміцнення нігтів, поряд з яблучною або молочною кислотами. Лимонна кислота входить до складу більшості шипучих речовин.

Номер слайду 9

1. Очищення чайника від накипу. 2. Очищення пральної машини. 3. Очищення праски від накипу всередині 4. Догляд за рослинами, розсадою і квітами 5. Для збереження зрізаних живих квітів 6. Для чищення срібла. 7. Для чищення побутових поверхонь. У побуті:

pptx
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
25 січня 2023
Переглядів
1910
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку