Презентація "Ліпіди. Жири та олії"

Про матеріал
Класифікація ліпідів, їх біологічні функції. Жири, їх склад та будова. Харчова цінність жирів. Властивості ліпідів. Будова молекул нейтральних жирів. Аналіз жирів та ліпідів. Властивості жирових речовин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ліпіди. Жири та олії

Номер слайду 2

Ліпідами називають складну суміш естероподібних органічних сполук з близькими фізико-хімічними характе-ристиками, які містяться у клітинах рослин, тварин та мікроорганізмів. За своїми властивостями ліпіди є нерозчинними у воді (гідрофобними), хоча вони й добре розчиняються у органічних розчинниках (бензині, діетиловому етері, хлороформі). Загальна характеристика ліпідів. Ліпіди є важливими компонентами харчових систем, визначаючи їх біологічну та енергетичну цінність, а також смакові якості!

Номер слайду 3

вміст ліпідів у природній сировиніУ рослинах ліпіди накопичуються, головним чином, у насінні та плодах (див. табл.). У тварин та риб ліпіди концентруються у підшкірній, мозковій та нервовій тканинах, а також оточують життєво важливі органи (серце, нирки).{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Рослинаw, %Рослинаw, %Соняшник30–58 Рапс45–48 Бавовна20–29 Гірчиця25–49 Соя15–25 Какао-боби49–57 Льон30–48 Кокосова пальма65–72 Арахіс50–61 Кедр26–28 Вміст ліпідів (w, %) у різних культурах

Номер слайду 4

Методи одержання жирових речовин рослинного та тваринного походження. Рослинні жири (олії):– олія із рапсу, соняшнику, маку, соєвих бобів та кокосових горіхів, м’якоті олив та олійної пальми. Тваринні жири:– жирові тканини свиней, великої рогатої худоби; риб’ячий жир; жири з молока корів, кіз та овець. Методи одержання жирів: рослинні жири одержують методом віджимання чи екстрагування за допомогою гексану, тваринні жири – шляхом витоплювання (свиняче топлене сало, яловиче сало), молочні жири – шляхом центрифугування (вершкове масло).

Номер слайду 5

Класифікація ліпідів. За хімічною будовою ліпіди є похідними жирних кислот, спиртів, альдегідів, побудованих за допомогою етерного, естерного, фосфоестерного або глікозидного зв’язку. Ліпіди поділяються на дві основні групи: прості та складні. До простих нейтральних ліпідів (що не містять атомів Нітрогену, Фосфору, Сульфуру) відносять похідні вищих жирних кислот та спиртів: гліцероліпіди, воски, естери холестерину, гліколіпіди та ін. На думку окремих авторів, в цю групу органічних сполук слід включити ізопреноїди (терпени та їхні похідні), а також стероїди. Молекули складних ліпідів містять у своєму складі не лише залишки високомолекулярних карбонових кислот, але й фосфатні або сульфатні залишки.

Номер слайду 6

Хімічний склад ліпідів. Будова ліпідного шару

Номер слайду 7

Біологічна роль ліпідів. Ліпіди за їх функціями в організмі поділяють на дві групи – запасні (резервні) та структурні (протоплазматичні). Окремі автори, підкреслюючи захисні функції ліпідів, виділяють деякі з них у особливу групу (наприклад, воски). Запасні ліпіди, переважно ацилгліцерини, маючи високу калорійність, є енергетичним та будівельним резервом організму. Структурні ліпіди (у першу чергу, фосфоліпіди) утворюють складні комплекси з білками (ліпопротеїди), вуглеводами (гліколіпіди), аміноспиртами (сфінголіпіди), з яких побудовані мембрани клітин та клітинних структур, і беруть учать у процесах, що перебігають у клітинах. За масою вони складають значно меншу групу ліпідів (3–5%).

Номер слайду 8

головні функції ліпідів у живих організмах

Номер слайду 9

Харчова цінність олій та жирів. Продукти харчування зі значним вмістом жиріврослинного та тваринного походження. Рекомендований вміст жиру у раціоні людини складає 30–33% за калорійністю або 90–107 г на добу, в тому числі безпосередньо у вигляді жирів 45–50 г. Слід зауважити, що жири є основними постачальниками енергії для людського організму (9 ккал/г).

Номер слайду 10

Як у тваринних жирах, так і майже у всіх видах харчових продуктів тваринного походження міститься жироподібна речовина холестерин. Багатими на холестерин є мозок, серце та інші внутрішні органи тварин, а також жовток курячого яйця (див. табл.). У жовтку також міститься багато лецитину, що робить його особливо корисним харчовим продуктом. Холестерин у продуктах харчування{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Продуктмг/100 г. Продуктмг/100 г. Мозок2200–2500 Яловичий жир100–140 Яйця460 Свинячий жир100 Печінка320 М’ясо птиці 90 Серце210 Риба50–60 Вміст холестерину у деяких харчових продуктах

Номер слайду 11

Проблема виникнення атеросклерозу

Номер слайду 12

Перетворення жирових речовину шлунково-кишковому тракті людини. Перетравлювання жирів здійснюється у тонкому кишечнику ліпазою підшлункової залози. У присутності жовчних кислот активна ліпаза каталізує гідроліз ацилгліцеринів з утворенням суміші вільних вищих жирних кислот у вигляді мила (калієвих та натрієвих солей) та 2-моноацилгліцеринів, котрі емульгуються за допомогою жовчних кислот та всмоктуються клітинами кишечнику. Процес може бути описаний наступною схемою:

Номер слайду 13

Рекомендована література. Пищевая химия / А. П. Нечаев, С. Е. Траубенберг, А. А. Кочеткова и др. // Под ред. А. П. Нечаева; изд. 4-е, испр. и доп. – СПб.: ГИРД, 2007. – С. 187–222;Харчова хімія: [Навч. посібник] / Я. П. Скоробогатий, А. В. Гузій, О. М. Заверуха. – Львів: «Новий світ – 2000», 2012. – С. 356–372;Харчова хімія: Навч. посібник / В. В. Євлаш, О.І. Торяник, В. О. Коваленко та ін. – Х.: Світ книг, 2012. – С. 165–204;Харчова хімія: Навч. посібник / Л. В. Дуленко, Ю. А. Горяйнова, А. В. Полякова та ін. – К.: Кондор, 2012. – С. 128–138;Харчова хімія: [Навч. посібник] / О. П. Чигвінцева, А. В. Токар. – Дніпропетровськ: «Принтхаус Римм», 2015. – С. 109–148.

pptx
Додано
20 квітня 2023
Переглядів
1019
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку