Презентація "Лісостепова зона України"

Про матеріал
Даний матеріал ознайомить учнів з географічним положенням, природними умовами та ресурсами лісостепу; особливостями взаємодії компонентів природи лісостепу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація. Лісостепова зона України

Номер слайду 2

Географічне положення. Лісостепова зона займає центральну частину України. Вона простягається широкою смугою з південного заходу на північний схід від зони широколистяних лісів і кордонів з Молдовою до східних кордонів нашої держави. Далі на схід продовжується на території Росії. Північна межа лісостепу проходить по лінії, де закінчуються мішанолісові ландшафти. А південна зі степовою зоноюдоходить до умовної лінії, що пролягає через такі населені пункти: Котовськ – Первомайськ – Кіровоград –Красноград – Вовчанськ. Лісостепова зона займає близько 31 % площі України.

Номер слайду 3

Межі лісостепової зони

Номер слайду 4

Клімат. Клімат Лісостепу помірно теплий, із достатнім і постійним зволоженням на заході й нестійким — на сході. Січневі температури із заходу на схід змінюються від –5 до –8 °С, липневі від +18 до +22 °С. Річна кількість опадів зменшується із заходу на схід з 500—750 до 450 мм. Найбільше опадів (65—75 %) буваєвлітку. Коефіцієнт зволоження змінюється від 2,8 (Львів), 2,0(Хмельницький) до 1,4—1,2 на півдні. Співвідношення тепла і вологи в лісостеповій зоні сприятливе для вирощування різноманітних сільськогосподарських культур.

Номер слайду 5

Грунти. У грунтовому покриві лісостепу переважають різні види чорноземів (типові та опідзолені) та сірі лісові грунти, що сформувалися на лісах або лісоподібних суглинках. У зниженнях поширені лучні і лучно-чорноземні грунти, подекуди — торфові. Рівень родючості грунтів найвищий у середній та східній частинах зони. Південна межа лісостепу майже збігається переходом типових чорноземів у чорноземи звичайні.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Рослинний світ. Рослинність представлена лісовими і степовими видами. Лісистість території більша у західній частині, там вона досягає 15 % . Ліси збереглися в долинах річок та межиріччях. Вони ростуть на сірих лісових ґрунтах та деградованих чорноземах , що раніше були під степами, а потім позаростали деревами. Лісоутворювальними породами зони є дуб, граб, бук, клен, липа. У заплавах річок ростуть берест, вільха, верба. На піщаних берегах. Дніпра, Південного Бугу та Сіверського Дінця, острівцями ростуть соснові ліси. У широких балках поширені байракові ліси, в яких ростуть дуб, граб, клен, липа, ліщина, брусниця.

Номер слайду 8

До лісових масивів безпосередньо прилягає степ. Майже всі ділянки розорані й зайняті різноманітними сільсько-господарськими культурами (пшениця, ячмінь, овес, гречка, цукрові буряки, картопля, овочевіт культури та інші). Доволі великі площі в лісостепу зайняті луками. Суходільні луки лежать на вододілах річок і їхніх схилах. Там ростуть горицвіт, анемона, конюшина,тонконіг, стоколос, ковила, гадючник,звіробій. Це переважно багаторічні рослини, із коренів і стебел яких утворюється дернина. На заплавнихлуках ростуть осока, рогіз, стрілолист, калюжниця, цикута. На водоймах ростуть глечики жовті, латаття біле, папороть водяна.

Номер слайду 9

Рельєф. Лісостепова зона займає територію, на якій переважаютьвисочини: із заходу на схід змінюють одна одну Розточчя, Подільська, Волинська, Придніпровська та Середньоруська височини.  Платоподібні поверхні височин чергуються з горбогір'ями, окраїни височин сильно почленовані ярами і балками. Низовини займають невеликі території на Лівобережжі (Придніпровська низовина). Висоти поверхні коливаються від 100 м до 471 м (гора Камула). Характерною ознакою краєвиду є високі праві береги річок, сильно розчленовані ярами, і низькі ліві береги з терасами. 

Номер слайду 10

Тваринний світ. Тваринний світ зони представлений лісовими та степовими видами. Тут живуть дикі кабани, козулі, олені, зайці, білки, куниці, тхори, полівки, лисиці, вужі, багато птахів — дятли, сови, жайворонки, лелеки, куріпки, дрозди, журавель, зяблик, горлиця та ін.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Взаємозв’язки між компонентами природного комплексу

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Легка Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бєлая Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Урбанська Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Улятовская Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
12 лютого 2021
Переглядів
35634
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку