Презентація "Література та мистецтво"

Про матеріал
Всесвітня історія. Розділ 5. РОЗВИТОК КУЛЬТУРИ І ПОВСЯКДЕННЕ ЖИТТЯ (КІНЕЦЬ ХVІІІ – ПОЧАТОК ХХ ст.). У розробці скомбіновано навчальний матеріал, відео із завданнями, які представлені у презентації. Такий підхід дозволяє поєднувати різни види роботи на уроці та підтримувати увагу учнів. Представлені в презентації різноманітні вправи та завдання спрямовані на розвиток критичного мислення, вміння встановлювати причинно наслідкові зв’язки та формувати компетентності. Також у презентації до уроку присутні різні варіанти наочності та першоджерел. Робота з ними дозволяє розвинути аналітичне мислення та сформувати уміння здійснювати критичний аналіз текстів та зображень.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Література та мистецтво. Кобернік Л. В

Номер слайду 2

Повторіть!Історичні події та процеси. Які процеси кінця XIX - початку XX ст. стимулювали розвиток науково-технічних знань?Назвіть найвагоміші, на ваш погляд, відкриття в науці на початку ХХ ст.

Номер слайду 3

Історичні постатіЧи досліджували проблеми енергії та будови речовини, явище радіоактивностіДж. Стоні, В. Рентген, Г. Лоренц, Дж. Томсон, П. та М. Кюрі, Е. Резерфорд, М. Планк. Назвіть основоположника мікробіологіїУстановіть, про кого йдеться:створення кіноапарата ;розробив поршневий двигун внутрішнього згоряння;винайшов динаміт;організував перші Олімпійські ігри.«Його історична заслуга полягає в тому, що він відкрив рушійний фактор еволюції — природній відбір, і тим самим виявив причини біологічної еволюції». Вкажіть діяча.

Номер слайду 4

Історичний простір. Де з’явилася перша підземна залізниця?Назвіть країни, з історією яких пов’язані імена: Е. Дженнер (розробив першу вакцину проти віспи);Е. Картрайт (механічний ткацький верстат);Дж. Томсон (відкрив першу елементарну частку - електрон); К. Бенц (сконструював перший автомобіль, що працював на бензині); Т. Едісон (під його керівництвом була введена в дію перша електростанція). Де була відкрита перша громадська телефонна станція?

Номер слайду 5

ЛІТЕРАТУРАОднією з особливостей розвитку літератури кінця XVIII — початку XX ст. було співіснування та послідовна зміна кількох напрямків: класицизму, романтизму, реалізму, декадансу, модернізму. Зріс вплив літератури на суспільство, адже друковані книги завдяки технічному прогресу стали доступнішими для широких верств населення. Розвиток освіти зумовлював зростання попиту на книги. Письменники врешті почали заробляти на життя своєю творчістю. Поширення перекладів художніх творів сприяло формуванню світової літератури водночас із активним розвитком національного письменства. Недарма XIX ст. називають «золотим віком» літератури.

Номер слайду 6

Чому саме ці жанри літератури були найпопулярнішими наприкінці ХІХ — на початку ХХ ст.?На яку соціальну групу суспільства була орієнтована масова література?Міркуємо і діємо!

Номер слайду 7

ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВОДізнайтесь! презентація. Відвідайте відеогалерею художників-імпресіоністів. Чиї картини вам сподобалися найбільше і чому?

Номер слайду 8

МУЗИКА

Номер слайду 9

Візьміть участь в онлайн-вікторині «Розвиток культури (кінець XIX - початок XX ст.)Корисна гра: Кобернік Л. В

pptx
До підручника
Всесвітня історія 9 клас (Полянський П.Б.)
Додано
7 травня 2023
Переглядів
1918
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку