ВступЇжа – це не просто спосіб задоволення нашого голоду, вона є важливою частиною нашого культурного та соціального життя, відображаючи економічні, технологічні та культурні зміни, що відбуваються у суспільстві. Подорожуючи у минуле, ми розглянемо раціони харчування у 19-20 століттях та їх зв'язок з економічними та соціальними факторами.
ХІХ – ХХ не далекі часи відносно наших але попри раціон харчування, способи і аспекти приготування відрізняються від сучасних. Тоді не було електроприладів які полегшували роботу чи віртуозної молекулярної кухні, але гастрологічно цей період є дуже цікавим, адже саме він є фундаментом сучасної кулінарії.
Багато кулінарів сходяться на думці, що цей період часу попри інші – не має своєї однієї якоїсь дороги розвитку, наприклад 16-18 століття було періодом розвитку закусок, тоді були необхідні швидкі невеликі за пропорціями страми які запивалися алкоголем, а тоді розвивалось все: гарячі, холодні страви, закуски, делікатесьє, кондитерські вироби, і сьогодні ми розглянемо всі ці напрямки в контексті цього часу.
Розвиток страв: ГарячіГарячим стравам приділялася велика увага в Франції та Німеччині. В основному це печеня із м’яса та гарніру й крем – супи. Стіл німецької знаті було важко уявити без печеної рульки з вогняними овочами, а у Франції тоді викликав фурор новий рецепт традиційного національного цибулевого супу у кремовому вигляді.
Холодні та Делікатеси. Холодні страви та Делікатеси, як магнітна та електрична взаємодія у фізиці – їх не можна розглядати окремо, і це факт: більшість делікатесів подаються холодними а більшість холодних страв відносяться або до підвиду супи, або до гурманних страв. І в цьому плані – сучасні делікатеси та тодішні дуже різняться, в основному гуманізмом, наведу приклад: Oiseau chanteur – французька страва яка була сформована в той час, і методі її приготування був доволі жорстоким. Для цієї страви вибирали молодих співочих пташок, виколювали очі, і годували кілька тижнів, потім заживо патрали і топили у вині, або австрійсько – французька фуа – гра, для неї також відгодовували качок, заживо патрали та обсмалювали область печінки. Зараз ці методи більше гуманізовані й не потребують тортур.
Закуски. В плані закусок мало що змінилося, способи приготування і інгредієнти залишились ті самі, що і сотню років тому, єдине, що цікаво це їх еволюція і так званий добір, тобто деякі із зараз взагалі стравами не вважаються, наприклад: Sandwich – в ХІХ столітті, банально бутерброд вважався закускою англійських аристократів, а зараз це навіть не фас фуд.
Десерти. Великої популярності десерти в ті часи не мали, але впевнені позиції у Європі майже 50 років тримали Французьке тірамісу, Німецько – Австрійський струдель та Польський десерт Пані Валевська або Оскар. Останній був дуже популярний і на теренах України, серед знаті звісно ж, десерти також цікаві тим що за весь цей час, майже ні один з класичний рецептів не змінився, на основі їх лише – створювалися нові.
Аристократія. Вони харчувалися найбагатше, і це були звісно ж не прості страви, а найвишуканіші, ось історичний документ із записки про побажання на обід Гетьмана Української Держави, Павла Скоропадського: «Дякую тобі Еріху за сніданок, після нього я приїду скоріше за все ближче до четвертої години, тому я побажав би до цього часу, аби ти приготував ту смачну твою печеню в хлібі, і якогось супу, курячий після сьогоднішньої холоднечі був би дуже доречним, із солодкого нічого не бажаю, ще раз дякую за сніданок.»