Презентація "Літературна подорож. Франція "

Про матеріал
Презентація містить відомості про видатних діячів літератури Франції, коротку доступну інформацію щодо особливостей їх творчого процесу. Знайомить з головними літературними нагородами Франції - Гонкурівською премією і премією Ренодо. Матеріали доцільно використовувати на уроках зарубіжної літератури у 8- 9 кл
Перегляд файлу

image


image


́

́

imagé

́

imageнового виду байки у світовій літературі є французький поет,

байкар Жан де Лафонтен.  Популярність цьому видатному письменникові принесли саме байки. Твори, близькі до цього жанру, в середині 17-го століття існували в Європі лише в перекладах байок Езопа і східних збірниках. Лафонтен довго йшов до свого покликання. Його оповідання у віршах і невеликі поеми, написані в зрілому віці, спиралися на народну мудрість, відбивали погляди простих людей. І все це - з іронічною посмішкою.

Українською мовою байки Лафонтена вперше зазвучали у прозових переказах Любомира Селянського. Перший україномовний віршований переспів, здійснений Ярославом Вільшенком, вийшов у Львові у 1935 році.

 

imageОсобливою заслугою Жана де Лафонтена в європейській літературі є розробка жанру . До Лафонтена письменники-класицисти вважали, що байка є «низьким» жанром, тобто непридатним для вираження серйозного змісту.

Перші шість книг байок побачили світ 1688 року під назвою «Байки Езопа, завіршовані Лафонтеном» . Остання, дванадцята, книга була надрукована у 1694 pоці..

imageНоваторство Лафонтена у розробці жанру байки полягає, зокрема, в її демократизації. Лафонтен вводить у байку нового героя — людину з народу. Письменник оцінює зображувані ним події з точки зору простої людини-трудівника. Народність і демократизм байкарської творчості Лафонтена відчутні і в гострій критиці абсолютистської держави.

image

image

image


image


imageГоловна літературна нагорода Франції, яку вручають за кращий роман

У вересні члени Академії проводять засідання, за результатами якого оголошується перший відбірковий список з 15 претендентів на премію. Згодом організовуються ще 2 засідання, за підсумками яких число номінантів скорочується до 4. На початку листопада проходить фінальне голосування членів академії. Кожен з академіків має один голос і може віддати його за одну книгу, окрім президента, який має 2 голоси. У разі рівного розподілу голосів переможцем оголошується твір, якому віддав перевагу президент Академії.

За традицією оголошення лауреата відбувається на початку грудня під час святкової вечері в ресторані «Друан». Академіки голосують, записуючи ім’я номінанта на своєму екземплярі меню. На початку минулого століття грошова частина Гонкурівської премії становила 5 тис. франків — доволі значна сума на ті часи. Сьогодні її розмір символічний — усього 10 євро, однак присудження премії істотно збільшує продажі роману-переможця й сприяє зростанню популярності автора

imageЗа заповітом Едмона, складеним відповідно до бажання Жюля, величезні статки братів призначалися літературній Академії, яка стала називатися Гонкурівською і заснувала щорічну однойменну премію. Гонкурівська академія була створена  року . До складу товариства входить 10 найвідоміших літераторів Франції. Збори Академіі відбуваються першого вівторка кожного місяця, крім літа. Обирати до Академії можуть будь-якого франкомовного письменника. Новий член Академії отримує столовий прибор попередника (ніж і виделку), виготовлений із позолоченого срібла. На столових приборах вигравіювано імена членів Академії. Академіки працюють за символічну плату — 60 франків на рік

Брати Гонкури, Едмон

(1822-1896) та Жюль

(1830-1870)

image

image

imageУ 1477 р. надруковано першу книжку image

. З XV століття видавці друкують переважно масову

літературу – лицарські романи, календарі, казки. З початку XVI століття виробництво книг було тісно пов’язане із продажем – зазвичай, власник друкарні був одночасно і власником книгарні. Найбільшим попитом у той час тішилися видання класичної літератури, навколоцерковних текстів і наукових трактатів.

Перший друкарський верстат з’явився у Франції порівняно пізно – купу перешкод чинили синдикати писарів. Лише 1470 image

imageФранції надрукували першу книжку            . Спочатку друкарні існували лише в Парижі при Сорбонні та були не самостійними приватними підприємствами, а радше допоміжною структурою при університетському центрі, такою собі інфраструктурою.

imageАрман́ -Жан дю Плессі́ де Рішельє — французький герцог, кардинал Католицької церкви, міністр Королівства Франція

 

У світські сфери французька книжка поринула у XVIІІ столітті. «Виною» цьому стали просвітники – автори енциклопедичнихimage видань. На першому місці тут –

видали 35 тисяч примірників «Енциклопедії».  Перевидання ніколи не були просто копіями – над кожним наступним тиражем працювали, виправляли помилки, вносили потрібні доповнення, дописувати нові статті.

 

Наприкінці XVIІ століття з’явилася Королівська друкарня – перша державна друкарня Франції, заснована за наказом кардинала Рішельє. Її «фішкою» було розкішне оформлення книжок, а візитівкою друкарні можна вважати 10-томне видання Біблії з надзвичайними ілюстраціями.

Дені́ Дідро́ (1713 - 1784) — французький філософ та енциклопедист епохи Просвітництва.

image

image

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бібліотека Краща
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
20 червня 2022
Переглядів
591
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку