Презентація "Літературна спадщина Михайла Грушевського на прикладі оповідання "Бідна дівчина""

Про матеріал
Літературна спадщина Михайла Грушевського на прикладі оповідання "Бідна дівчина" (позакласне читання)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Бідна дівчина»Літературна спадщина Михайла Грушевського на прикладі оповідання. Склала вчитель української мови та літератури Поповська І. В.

Номер слайду 2

Михайло Грушевський. Український історик, педагог та вчений, публіцист, письменник, громадський та політичний діяч. Народився 29 вересня 1866 р. в м. Хелм (Польща). Був головою Верховної Ради УНР. У молодому віці опублікував низку художніх оповідань.

Номер слайду 3

Місце діїМаленьке село«Внизу у балці стояло маленьке село, його ледве можна було примітити: тільки чорніли гілляки садів та димарі заметених снігом хаток».

Номер слайду 4

ПерсонажіДівчина. Мати. Батько. Писар. Хлопець. ВчителіЛюди

Номер слайду 5

Дівчина«Висока з себе, худа й білява; лице саме звичайне - бліде, трохи жовте, прив'яле вже; волосся щільно прибране за уха, очі сірі»«Дівчина здавалася дуже стомленою»

Номер слайду 6

Дівчина«Вона жила так, що життя те можна було щохвилини перервати й нічого б тому не перешкоджало; вона не чекала другого дня, не бажала його, не сподівалась нічого»«Вона жила, наче ящірка восени, що дубіє помалу з холоду»«Дівчина не кляла, не винуватила люде за своє бідне життя, за людську неправду. Вона брала життя таким, як ішло воно до неї»

Номер слайду 7

Батько дівчини«Нещасливий чоловік. Він був маленький урядничок. Робив, як віл. Горда і вразлива людина, як тільки буває часом уразливим маленький чоловічок. Розсердити, допекти йому було легко»«Злість зривав на жінці та доньці. Тішився, що є хтось, з кого й він поглузувати може, допекти, дошкульнути. Тим усім зі своєї жінки зробив він плаксиву, в'їдливу бабу, а з дочки - бідну, прибиту дівчину»Прогулював гроші, примушував дочку купувати на останні гроші горілку.

Номер слайду 8

Мати дівчини. Не могла дати відсіч чоловікові. Дошкуляла дочці та винила в тому, що вона не може вийти заміж. Не надавала жодної підтримки або допомоги.

Номер слайду 9

Писар«Кортить йому з панночкою роман вчинити. Усі ці писарські підходці -річ дуже всім відома. Дівчина мерзне, сидячи в нетопленій хаті, грошей їй не дають, скільки не ходить в Правленіє»

Номер слайду 10

Хлопець«Не дуже гарний з себе, одначе добрий й розумний»Був порекомендований людьми до знайомства. Поводив себе приязно. Під час зустрічі на вечорницях та прогулянки над річкою поводив себе ласкаво та розкуто. Коли зустрів дівчину разом з друзями, відвернувся від неї.

Номер слайду 11

ВчителіНе сприйняли серйозно слова дівчини про самогубство. Не звернули увагу на її складне становище та поганий настрій.

Номер слайду 12

Люди. Не чинили жодної допомоги бідній родині. Вважали дівчину, що не вийшла заміж, нещасливою невдахою, не реалізованою людиною. Розпускали необґрунтовані плітки. Насміхалися над долею дівчини.

Номер слайду 13

Життя дівчини«Треба було бігати цілий день або гнутися над роботою, а набігавшись, треба було спати»«Ніякої втіхи, ніякої підпори не було в неї»«Ні богів, ні ідеалів вона не знала»Бідність, багато роботи та холод в оселі. Перешкоди від писаря. Насміхання від батька-п’яниці. Образи від матері. Неприйняття суспільством. Невзаємне кохання.

Номер слайду 14

«Вона оглянулася на своє життя й бачила там не саме одне лихо: побачила вона там кривду, кривду без кінця; вона вже вважала себе не «бідною дівчиною», а скривдженою»«Вона тепер гнівалася на життя, на людей: чи допомогли вони їй, чи підкріпили, привітали, хоч словом ласкавим обізвалися потім, образивши, скривдивши її?..»

Номер слайду 15

«А перед очима ставали спогади, як поневірялась вона, як кривдили її... До цього часу вона терпіла, тепер не могла терпіти. Спогади пекли, дошкуляли їй, вона корчилась, як від болю, на своєму ліжкові. Вона відчула, що не може жити так більше»«Й відразу надумалася, наче не від неї самої вилинула думка — вмерти». Дівчина розчинила в воді фосфор із сірників та випила отриману отруту. Отак згасло молоде життя...

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додано
4 липня 2020
Переглядів
693
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку