Презентація "Літературний Харків. Г.Сковорода"

Про матеріал
Опис творчості Г.Сковороди в Харкові. МЕТА: - познайомити учнів з творчістю митців Харківщини Г. Сковороди, розмаїттям тем і мотивів їх творчості, формувати систему знань, умінь і навичок з української літератури; - розвивати в учнів уміння готувати виступи, усні повідомлення, розвивати навички групової роботи; - розвивати пізнавальну активність учнів, навички самостійної роботи та вміння узагальнювати здобутий матеріал; виховувати естетичні смаки, почуття прекрасного, любов до рідного краю і гордість за талановитих митців Харківщини, виховувати самодостатню особистість, здатну аналізувати твори та висловлювати своє ставлення до літературних надбань рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Література рідного краю. Григорій Сковорода. Вчитель української мови та літератури. Кокоша Олена Іванівна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

МЕТА:- познайомити учнів з творчістю митців Харківщини Г. Сковороди, розмаїттям тем і мотивів їх творчості, формувати систему знань, умінь і навичок з української літератури; - розвивати в учнів уміння готувати виступи, усні повідомлення, розвивати навички групової роботи;- розвивати пізнавальну активність учнів, навички самостійної роботи та вміння узагальнювати здобутий матеріал; виховувати естетичні смаки, почуття прекрасного, любов до рідного краю і гордість за талановитих митців Харківщини, виховувати самодостатню особистість, здатну аналізувати твори та висловлювати своє ставлення до літературних надбань рідного краю.

Номер слайду 4

Медовим рястом пахне липа пізня, Хмільне хитання пахне із Левад. Цвіте пташина колискова пісня, Немов вишневий материнський сад. Цвітуть купальські срібні зорелюби Їм сняться сни, як сни Сковороди… А лісопарк світаннячко голубить, Щоб прилетіли втіхи голуби. А цвітень цвіт літніє парками, Мов ніч прощань, мов ніч купайлова… Любове, Ладонько, - мій Харкове, Волошку музики віддай мені… Віддай мені… Зіграй мені… (Вірш Степана Сапеляка «Мій Харкове»)

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Г. СКОВОРОДА

Номер слайду 7

Подорожуємо. Сковородинівськими місцями Харківщини

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Г. Сковорода. Збірка «Байки Харківські»«Орел та Черепаха» «Жаби»«Чиж і Щиглик» «Олениця та Кабан»«Бджола та Шершень»«Щука і Рак»«Лев та Мавпи»«Сова і Дрізд»«Собака і Вовк»«Зозуля та Дрізд»«Верблюд і Олень»

Номер слайду 10

Байка (від давньорус. баять, байти, тобто говорити, розповідати) — невеликий, частіше віршований алегоричний твір повчально-гумористичного або сатиричного характеру. Життя людини в ньому відображається в образах тварин, рослин чи речей або ж зводиться до умовних стосунків. Фабула байки завжди стисла, дія розвивається швидко. Іноді цьому сприяє діалогічна будова твору. Пишуться байки переважно так званим вільним віршем. Важливе місце в композиції твору посідає мораль, тобто головний висновок байки, який подається наприкінці її, рідше — на початку.

Номер слайду 11

Особливості байок Г. Сковороди Для досягнення більшого виховного ефекту Г. Сковорода ділить байку на дві частини: в одну він вкладає сюжет, у другу - мораль до цього сюжету, поясненню й підтвердженню, тих думок, що вже самі собою напрошуються в уважного читача. Повчальну частину сам письменник назвав «сила». І дійсно, байки Сковороди мають надзвичайну силу: силу очищати людей, змінювати до кращого їхньої душі, виправляти їхні життєві принципи...

Номер слайду 12

Байка "Жайворонки” У давнину, коли ще черепахи вчилися в орлів літати, молодий Жайворонок сидів недалеко від того місця, де одна зі згаданих черепах, як у байці мудрого Езопа розповідається, навчаючись літати, впала з великим шумом і грюкотом на камінь. Жайворонок злякався і, тремтячи всім тілом, сказав своєму батькові:— Батечку! Біля тієї гори, мабуть, сів орел, про якого ти мені розповідав колись, що то найстрашніший і найсильніший з усіх птахів...— А чому тобі так здалося, синку? — спитав старий.— Батечку! Коли він сідав, я такої швидкості ще не бачив і шуму та гуркоту такого ніколи не чув.— Любий мій синку,— сказав старий,— ти маєш молоденький розумець... Знай, друже мій, і завжди співай отаку пісеньку: Не той орел, що високо літає,А той, що легко сідає... Сила: Багато людей без природи починають великі справи, та погано кінчають. Добрий намір і кінець — всякій справі є вінець.

Номер слайду 13

Схема аналізу байки1. Тема та ідея, композиція.2. Який основний мотив твору (мораль байки, які засоби виразності використовуються)?3. Що вважаємо за потрібне «взяти з собою в життя», прочитавши цей твір?

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Аналіз байки Г. Сковороди за поданою схемою

pptx
До підручника
Українська література 9 клас (Борзенко О.І., Лобусова О.В.)
Додано
10 грудня 2020
Переглядів
795
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку