Презентація "Літописні оповідання"

Про матеріал
Презентація "Літописні оповідання" ознайомить учнів з різними пам'ятками рукописів Давньої Русі. Матеріал стане в нагоді при вивченні українських літописів, а також під час проведення інтегрованого уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літописні оповідіПідготувала вчителька української літератури Шевченко І. В., ЗОШ № 25 м. Маріуполь

Номер слайду 2

Літопис як літературний жанр. Літопис - від «літо» (рік) і «писати». Найдавніший жанр української історичної прози. Характер оповіді в літописі неоднорідний. Повідомлення про події, часто документальні й детальні, перемежовуються з описом подій. Літописець прагне зобразити деякі події якомога наочніше. До опису додаються конкретні деталі й подробиці.

Номер слайду 3

Хроніка Іоанна Малали Укладена в Антіохії клириком Іоанном Малалою, який жив бл.491-578 рр. Можливо, автор бл. 532 р. переїхав до Константинополя. Складається з 18 книг. У книгах 1, 2, 4 викладається найдавніша історія, переказуються міфи про боротьбу богів із гігантами, про Зевса, Кроноса, Персея, Едіпа тощо.

Номер слайду 4

Початок українського літописання Найдавніший літопис - «Повість временних літ» - датують 1113 роком. Документальних свідчень про попередній розвиток літописання на Русі не збереглося. Перше зведення літописних матеріялів різного характеру і походження могло постати в Києві 996-997 рр. Його складено в оточенні Володимира Святославича. Сюди ввійшли короткі річні записи, народні перекази, придворні нотатки.

Номер слайду 5

Повість временних літ. Назва - від перших слів тексту. «Це Повісти временних літ, звідки пішла Руська земля, хто в Києві почав спершу княжити, і як Руська земля постала» (Лаврентіївський літопис). «Повість временних літ Нестора, чорноризця Феодосієвого монастиря Печерського, звідки пішла Руська земля, і хто в ній почав спершу княжити, і як Руська земля постала» (Іпатівський літопис).

Номер слайду 6

Нестор-літописець. Нестор - монах Києво-Печерського монастиря, агіограф і літописець. Народився в середині XI ст. Пострижений за ігумена Стефана (1074-1078) і зведений ним у дияконський сан. За каноном мученицького житія написав «Чтеніє о житії і о погубленії блаженную страстотерпцю Бориса і Гліба». Потім пише «Житіє прп. Феодосія Печерського». Найавторитетніші свідчення про те, що Нестор написав «Повість временних літ» - у Полікарпа в Києво-Печерському патерику. У житіях затворника Микити й лікаря Агапіта є згадки про Нестора як автора літопису.

Номер слайду 7

Нестор-літописець Потім Нестор пише «Житіє прп. Феодосія Печерського». Найавторитетніші свідчення про те, що Нестор написав «Повість временних літ» - у Полікарпа в Києво-Печерському патерику. У житіях затворника Микити й лікаря Агапіта є згадки про Нестора як автора літопису.

Номер слайду 8

Зміст. Починається літопис розповіддю про поділ землі поміж Ноєвимисинами та вавилонське стовпотворіння, викладеною за літописом. Георгія Амартола. Русь відноситься до числа Яфетових потомків. Потім іде опис розселення слов’янських племен, річок, на яких живутьслов’яни.

Номер слайду 9

Зміст. Далі наводиться леґенда про заснування Києва, причому від Кия, Щека і Хорива виводиться князювання в полян. Згадується про приходи хозарів, угрів, обрів. Ці відомості також запозичені в Георгія Амартола. Наводиться й місцева леґенда, як мучили обри дулібських жінок, запрягаючи по 3, 4 або 5 жінок у воза. Після цього зображується побут і звичаї різних слов’янських племен, а також довколишніх народів. Їм усім протиставляються поляни. Завершується вступна частина розповіддю про хозарську данину.

Номер слайду 10

У літописі згадуються такі князі : Святополк Ізяславич. Олег ВіщийІгор Рюрикович. Княгиня Ольга. Святослав ІгоровичІзяслав Ярославич. Всеволод Ярославич

Номер слайду 11

Київський літопис. Відомий під цією назвою з початку XV ст. Складається з річних коротких записів і ширших оповідань. До 1146 р. головне джерело - щорічні київські записки, головно такі, що стосувалися Мономаховичів і різних київських монастирів. Далі йде широке оповідання про князювання Ізяслава Мстиславича (1146-1154), писане його прихильником і товаришем походів. 

Номер слайду 12

Київський літопис. Наступна частина - період 1155-1174 рр., багатий дрібними вістками з уривчастим характером. Потім - докладніший опис подій 1175-1185 рр., повний драматичних оповідань, характеристик осіб і народу, моральних і релігійних сентенцій. Описуючи боротьбу з половцями, зупиняється на їхньому побуті та звичаях.

Номер слайду 13

Галицько-Волинський літопис. Первісний текст, можливо, не знав хронологічної сітки. Вона була впроваджена в Іпатіївському літописі. Джерела - княжі літописці, різні документи, розповіді очевидців, воїнські повісті, книжні джерела: грецькі хроніки, «Історія юдейської війни» Йосифа Флавія, «Слово про закон і благодать» Іларіона. Помилки в датуванні досягають 5 років.

Номер слайду 14

Галицько-Волинський літопис Дослідники виділяють дві або чотири частини:1. Галицький літопис, або Літописець Данила Галицького (1201-1261).

Номер слайду 15

Галицько-Волинський літопис2. Волинський літопис (1263-1291). У його межах говорять про три частини: 1. Літописець князя Василька (1263-1271). 2. Літописець Володимира Васильковича (1263-1271). 3. Літописець Мстислава Даниловича (1289-1291).

Номер слайду 16

Перша частина, йомвірно, завершена в середині XIII ст. у Холмі при дворі Данила Романовича. Починається похвалою князеві Романові Мсстиславичу. 1199 р. князь Роман Мстиславич об’єднав у своїх руках Галицьку й Волинську землі в одну державу. Коли його тесть Рюрик спробував був відібрати Галичину, Роман зайняв Київ і Київщину та посадив там васального князя (1201-1204). Роман Мстиславич

Номер слайду 17

Літопис називає Романа Мстиславича «самовладцем, царем нашим і всієї Руси». Візантія визнавала Романа князем, а його противника Рюрика - правителем Києва. У Галичині він спирався на міщанство. Багатьох бояр та вождя їхньої партії Кормильчича він виселив з Галичини.

Номер слайду 18

Головний персонаж літопису - князь Данило Галицький (1205-1264). Після смерти Романа на прохання Ганни угорський король Андрій II став протектором спадкоємців. Він увів залогу до Галичини й став титулуватися «королем Галича та Володимерії». Повертаються бояри й закликають на князювання синів Ігоря Святославича та Євпраксії Ярославни. Княгиня Ганна з дітьми тікає до Кракова, Данила бере до себе Андрій II. Данило Галицький

Номер слайду 19

Друга частина літопису простіша. Автор дбає про послідовність і ясність викладу, звертає увагу на побутові подробиці. Менше церковнослов’янізмів, зустрічаються діалектизми. Після смерти Данила Василько Романович (1205-1270) став головою Галицько-Волинської держави. Він залишався у Володимирі. Його престіл успадкував син Володимир (1270-1289), висококультурна й освічена людина. Василько Романович

Номер слайду 20

Володимир неохоче брав участь у війнах, будував нові міста, замки, церкви. Сам переписував книги для церков, серед них «Кормчу книгу». Похвала Володимирові Васильковичу має запозичення зі «Слова про закон і благодать». Його літописець називає «книжником великим і філософом, якого не було перед ним у всій землі, і після нього не буде».

Номер слайду 21

Троє Данилових синів, Лев, Шварн і Мстислав, залишилися в Галичині, поділеній між ними. Найталановитішим з них був Лев (1264-1301?). До нього після смерти братів перейшли їхні уділи. Після смерти Лева (точна дата невідома) його владу успадкував Юрій I (1301-1308). Він уникав воєн, дбав про економічний добробут держави. Свою столицю переніс до Володимира. На печатці його іменується: «Rex Russiae, princeps Ladimeriae» (король Руси, князь Володимирії). Лев Данилович. Шварн Данилович. Мстислав Данилович

Номер слайду 22

Отже, у літописі відображені найголовніші події виникнення, розвитку і занепаду Галицько-Волинського князівства. Його автори були високоосвіченими людьми, Літопис є важливим джерелом вивчення історії і культури Галицько-Волинського князівства та України взагалі.

pptx
Додано
17 квітня 2021
Переглядів
5573
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку