Презентація "Лобіювання інтересів і корупція"

Про матеріал
Презентація "Лобіювання інтересів і корупція". Громадянська освіта (параграфи 45 - 46) підручник Т. В. Бакка, Л. В. Марголіна, Т. В. Мелещенко
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лобіювання інтересів і корупція

Номер слайду 2

Корупція в світі Жодна держава світу не вільна від корупції. кожен четвертий житель Землі давав хабар (за опитуванням). ООН вважає, що «корупція підриває економічний розвиток ..., порушує громадський порядок і руйнує довіру суспільства, тим самим, даючи можливість процвітати організованій злочинності, тероризму та іншим загрозам безпеки людини» 9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією. Слово «corruption» перекладається з латинської як «корозія, роз’їдання, руйнування»

Номер слайду 3

Історія корупції Історичні корені корупції сягають до звичаю робити подарунки, щоб домогтися прихильності. Першим правителем, про якого збереглася згадка як про борця з корупцією, був Уруінімга - шумерський цар міста - держави Лагаша в другій половині XXIV століття до н. е. Провідні релігії світу засуджують в першу чергу підкуп суддів: «Не привласнюйте незаконно майно один одного і не підкуповуйте суддів, щоб навмисно привласнити частину власності інших людей». (Коран)  Конституції багатьох країн також містять пункти щодо незаконності корупції. Наприклад, в конституції США вказано, що в разі отримання хабара президентом йому буде оголошено імпічмент.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

36 балів зі 100 можливих отримала Україна в Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI) за 2023 рік, і тепер наша країна посідає 104 місце поміж 180 країн. Зростання України на 3 бали — один із найкращих результатів за минулий рік у світі. Також Україна стала однією з 17 країн в цьогорічному СРІ, що продемонстрували свій найкращий показник за увесь час. Очолює список Данія із 90 балами. За нею йдуть Фінляндія, яка набрала 87 балів, Нова Зеландія із 85 балами та Норвегія з 84 балами. Держави оцінюються за 100-бальною шкалою, від 0 – високо корумповані, до 100 – дуже чисті.

Номер слайду 10

Лобіювання. Слово «лобі» походить від англійського lobby, кулуари. Лобіювання — це неофіційний вплив на законодавців, а лобісти — люди, які здійснюють такий вплив. Сьогодні слово «лобі» використовують і у більш широкому розумінні, як широкі неформальні групи, що захищають у законодавчому органі інтереси певних галузей або регіонів. Лобісти мають достатньо широкий спектр методів здійснення впливу. Це і переконування, і надання рекомендацій, і інформування, і навіть безпосередня участь у розробці законопроектів. Інколи лобісти вдаються до підкупу впливових осіб, і тоді лобіювання перетворюється на корупцію. Залежно від того, на кого саме спрямовані зусилля лобістів, розрізняють парламентський, президентський та урядовий лобізм. Якщо тиск на органи влади здійснюється зі сторони, такий лобізм називають зовнішнім. Якщо ж лобіювання здійснюється самими депутатами, урядовцями, їх оточенням тощо, такий вплив називають внутрішнім. Нарешті, дуже часто сьогодні лобіюванням вважають будь-які форми захисту групових інтересів. У цьому розумінні можна говорити, що, наприклад, багато неурядових організацій займаються соціальним лобіюванням, а деякі політичні партії лобіюють економічні та політичні інтереси певних груп.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Роздивіться білборди антикорупційної кампанії, яку у 2017 р. проводила неурядова організація «Трансперенсі Інтернешнл Україна»

Номер слайду 13

Національне антикорупційне бюро України. Державний правоохоронний орган,який розкриває корупційні правопорушення і запобігає вчиненню нових

Номер слайду 14

Ініціативою громадянського суспільства стала система державних закупівель

Номер слайду 15

посилення ролі ринків та конкуренціїШляхи боротьби з корупцієюудосконалення законодавствастворення спеціальних антикорупційних державних органівстворення економічних механізмів, що дозволяють посадовим особам збільшити свої доходи, не порушуючи закони;виховання в суспільстві нетерпимості до корупції;можливість громадського контролю за діями влади.

Номер слайду 16

Аналізуємо ситуації разом!Чоловік дає гроші працівникові відділу соціального захисту населення для прискорення розгляду заяви щодо грошових державних виплат його дружиніБатьки дають лікарю гроші, щоб отримати довідку про те, що їх син не може бути військовозобов’язаним. У зв’язку з виходом на пенсію колеги подарували керівнику презент. Щоб пройти творчий конкурс у вищий навчальний заклад, батьки пропонують голові приймальної комісії гроші. У лікарні просять заплатити через банк благодійний внесок за лікування

Номер слайду 17

«Згоден - незгоден»Той, хто дає хабар, не порушує закон- винний той , хто його бере. Така у нас країна : без хабарів нічого не вирішиш. Не помастиш- не поїдеш. Усі дають хабарі – і мені можна Подарунок - не хабар. Гроші вирішують все.

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Опрацювати параграфи 45 - 46

pptx
Додано
11 квітня
Переглядів
826
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку