Презентація " Лялька- мотанка"

Про матеріал
Мотанка давня українська народна лялька, символ жіночої мудрості. У своїй суті це маленький витвір мистецтва, поєднання минулого і сучасного , це з'язок з предками. У данній презентації можно переглянути :які види мотанок є, як виготовити власноруч.
Перегляд файлу

image


image


image


image

Мотанки робили жінки, використовуючи місячний календар. На повний Місяць ляльку мотали з метою захисту; на спадний — від хвороб і невдач; у фазі росту — для досягнення гарного результату в будь-яких справах.

imageЗаборонялося мотати в п’ятницю та неділю, адже ці дні належать богині жіночої працелюбності й рукоділля Макоші. Виготовляли ляльку за один день.Використовували натуральні тканини й нитки. Процес намотування здійснювали тільки за годинниковою стрілкою, обов’язково супроводжуючи роботу позитивними думками. Під час виготовлення ляльки варто обдумати її функціональне призначення і зважити на значення кольорів.

image

image

image

image

image

4.           Робимо хустку:

image Беремо шматок тканини, розміром 20х30 см, і обмотуємо голову ляльки, немов хустинкою. Щільно прімативаем концеції тканини до "тіла" ляльки.

5.           Обгортаємо ляльку б лим шматком тканини,

imageрозміром 15х75 см, зверху, від голови до низу, до кінця качана кукурудзи або шишки. Кінець закріплюємо за допомогою нитки, намотуємо і зав'язуємо.

image

6.           Виготовлення одягу:

imageimage
Беремо клаптики тканини і примотуємо їх до ляльки, утворюючи спідницю, плахту та фартушок.Верх просто обмотуємо вузькою смужкою тканини або двома клаптиками тканини хрест на хрест (так виходить жилеточка ляльці), і намотуємо нитками пояс, закріплюючи

image

image


image

pdf
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Презентації
Інкл
Додано
22 серпня 2023
Переглядів
433
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку