Презентація "Людина і держава"

Про матеріал
В презентації "Людина і держава" представлений матеріал до уроку, де міститься основні концепції прав людини, права і свободи людини та відповідальність держави за їх дотримання, обов'язки громадянина
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛЮДИНА І ДЕРЖАВА

Номер слайду 2

ПРИГАДАЙТЕ1. Як ви розумієте поняття прав і свобод людини?2. Які існують їх види?3. Кого називають громадянином?

Номер слайду 3

Концепції взаємовідносин «людина—держава»Природно-правова концепція прав і свобод людини передбачає, що незалежно від волі держави людина від народження має невід’ємні природні права, на які держава не має права посягати, але мусить охороняти від будь-яких зазіхань. Згідно з позитивістською концепцією, обсяг прав і свобод людини встановлено державою як верховною силою, наділеною правом розпоряджатися долями індивідів на власний розсуд. У сучасному світі набули поширення обидві концепції.

Номер слайду 4

Права і свободи людини та відповідальність держави за їх дотримання, гарантування та захист. Згідно з Конституцією України, держава виступає гарантом дотримання прав і свобод людини й громадянина. Реалізація цього відбувається через систему органів державної влади, до яких належать:

Номер слайду 5

• Верховна Рада України;• Президент України;• Конституційний Суд України;• органи виконавчої влади;• правоохоронні органи;• політичні партії та громадські організації;• міжнародні правові організації.

Номер слайду 6

Гарантії, які надає держава соціально-економічні гарантії, які передбачають наявність соціальної стабільності, матеріальної основи для належного життя людини; політичні гарантії, завданням яких є забезпечення стабільних політичних структур та належного рівня політичної культури в соціумі; юридичні гарантії, які охоплюють усі правові засоби, що забезпечують реалізацію прав, свобод та обов’язків людини і громадянина.

Номер слайду 7

Парламентський контроль за дотриманням конституційних прав і свобод людини й громадянина та захист прав кожного на території України і в межах її юрисдикції на постійній основі здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Іншою назвою є термін «омбудсмен», що в перекладі зі шведської означає «представник». Уперше ця посада була створена в 1809 р. у Швеції, а нині поширена в більш ніж 100 країнах світу

Номер слайду 8

Із Декларації незалежності США 1776 р. Ми дотримуємося тих очевидних істин, що всі люди створені рівними і що творець заповів їм певні невід'ємні права, серед яких право на життя, свободу, прагнення щастя; що для забезпечення цих прав людьми засновані уряди, які користуються своєю владою за згодою керованих. Якщо який-небудь уряд перешкоджає досягненню цих цілей, то народ має право змінити або знищити його і заснувати новий уряд на таких підставах і засадах, організовуючи його владу в таких формах, які найкраще гарантуватимуть його безпеку та щастя.

Номер слайду 9

Обов'язки громадянина. Обов’язки громадян України, як і їхні права, закріплені Конституцією України. Основним конституційним обов’язком громадян України є дотримання її Конституції та законів. Також у ній закріплено такі обов’язки:• захищати Вітчизну;• шанувати державні символи України — Державний Прапор, Герб та Гімн;• не завдавати шкоди природі й відшкодовувати завдані їй збитки;• охороняти культурну спадщину;• піклуватися про дітей та непрацездатних батьків;• сплачувати податки та збори.

Номер слайду 10

ВИСНОВКИІснують дві концепції ролі держави у функціонуванні прав і свобод людини, проте незалежно від цього держава є гарантом дотримання прав і свобод людини й громадянина. Громадяни, у свою чергу, мають перед державою певні обов’язки, закріплені в її конституції та розвинені в законах.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Комісарчук Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Комісарчук Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Тимофійчук Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
3477
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку