Презентація"Людина у Всесвіті. Пошук позаземного життя"

Про матеріал
Презентація - додатковий матеріал до уроків астрономії. Він дає можливість узагальнити матеріал теми, що пояснює вчитель, розширити кругозір учнів. ознайомити з новими фактами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Людина у Всесвіті. Пошук позаземного життя. Підготували учениці 7(11)-Б класу КУ Сумська гімназія №1 Зіменко Анна і Орєхова Діана. Керівник – вчитель фізики Квазбан Т. Л.

Номер слайду 2

Антропний принцип. Згідно антропного принципу, якби Всесвіт був не таким, а інакшим, його було б нікому спостерігати

Номер слайду 3

Суть антропного принципа. Згідно з принипом ми спостерігаємо Всесвіт таким, як ми його бачимо, бо ми існуємо. Поява життя, розуму є невід’ємною частиною Всесвіту, природним наслідком її еволюції. Принцип встановлює залежність появи та існування людини як складної системи та космічної істоти від фізичних параметрів. Так, з нескінченної розмаїтості початкових умов і значень фізичних сталих, які, імовірно, виникали в ранньому Всесвіті, реалізувалися тільки придатні для існування розумного життя. Фізичні розрахунки показують, що якби змінилася хоча б одна з фундаментальних констант, то стало б неможливим існування тих чи інших фізичних об'єктів. Наприклад, якби маса протона була б меншою на 30 %, то в світі були б відсутні будь-які атоми, крім атомів водню, і життя стало б неможливим.

Номер слайду 4

Отже, висновок один: наш Всесвіт є єдиним цілим, погодженою системою, у якій має місце існування життя.

Номер слайду 5

Пошуки життя поза Землею. Автоматична орбітально-посадкова станція «Вікінг», що була запущена на Марс у 1975 році з метою пошуку життя на цій планеті.

Номер слайду 6

Завдяки комп’ютерам на сучасному етапі розвитку нашої цивілізації теж спостерігається значне збільшення потоку інформації, якою володіє людство. Вчені почали збирати інформацію на далеких планетах та приступили до безпосередніх пошуків поза­земних форм життя.Імовірність існування життя на інших тілах Соняч­ної системи досить мала, тому пошуки позаземних цивілізацій зараз ведуться поблизу інших зір. Недавно виявлені десятки темних супутників зір, що свідчить про існування інших планетних систем, де можуть бути досі невідомі цивілізації.

Номер слайду 7

Пошук життя у Сонячній системіІнші форми життя цікавили людство віддавна. А оскільки Земля за багатьма параметрами є закритою системою, проблема виживання людства пов’язана з освоєнням космосу. Наша цивілізація зробила перші кроки в цьому напрямку - ми почали дослідження Сонячної системи. Але у процесі проникнення людства в космос виникають проблеми контактів з іншими цивілізаціями.

Номер слайду 8

Пошук життя у Сонячній системіКолись люди думали, що заселено всі планети, навіть Місяць. Але що більше дослідники дізнавалися про планети, то менш оптимістичними ставали їхні прогнози. Із часом вчені дійшли висновку про можливість існування життя на Венері та Марсі. Однак вивчення поверхні Венери показало, що ніщо живе не може вижити на цій планеті. Найбільш імовірно придатною до життя планетою дослідники вважають найзагадковішу планету - Марс.

Номер слайду 9

Способи пошуку позаземного життя Теплові аномалїї: використовуючи дані спостереження за 100 000 галактиками, вчені шукали теплові аномалії, які свідчать про існування позаземних цивілізацій. Ця енергія повинна випромінюватися у вигляді тепла в середині інфрачервоного спектра. На жаль, вчені не знайшли незаперечних доказів існування розвинених цивілізацій за допомогою цього методу. ДНК на основі ефіру: вчені вивчають рідини, такі як вуглеводні метану, які покривають поверхню супутника Сатурна “Титан”. Різні типи подібних молекул, названі ефірними, могли б стати основою життя шляхом об’єднання в складні поліефіри. Після досліджень вчені припустили, що на ряді планет може існувати життя в вуглеводневому океані. Можливе місце для життя: у Сонячній системі найчастіше сподіваються знайти життя на Марсі. Насправді, набагато більші шанси знайти інопланетне життя на крижаних супутниках, таких як Енцелад (Сатурн), Європа (Юпітер) і Ганімед (Юпітер).

Номер слайду 10

Минулі цивілізації: кожен день археологи і антропологи намагаються розгадати таємниці древніх цивілізацій з уривків інформації. Однак, ніхто не може бути впевненим у тому, що їх інтерпретації є правильними. Занадто часто люди засновують свої висновки про минулі цивілізацій на підставі переконань і способу мислення існуючих культур. І це мова йде про людей. Чи зможуть інопланетне життя коли-небудь в разі виявлення зрозуміти, нікому не відомо. Радіохвилі: вже більше 50 років в рамках програми вчені прослуховують великий спектр радіочастот в надії зловити сигнал з космосу. У 1974 році за допомогою гігантського радіотелескопа астроном Френк Дрейк відправив перший зашифроване повідомлення. Відповіді, правда, варто чекати не раніше, ніж через 52 тисячі років. Експерти вже не перший рік сперечаються про те, чи слід людям відправляти повідомлення в космос. Багато вчених вважають, що цим може бути поставлена ​​під загрозу безпека людства.

Номер слайду 11

Пошуки життя в Галактиці

Номер слайду 12

Формула Дрейка. Сучасна наука визначає позаземні цивілізації як гіпотетичні суспільства розумних істот, які можуть виникнути й існувати за межами Землі. Для оцінки числа позаземних цивілізацій у Галактиці американський радіоастроном Френсіс Дрейк запропонував спеціальну формулу.

Номер слайду 13

Формула Дрейка. N = Rfnkdq. LN - число позаземних цивілізацій у Галактиці; R - швидкість утворення зір у Галактиці (близько 10 зір за рік); f - частина зір, що мають планетні системи; n - середнє число планет, що входять у планетні системи й екологічно придатні для життя; k - частина планет, на яких дійсно виникло життя; d - частина планет, на яких після виникнення життя розвинулися його розумні форми; q - частина планет, на яких розумне життя досягло фази, що забезпечує можливість зв’язку з іншими світами, цивілізаціями; L - середня тривалість існування таких неземних цивілізацій.

Номер слайду 14

Підрахунки за формулою. У цій формулі всі величини, крім першої, мають дуже невизначений характер і визначаються на основі експертних оцінок учених. Тому оцінка загальної величини N невизначена. Одні підрахунки показують, що в наш час лише кілька геоподібних цивілізацій галактик готові до контакту з нами. Згідно з іншими, більш оптимістичними, - таких цивілізацій може бути значно більше. Як один з аргументів на користь того, що позаземні цивілізації - явище досить рідкісне, висувається відсутність видимих проявів їхньої діяльності.

Номер слайду 15

Встановлення контактів з неземними цивілізаціями. Табличка з посланням, адресована представникам позаземних цивілізацій

Номер слайду 16

Контакти з позаземнимицивілізаціями. Контакти між цивілізаціями перш за все означають об­мін інформацією. Якщо у Всесвіті існують інші цивілі­зації і вони мають певний обсяг інформації про свою частину Галактики, то обмін між ними може привести до загального зростання інформації, тому такий процес згідно з теорією біологічної еволюції можна вважати прогресивним. 3 типи контактів: За допомогою електромагнітних хвиль або іншого випромінювання, яке може бути носієм інформації;Зустріч із живими представниками позаземних цивілізацій;За допомогою автоматичних систем, керувати якими будуть роботи та комп’ютери;

Номер слайду 17

Встановлення контактів з неземними цивілізаціями. У наш час космічний простір прослуховується одночасно на багатьох частотах. Прийняті радіотелескопом сигнали обробляються комп’ютерами. У 1967 р. вперше зареєстрували періодичні сигнали, які надходили з міжзоряного простору, і їх назвали пульсарами. Аналіз сигналів показав, що пульсари жодного стосунку до інопланетних цивілізацій не мають, бо періодичні сигнали випромінюють нейтронні зорі.

Номер слайду 18

Встановлення контактів з неземними цивілізаціями. Паралельно ведеться робота з повідомлення позаземним цивілізаціям інформації про нашу земну цивілізацію. У 1974 р. з радіоастрономічної обсерваторії в Аресібо в бік кулястого скупчення М31 (сузір’я Геркулеса), що перебуває від Землі на відстані 24 тис. св. років, було спрямовано послання, що містить закодований текст про життя та цивілізацію на Землі. На борту 4 автоматичних станцій було прикріплено таблички з даними про землян (координати щодо планет, зовнішній вигляд чоловіків, жінок, дітей тощо). Крім того, вони несли пластинку із сотнями кольорових і чорно-білих зображень Землі, тварин, людей, міст, техніки, звукозаписами привітань на багатьох мовах планети (включно з українською), пісень, голосів тварин та природних шумів. На жаль, ці зонди летітимуть мільйони років, і малоймовірно, що взагалі на них натраплять коли-небудь представники іншого розуму.

Номер слайду 19

Наслідки контактів з чужими цивілізаціями Створена міжнародна організація SЕТІ (англ. Search of Extra Terrestrial Intelligence — пошуки позазем­ного розуму), яка розробила широку програму пошуків життя у Всесвіті. Якщо чужа цивілізація за інтелектом набагато випередила землян, то вона може вже здійснювати міжзоряні перельоти. Контакти між цивілізаціями можуть призвести до міжзоряних конфліктів, і ми повинні бути готовими до цього.

Номер слайду 20

Висновок. Позаземні цивілізації належать до числа гіпотетичних об’єктів, пошук яких представляє величезний інтерес. Тривають суперечки про реальність позаземних цивілізацій, але лише подальші спостереження та експерименти дадуть змогу з’ясувати, чи існують де-небудь населені світи або ми самотні принаймні в межах нашої Галактики. Сьогодні можна дійти висновку, що досі вчені всього світу не довели, самотні ми у Всесвіті і чи є розумне життя на інших планетах.

Номер слайду 21

Дякуємо за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 грудня 2020
Переглядів
6852
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку