Презентація "Людина VS Природа"

Про матеріал
Інформаційна презентація присвячена антропічному впливу на природу. Має інформацію екологічного змісту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Людина VS Природа»Розробила викладач біології і екології, хіміїКравчук Ю. В.

Номер слайду 2

Хто ж пожаліє людину,Як не природа?Хто ж пожаліє природу,Як не людина?

Номер слайду 3

. Добрий день, дорогі друзі! Ми поговоримо про наш спільний дім – про землю, про нашу щиру, єдину для всіх матір – Україну. Поговоримо про довкілля нашої Батьківщини, про місце в ньому людини та про ті екологічні проблеми, які пов’язані з її діяльністю і сьогодні турбують не лише український народ, а й все людство. Ми згадаємо головні причини і джерела розвитку економічної кризи, поговоримо про наслідки екологічних катастроф та шляхи їх розв’язання.

Номер слайду 4

Сучасна людина оголосила війну природі і природа відступає.“Вік XXI – планету не впізнати,Бо людина продовжує собі природу підкоряти. Людино! Ти подивись, що в світі діється,Але за цим усім твоя діяльність криється!

Номер слайду 5

Річки розведені стічними водами. Усі грунти насичені відходами.

Номер слайду 6

Скрізь на планеті потеплішало. Повітря від чаду посірішало. Оболонки Землі отруту вбирають,Кислотні дощі землю поливають..

Номер слайду 7

Людина – єдиний представник світу живого, що володіє розумом і свідомістю. Нажаль, сьогодні людство передусім занепокоєне передусім пошуком матеріальних цінностей. Природа, що створила людину як істоту тілесну і духовну, тепер зводиться в стан обмежено чуттєвого, безглуздо-го, бездуховного середовища проживання. Насправді, вона стає мертвим космічним тілом, на якому копирсаються юрби живих організмів. Серед них і вища з істот, якій дозволено все: підкорювати, споживати, знищувати.

Номер слайду 8

Із збільшенням вуглекислого газу в атмосфері вчені пов’язують зміну клімату і порушення енергетичного балансу планети. Звичайно, цей газ є необхідним компонентом фотосинтезу рослин. Та при споживанні органічного палива, вирубці лісів, розорюванні степів, гнитті, вулканічній діяль-ності його продукується дедалі більше. Це в свою чергу змінює середньорічну температуру. Так, протягом тисячоліть середньодобова температура на Землі становила 15градусів, впродовж останніх 100 років вона підвищилась на 0.6 градуса, за деякимипрогнозами до середини XXI століття температура може зрости на 1.5 – 2.5 градуса, що неминуче призведе до парникового ефекта. Наслідки: розтавання льодів Антарктиди та Антарктики і значне підвищення рівня світового океану, що в свою чергу призведе до затоплення великих ділянок суші та спричинить у багатьох країнах масштабнепереміщення населення

Номер слайду 9

. З курсу хімії всім відомо, що озон – алотропна модифікація оксигену. Він утворюється з молекул кисню і накопичується на висоті 20-50 км. Енергія променів ультрафіолетового випромінювання витрачається на фотохімічну реакцію утворення озону і тому до поверхні землі проникає лише потік ультрафіолетового випромінювання, в цьому екологічне значення озонового екрану. Останнім часом вчені занепокоєні зниженням вмісту озону в атмосфері. Руйнування озонового шару викликають такі хімічні речовини, як оксиди нітрогену, брому, хлорорганічні сполуки (хлорфтор-вуглець), які розкладають озон на кисень. Оксиди нітрогену продукуються бактеріями з нітратних добрив, внесених у грунт, а потім переносяться у стратосферу; багато оксидів викидають двигуни балістичних ракет під час військових навчань; щорічно 70 млн. т оксидів нітрогену викидають у повітря хімічні підприємства. Але найнебезпечнішими для озону є фреони, які широко застосовуються в рефрижераторах і домашніх холодильниках, а також, як аерозолі в балончиках із фарбою, лаком, парфумами..

Номер слайду 10

Термін “кислотні дощі” введено близько 100 років тому англійським хіміком А. Смітом, який виявив залежність між рівнем забрудненості повітря і кислотністю опадів. Але їхні згубні наслідки почали проявлятися лише 10-15 останніх років. Нині будь-який дощ більшою чи меншою мірою “кислотний”. Причиною утворення кислотних дощів є оксиди сульфуру і нітрогену, щопотрапляють в атмосферу внаслідок роботи ТЕЦ, автомобільних двигунів, металургійних виробництв. Оксиди, сполучаючись з вологою, утворюють дрібні крапельки сульфатної та нітратної кислот, які перено- сяться вітрами у вигляді кислотного туману і випадають на землю кислотними дощами, або інколи кислотним снігом. Наслідки надзвичайно тяжкі: гинуть ліси, деградує флора і фауна, закислюються річки, грунт, кородують металеві конструкції, руйнуються вапняк, мармур, хворіють люди.

Номер слайду 11

Сьогоднi проблема забезпечення людства прiсною водою дедалi загострюється. Якщо у стародавнi часи її споживання на душу населення становило 12-18 л на добу, тосьогоднi – вiд 200 до 400 л. Передбачається, що до кiнця ХХІ столiття потреба у водiзросте ще в 1.5 раза. Kpiм того, екологiчний стан джерел прiсної води бажає кращого. Зафiксованоблизько 1000 рiзновидiв одних тiльки xiмiчних забруднювачiв, що надходять уводойми. Серед найбiльш небезпечних пiдприємств є: пiдприємства целюлозно-паперовоїгалузi, великi тваринницькi комплекси.

Номер слайду 12

Сьогоднi в Укpaїнi не залишилося жодного поверхневого водного об'єкту, який биза екологiчним станом належав би до водних об'єктів першої категорії. Зоною екологiчноїкатастрофи є Азовське море, яке забруднюється 66 пiдпpиємствами м. Марiуполя, якiщороку скидають у море понад 800 млн. куб.м забруднених стiчних вод. Викликаєзанепокоєння стан екосистеми Чорного моря, де вiдбувається пiдняття рiвня сiрководневоїзони, а також забруднення акваторiї промисловими i комунальними стоками, засобамихiмiзацiї сiльського господарства. Щороку велику кiлькiсть речовин – забруднювачiв скидають у рiчки Днiпро(близько 25%), Сiверський Донець (15%), Днiстер (6%).

Номер слайду 13

Щоб покращити екологiчний стан планети сьогоднi, необхiдно:1. Зменшити до мінімуму рiвень радiацiйного забруднення.2. Скоротити кiлькiсть електростанцiй за рахунок будiвництва потужнiших станцiй, забезпечених новiтнiми системами очищения i утилізації газових ітеплових викидів.3. Замiнити вугiлля та мазут для ТЕС екологiчно чистiшим паливом – газом.4. На двигунах внутрiшнього згоряння автомобiлiв встановити спеціальнi каталiзатори для нейтралiзацiї чадного газу.5. Замiнити шкiдливий етиловий бензин, який забруднює повiтря свинцем, на екологiчно менш шкiдливий.6. Створення маловiдходних i безвiдходних виробництв.7. Використання нетрадиційних джерел eнepгії (гiдроенергетика, вiтроенергетика, гелiоенергетика, воднева енергетика, метанове бродiння побутових вiдxодiв).8. Вдосконалити очиснi споруди для води (електродiалiз, бiохiмiчнеочищення), фiльтрiв та пило-газовловлювачiв, якi зменшують викидишкiдливих речовин у повітря.9. Вдосконалити захист вiд забруднення, виснаження та нерацiональноговикористання земель них pecypcів.10. Посилити природоохоронну дiяльнiсть на заповiдних та рекреацiйнихтериторіях.11. Проводити систематичне озеленения міст i селищ, особливо промисловихзон.12. Пiдвищувати рiвень екологiчної освiти та виховання свiдомого ставленнядо природи

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Додано
24 листопада 2022
Переглядів
388
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку