Презентація "Загальна характеристика типу Хордові"

Про матеріал
В презентації розглянуто Тип Хордові, іхні особливості та різноманітність. Особливості, які дістались хордовим від безхребетних та ознаки хордових, які властиві лише їм.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хордові, іхні особливості та різноманітність. Дар’я Миколаївна

Номер слайду 2

Найбільша тварина на Землі, найгучніша тварина на Землі – синій кит ( вага до 150 т). Найшвидша літаюча тварина на Землі – сокіл-сапсан (розвиває швидкість до 320 км/год).

Номер слайду 3

Найшвидша бігаюча тварина на Землі – гепард (розвиває швидкість до 110 км/год). Найвища тварина на Землі – жирафа (до 5,5 м)Які ж особливості будови дозволяють цим хордовим тваринам ставити такі рекорди?

Номер слайду 4

Мета уроку. Ознайомитись з основними особливостями організації, процесами життєдіяльності й середовищами існування хордових. Основні поняття й ключові терміни: Хорда. Нервова трубка. Хребетні. Зяброві щілини. Пригадаємо! Що таке двобічна симетрія, замкнена кровоносна система, наскрізна травна система?Завдання уроку. Скласти загальну характеристику хордових тварин. Дізнатись, які тварини відносяться до хордових.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Хордові – це багатоклітинні вторинно порожнинні двобічносиметричні тришарові тварини, які на ранніх стадіях або протягом всього життя мають хорду, трубчасту нервову систему, зяброві щілини в глотці.

Номер слайду 7

Хордові – це найбільш високоорганізовані представники справжніх тварин. Ознаками, які дістались хордовим від безхребетних є: Багатоклітинність. Наявність вторинної порожнини, яка втратила свою опорну функцію і забезпечує захист внутрішніх органів при рухах. Двобічна симетрія тіла. Наявність трьох зародкових листків – ектодерми, ендодерми і мезодерми, з яких формуються різні тканини й органи.

Номер слайду 8

Ознаки хордових, які властиві лише їм:1. Наявність хорди. Хорда – внутрішній осьовий скелет, пружний еластичний тяж, що проходить уздовж всього тіла і є його віссю.2. Поява і розвиток трубчастої нервової системи. Нервова трубка – зачаток центральної нервової системи хордових тварин, що формується над хордою та має внутрішню порожнину.

Номер слайду 9

3. Наявність зябрових щілин в глотці. Зяброві щілини – два ряди отворів, що пронизують передній відділ кишки – глотку і з’єднують її порожнину із зовнішнім середовищем.

Номер слайду 10

4. Травна трубка під хордою.5. Серце – в черевній частині тіла, під хордою і травною трубкою.6. Органи виділення – нирки, що є видозміненими метанефридіями.7. Шкіра є покривною системою, яка складається з двох шарів: епітелію і власне дерми. В шкірі наявні розвинені залози.

Номер слайду 11

Ланцетник. Асцидія. Риби, земноводні, плазуни, птахи, ссавці.

Номер слайду 12

Безчерепні

Номер слайду 13

Личинкохордові (покривники)

Номер слайду 14

Черепні або хребетні

Номер слайду 15

Висновки.

pptx
Додано
27 листопада 2022
Переглядів
1027
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку