Презентація "М.Вороний "Блакитна Панна"

Про матеріал
Презентація "М.Вороний "Блакитна Панна" 10 клас. Поняття символізму в мистецтві . Особливості літератури символізму. Микола Вороний (біографія). Історія написання . «Блакитна панна» - взірець пейзажної лірики. Ідейно-художній аналіз твору. Новаторство і специфіка твору. Образи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Микола Вороний  «Блакитна Панна»10 клас. Анісімова С. М.

Номер слайду 2

Микола Вороний «Блакитна Панна»

Номер слайду 3

Поняття символізму в мистецтві Символізм – літературно-мистецький напрям кінця ХІХ – початку ХХ ст., основоположники якого проголосили основою мистецької творчості символ – таємну ідею, приховану у глибині всіх навколишніх, а також і потойбічних явищ, що її можна розкрити, збагнути й відобразити тільки з допомогою мистецтва, зокрема музики й поезії. Символізм – одна зі стильових течій модернізму, що виникла у Франції в 70-х pp. XIX ст. Основною рисою символізму є те, що конкретний художній образ перетворюється на багатозначний символ.

Номер слайду 4

Значення символу. Як літературний напрям символізм зароджувався в опозиції до реалізму. Символісти вважали, що сутність світу не може бути пізнана за допомогою раціоналістичних засобів, а доступна лише інтуїції, що розкривається через натяк, осяяння. В основу естетичної системи символізму покладено символ як засіб уникнення повсякденності, досягнення ідеальної сутності світу — краси. Символ не був винаходом символістів, але такої вирішальної ролі у художній творчості він не відігравав ще ніколи. Слово у символізмі — натяк, образ — загадка.

Номер слайду 5

Особливості літератури символізму:експериментаторський характер, символ – основний художній засіб; прагнення виразити «недосяжні», іноді містичні ідеї, образи Вічності й Краси; музичність; песимізм.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Микола Вороний (біографія)Микола Кіндратович Вороний народився у сім’ї ремісника. Навчався у Віденському і Львівському університетах (філософський факультет). З 1897 — актор трупи М. Кропивницького, П. Саксаганського, О. Васильєва та інших. Член РУП. 1901 — залишив сцену і служив в установах Катеринодара, Харкова, Одеси, Чернігова. 1917 — один із засновників Української Центральної ради. 1920 — емігрував за кордон, невдовзі переїхав до Львова. Викладав в українській драматичній школі при Музичному інституті імені М. Лисенка, деякий час був директором цієї школи. Після повернення в Україну (1926) вів педагогічну і театрознавчу діяльність. 1934 — М. Вороного було заарештовано як польського шпигуна. Деякий час перебував у Воронежі, потім висланий на Одещину. 7 червня 1938 — Розстріляний за вироком особливої трійки УНКВС Одеської області з групою селян. 10 листопада 1957 — рішенням президії Кіровоградського обласного суду Миколу Вороного було реабілітовано.

Номер слайду 8

«Зразок поета-естета, що найбільше кохається у формі поезії – жрець краси, пурист художнього слова”. С.Єфремов про М. Вороного

Номер слайду 9

Історія написання Нове 19 століття ознаменувалося зростанням напруження в суспільному ,політичному житті . У цій ситуації митці-модерністи намагаються осмислити епоху шляхом пізнання духовних процесів . Микола Вороний як яскравий представник символізму також у пошуках вічних цінностей,однією з яких - мистецтво , народжене з гармонії краси.

Номер слайду 10

М. Вороний склав гімн весняній природі, молодості, натхненню, оспівав весну як блакитну панну.«Блакитна панна» - взірець пейзажної лірики

Номер слайду 11

Про твір. Рік створення - 1912р. Збірка - «Гротески». Напрямок - модернізм . Течія - символізм . Рід - лірика. Жанр - ліричний вірш . Вид лірики - інтимно-пейзажна (весняні настрої).

Номер слайду 12

Про твір Тема : гармонія природи й мистецтва ( «має крилами Весна запашна , лине все в прозорих шатах , у серпанках і блаватах…»).Ідея : звеличення краси й природи ;возвеличення природи ,життя як джерела творчої енергії(«довгождана, нездоланна… ось вона – Блакитна Панна!…».

Номер слайду 13

Про твір Мотиви: краса природи ; гармонія ; буяння життя; джерела творчості . Провідний мотив: возвеличення краси природи та єдність її з мистецтвом. Віршовий розмір : нерівностопний хорей. Строфа:восьмивірш (октава).

Номер слайду 14

Художні засоби Епітети: весна запашна, прозорих шатах, вродою святою, неземною чистотою, променистою росою. Метафори: сміючись на пелюстках, на квітках”. Порівняння: а вона, як мрія сна чарівна. Гіпербола: сміючись на пелюстках, на квітках. Окличні речення: ось вона – Блакитна Панна! Їй виспівує: ” Осанна!”. Інверсія: лине все, крізь блакить майорить, сяє вродою, сміючись на пелюстках.

Номер слайду 15

Новаторство і специфіка твору Новаторство - у розширенні музичних можливостей українського вірша. «Я писав не так од образу, як од звуку», – зазначав автор. Джерелом його поезії є мелос, мелодія. Звук для символістів – понад усе. Специфічним є розміщення рядків у строфах «Блакитної панни»: вони ніби сходинки, по яких скрапує навесні талий сніг під грою сонячного проміння. Таке розміщення рядків поезії будить особливий темпоритм.

Номер слайду 16

Образи. Людей( ліричний герой — митець); природи: Блакитна Панна- Весна; хмари, гори, гай, луги, поля, земля, пелюстки, роса, квітки; предметів і явищ: крила, шати, серпанки, блавати, усміх, блакить, «Осанна!», мрія сну, врода, чистота, душі, сяйво мрій, арабески, камеї, фрески, пісні, гротески.

Номер слайду 17

Символічні образи Блакитна Панна (символ життя, весни, божественної присутності, краси й гармонії); Блакить (символ джерела духу); «Осанна!» (символ вітання бога) та ін.

Номер слайду 18

Композиція (І октава) має крилами усміхнена примарами хмар Весна ;(II октава) Весна — Блакитна Панна з’являється, їй хвала ; (III октава) опис краси Панни ; (IV октава) у душі ліричного героя радість: «в’ються хмелем арабески, миготять камеї, фрески, гомонять-бринять пісні і сплітаються в гротески голосні».

Номер слайду 19

Твір перегукується з віршем П. Тичини «Арфами, арфами…»Це – модерністська поезія Розстріляного відродження. М. Вороний - співець краси

Номер слайду 20

Домашнє завданняс.196-200 ознайомитись з біографією М. Вороногос.201-202 аналіз поезії “Блакитна Панна”зробити ідейно-художній аналіз (за презентацією)вивчити поезію напам`ять

Номер слайду 21

Дякую за увагу !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Віталіївна Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Назаренко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Бєляєва Вікторія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Бєлочук Олена
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
20 травня 2020
Переглядів
14271
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку