Презентація "Мадонна з немовлям у класичному живописі"

Про матеріал
Мультимедійна презентація «Образ Мадонни у світовому живописі» може бути використана вчителем зарубіжної літератури при підготовці до уроку розвитку зв′язного мовлення у 8 класі «Шедеври віку і шедеври на віки» після вивчення теми «Пам′ятки світової літератури та культури». Даний матеріал можна використати також вчителю на уроках художньої культури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МАДОННА З НЕМОВЛЯМ У КЛАСИЧНОМУ ЖИВОПИСІ

Номер слайду 2

Рафаель СантіНі до ні після Рафаеля жоден художник не спромігся створити стільки довершених і різноманітих картин із зображенням Мадонни з немовлям.

Номер слайду 3

З ім’ям Рафаеля в світовій історії мистецтва пов’язано уявлення про піднесену красу і гармонію. Його мистецтво гранично гармонійне, дихає внутрішнім спокоєм, душевною красою, умиротворенням. За своє недовге життя Рафаель створив велику кількість картин, всесвітньо відомі фрески, чудові портрети. Універсально обдарована особистість, як і багато інших майстрів італійського Відродження, Рафаель був також архітектором і керував археологічними розкопками. Сюжети творів Рафаеля різноманітні але протягом всього життя художника особливо приваблював образ Богоматері. Рафаеля заслужено називали «майстром Мадонн», його картини «Мадонна Конестабіле», «Сікстинська мадонна», «Мадонна в зелені», «Мадонна делла Cедіа» («Мадонна в кріслі») отримали всесвітнє визнання. В Мадоннах Рафаеля втілена вічна краса материнства з його радостями та печалями.

Номер слайду 4

«Сікстинська мадонна» (Дрезденська галерея) — вершина творчості Рафаеля

Номер слайду 5

Твори Рафаеля зображають переважно Мадонн, яких художник малював поетично і водночас просто за своєю композицією. Діву Марію він зображує то зовсім юною і ніжною, то у вигляді простої напрацьованої та стомленої селянки. Мадонна то надійно тримає немовля Ісуса у руках, то бавиться з ним на тлі різноманітних пейзажів. Рафаель прожив коротке життя, але залишив величезну кількість шедеврів. Він помер 6 квітня 1520 року у Римі, похований у римському Пантеоні. Могилу Рафаеля прикрашає статуя мадонни, виготовлена із мармуру, яку виконав учень митця Лоренцо Лоренцетто.  

Номер слайду 6

Рафаель. Мадонна Грандука Палаццо Пітті, Флоренція, Італія

Номер слайду 7

Рафаель. Мадонна Пасадена (Madonna di Pasadena) 1503 рік. Музей мистецтва Нортона Саймона, Пасадена, США.

Номер слайду 8

Рафаель. Мадонна Темпі. Стара Пінакотека, Мюнхен, Німеччина

Номер слайду 9

Рафаель. Мадонна Соллі (Madonna Solly) названа так тому, що належала британському колекціонеру Едварду Соллі. Датована 1500-1504 роками. Зараз картина знаходиться в Берлінській картинній галереї.

Номер слайду 10

В Ермітажі (Санкт-Петербург) можна побачити одну з ранніх робіт Рафаеля – «Мадонну Конестабіле» (вона називається за ім’ям її колишнього власника). На фоні широкого пейзажу – долин і пагорбів, ріки, сніжної гори на горизонті зображена молода жінка з дитиною. Задумлива, трішки сумна. Безгоміння оточує їх, і від її схиленого обличчя, опущених очей відчувається передчуття печалі. Цнотливістю та душевною чистотою підкорює це маленьке тондо ( твір круглої форми) «Мадонну Конестабіле» не затіняють ні позолочена, прикрашена рельєфами рама, ні пишність величної зали; сяюча внутрішнім світлом, вона зосереджує на собі погляди . Картина була придбана російським імператором Олександром II.

Номер слайду 11

Рафаель. Мадонна Альдобрандіні (The Aldobrandini Madonna). 1510 рік Названа по імені власників - родини Альдобрандіні. Зараз картина знаходиться в Лондонській Національній галереї.

Номер слайду 12

Рафаель. Мадонна в зелені (Madonna del Belvedere). 1506 рік На картині Діва Марія тримає маленького Христа, який бере хрест у Іоанна Хрестителя. Зараз картина знаходиться у Відні в Музеї історії мистецтв

Номер слайду 13

Рафаель. Мадонна з щигликом (Madonna del Cardellino) датована 1506 роком. На картині зображена Діва Марія, яка сидить на скелі, а Іоанн Хреститель (зліва на картині) і Ісус (справа) граються з щигликом. Картина знаходиться у Флоренції (Галерея Уффіці)

Номер слайду 14

Рафаель. Мадонна з трояндою (Madonna della Rosa) 1518 рік. На картині зображені Діва Марія с маленьким Христом, який приймає від Іоанна Хрестителя пергамент з написом "Agnus Dei" (Агнець Божий). За ними- святий Йосип. На столі лежить троянда, яка й дала назву картині. Картина знаходиться в мадридському Музеї Прадо.

Номер слайду 15

Леонардо да Вінчі. Леона́рдо да Ві́нчі (Leonardo da Vinci, 15 квітня 1452 року в Анкіано, коло Вінчі — 2 травня 1519 року в замку Клос-Лусе, Амбуаз) — видатний італійський вчений, дослідник, винахідник і художник, архітектор, анатоміст і інженер, одна з найвизначніших постатей італійського Відродження.

Номер слайду 16

Леонардо да Вінчі. Мадонна Літта. Близько 1490 до 1491

Номер слайду 17

Про картину «Мадонна Літта»На картині зображено жінку, яка годує дитину. Фігура Мадонни осяяна світлом, що падає спереду. Ніжно й задумливо жінка дивиться на дитину. Погляд немовляти розгублений. В лівій руці дитина тримає щиглика. Ми бачимо матір і дитя в драматичний момент відлучення дитини від груді. На жінці червона сорочка з вузькою гороловиною. В ній зроблені спеціальні розрізи, через які зручно годувати дитину груддю, не знімаючи сорочки. Обидва розрізи були акуратно зашиті (тобто було прийнято рішення відлучити дитину від груді). Але правий розріз був похапцем розірваний — верхні стібки й обривок нитки чітко видно. Мати, за наполяганням дитини, змінила своє рішення й відклала цей нелегкий момент. Робота була написана для правителів Мілана, потім перейшла до сім'ї Літта, і кілька століть перебувала у їх приватній колекції. Первісна назва картини - «Мадонна з немовлям». Сучасна назва картини походить від імені її власника - графа Літта, власника фамільної картинної галереї в Мілані. У 1864 році він звернувся в Ермітаж з пропозицією купити її разом з кількома іншими картинами. У 1865 році разом з іншими трьома картинами «Мадонна Літта» була придбана Ермітажем за 100 тисяч франків.

Номер слайду 18

Поль Деларош. Мадонна з Немовлям Приватна колекція

Номер слайду 19

Адо́льф-Вілья́м Бугеро́ (Adolphe-William Bouguereau; 30 листопада 1825 року, Франція — 19 серпня 1905 року, Ла-Рошель, Франція) — французький живописець, майстер академічного живопису, автор картин на історичні, міфологічні, біблійні й алегоричні сюжети. За своє життя Бугеро написав 826 картин. Найвідоміші з них — «Народження Венери», «Данте і Вергілій у Пеклі», «Пастушка», «Танець», а також «Мадонна з ліліями»

Номер слайду 20

Адольф Вільям Бугеро. Мадонна з ліліями Приватна колекція

Номер слайду 21

Сассоферрато. Мадонна з Немовлям Детройтський інститут мистецтв

Номер слайду 22

Маріотто Альбертінеллі. Мадонна з немовлям Приватна колекція

Номер слайду 23

Джампетріно (Джан П′єтро Ріцці) Мадонна з немовлям

Номер слайду 24

Карло Крівеллі (Crivelli Carlo) (1430-1495) Мадонна з немовлям Лондонська Національна галерея

Номер слайду 25

Бартоломе́о Віваріні ( Bartolommeo Vivarini; між 1425 і 1432— між 1490 і 1499) Живописець і скульптор. Народився в Мурано. В першій половині 1450-х рр. (можливо, що й до середини 1460-х )працював, переважно разом зі своїм старшим братом Антоніо (найвизначніша работа цього періоду — «Слава Святого Петра», написана для церкви Святого Франциска в Падуї). Серед наступних робіт Віваріні важливе місце займають зображення Богоматері, серед яких виділяється «Пріснодіва на троні» (1465) для собора в Барі. Більшість творінь Віваріні виконані темперою, проте він був і одним із перших італійських художників, які використовували олійні фарби (починаючи з 1473 р.)

Номер слайду 26

Віваріні. Мадонна з немовлям

Номер слайду 27

У нашім раї на земліНічого кращого немає,Як тая мати молодая. З своїм дитяточком малим. Буває, іноді дивлюся, Дивуюсь дивом, і печаль. Охватить душу; стане жаль. Мені її, і зажурюся, І перед нею помолюся,Мов перед образом святим. Тієї матері святої,Що в мир наш бога принесла... Тарас ШЕВЧЕНКО

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Грабовська Галина Олексіївна
    Прекрасний матеріал ,і не тільки на урок мистецтва . Дякую за працю . З повагою - Михайло
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Vlasyk Nataliia
    Дякую за матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Філатова Марія Олегівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 березня 2019
Переглядів
2527
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку