Презентація "Магнітне поле Землі"

Про матеріал
Презентація до уроку "Магнітне поле Землі" зробить урок цікавішим . Можна використати дану презентацію не тільки в 9 класі, а і в 11 класі при вивченні магнітного поля
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Магнітне поле Землі Підготувала Дромашко О. А.

Номер слайду 2

МАГНІТНЕ ПОЛЕ ЗЕМЛІ - це силове поле, виникнення якого зумовлене джерелами, що знаходяться в земній кулі танавколоземному просторі (магнітосфері та іоносфері)

Номер слайду 3

Розрізняють: 1)головне (зумовлене механіко-електромагнітними процесами у зовнішньому шарі ядра Землі);2)аномальне (пов’язане головним чином з намагніченістю гірських порід земної кори);3)зовнішнє магнітне поле Землі (зумовлене електричними струмами, що існують у навколоземному космічному просторі, та індукованими у мантії Землі).

Номер слайду 4

Магнітне поле Землі змінюється в межах від 30 мк. Т в районі екватора до 60 мк. Т в районі полюсів. Схема магнітного поля Землі, що демонструє різницю між магнітними та географічними полюсами Землі

Номер слайду 5

Магнітне поле Землі

Номер слайду 6

МАГНІТНІ ПОЛЮСИСпрощено магнітне поле Землі можна уявити собі як поле магнітного диполя, нахиленого приблизно під кутом 10° відносно осі обертання Землі. Місця, де цей уявний диполь перетинає поверхню Землі називають геомагнітними полюсами. Геомагнітні полюси, північний та південний, близькі до справжніх північного та південного полюсів Землі, однак не збігаються з ними точно, оскільки магнітне поле планети складніше, ніж поле диполя. Північний та південний магнітні полюси визначаються як місця на поверхні Землі, в яких стрілка компаса показує прямовисно вниз, до центра Землі. Північний та південний плюси Землі, як і геомагнітні полюси, не є фіксованими і з часом зміщуюються. Північний магнітний полюс нещодавно покинув територію Канади й рухається в напрямку Росії.

Номер слайду 7

Цікаві відомості про магнітне поле ЗемліВ останні дні на наукових інформаційних сайтах з’явилася велика кількість новин, присвячених магнітному полю Землі. Наприклад, новина про те, що останнім часом воно істотно змінюється, або про те, що магнітне поле сприяє витоку кисню з земної атмосфери і навіть про те, що уздовж ліній магнітного поля орієнтуються корови на пасовищах. Що являє собою магнітне поле і наскільки важливі всі перераховані новини. Магнітне поле Землі – це область навколо нашої планети, де діють магнітні сили. Питання про походження магнітного поля досі остаточно не вирішене. Однак більшість дослідників сходяться в тому, що наявністю магнітного поля Земля хоча б почасти зобов’язана своїм ядру. Земне ядро складається з твердої внутрішньої і рідкої зовнішньої частин. Обертання Землі створює в рідкому ядрі постійні течії. Як читач може пам’ятати з уроків фізики, рух електричних зарядів приводить до появи навколо них магнітного поля.

Номер слайду 8

Одна з найпоширеніших теорій, що пояснюють природу поля, – теорія динамо-ефекту – припускає, що конвективні або турбулентні руху провідної рідини в ядрі сприяють самозбудження і підтриманню поля в стаціонарному стані. Землю можна розглядати як магнітний диполь. Його південний полюс знаходиться на географічному Північному полюсі, а північний, відповідно, на Південному. Насправді, географічний і магнітний полюси Землі не збігаються не тільки по “напряму”. Вісь магнітного поля нахилена по відношенню до осі обертання Землі на 11,6 градуса. Через те що різниця не дуже суттєва, ми можемо користуватися компасом. Його стрілка точно вказує на південний магнітний полюс Землі і майже точно на Північний географічний. Якби компас був винайдений 720 000 років тому, то він би вказував і на географічний і на магнітний північний полюс. Але про це трохи ниж. Магнітне поле захищає жителів Землі та штучні супутники від згубного впливу космічних частинок. До таких частинок відносяться, наприклад, іонізовані (заряджені) частинки сонячного вітру. Магнітне поле змінює траєкторію їх руху, направляючи частинки уздовж ліній поля. Необхідність наявності магнітного поля для існування життя звужує коло потенційно жилих планет (якщо ми виходимо з припущення, що гіпотетично можливі форми життя схожі на земних мешканців).

Номер слайду 9

Незважаючи на те, що магнітне поле не можна побачити, мешканці Землі добре його відчувають. Перелітні птахи, наприклад, відшукують дорогу, орієнтуючись саме на нього. Існує кілька гіпотез, що пояснюють, як саме вони відчувають поле. Одна з останніх припускає, що птахи сприймають магнітне поле візуально. Особливі білки – кріптохроми – в очах перелітних птахів здатні змінювати своє положення під впливом магнітного поля. Автори теорії вважають, що кріптохроми можуть виконувати роль компаса. Крім птахів магнітне поле Землі замість GPS використовують морські черепахи. І, як показав аналіз супутникових фотографій, представлених в рамках проекту Google Earth, корови. Вивчивши фотографії 8510 корів в 308 районах світу, вчені зробили висновок, що ці тварини переважно орієнтують свої тіла з півночі на південь (або з півдня на північ). Причому “реперними точками” для корів служать не географічні, а саме магнітні полюси Землі. Механізм сприйняття коровами магнітного поля і причини саме такої реакції на нього залишаються неясними.

Номер слайду 10

Крім перерахованих чудових властивостей магнітне поле сприяє появі полярних сяйв. Вони виникають у результаті різких змін поля, що відбуваються у віддалених регіонах поля. Магнітне поле не обійшли своєю увагою прихильники однієї з “теорій змови” – теорії про місячну містифікації. Як уже згадувалося вище, магнітне поле захищає нас від космічних частинок. “Зібрані” частинки скупчуються в певних частинах поля – так званих радіаційних поясах Ван Алена. Скептики, які не вірять в реальність висадок на Місяць, вважають, що під час прольоту крізь радіаційні пояси астронавти отримали б смертельну дозу радіації. Магнітне поле Землі – дивовижне наслідок законів фізики, захисний щит, орієнтир і творець полярних сяйв. Якби не воно, життя на Землі, можливо, виглядала б зовсім інакше. Загалом, якби магнітного поля не було – його необхідно було б придумати.

Номер слайду 11

Магнітний фон Землі (магнітні бурі)https://www.gismeteo.ua/ua/weather-kyiv-4944/gm/

Номер слайду 12

Заповніть таблицю самопочуття (“+”-добре; “#”-задовільне; “-”- погане:{7 C55 E338-2891-48 D0-B2 E6-A06 E56694849}№пп. Прізвище та ім’я учня01/1102/1103/1104/111234ppt_x

pptx
Додав(-ла)
Дромашко Ольга
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 25. Магнітне поле Землі
Додано
30 березня 2019
Переглядів
22715
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку