Презентація "МАК (метафоричні асоціативні картки) як глибинний інструмент роботи психолога та інноваційний метод роботи педагога"

Про матеріал

У презентації розкрито зміст поняття метафоричні асоціативні картки, історія їх створення, їх особливості, переваги та правила використання, форми роботи, нюанси, вправи та техніки

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Доброго дня!

Номер слайду 2

МАК (метафоричні асоціативні картки) як глибинний інструмент роботи психолога та інноваційний метод роботи педагога

Номер слайду 3

Метафоричні асоціативні картки (зображення) (МАК) – це психологічний інструмент, який базується на метафорі, асоціації,проекції і застосовується для діагностики, корекції, розвитку, формування психологічних особливостей особистості.

Номер слайду 4

Перша колода МАК була створена канадським професором мистецтвознавства Елі Раманом в 1975р. Він хотів наблизити людей до образотворчого мистецтва. Свою колоду він назвав «Oh» - англійський вигук, що виражає здивування. У 1983 році Елі Раман познайомився з канадським психотерапевтом Морітц Егетмейером, який придбав у нього право продажу карт «Oh» в Німеччині та Європі. Перші карти «Oh» з'явилися в Німеччині в 1985 році. Фірма створена Морітц Егетмейером досі спеціалізується на виданні асоціативних карток. У нашій країні МАК з'явилися близько 10 років тому. Вони були прийняті з натхненням як серед психологів, соціальних педагогів, психотерапевтів, соцпрацівників так і широкого кола людей, які цікавляться самопізнанням і саморозвитком.

Номер слайду 5

МАК “Ох”

Номер слайду 6

Як виглядає МАК?- основна сторона;- задня сторона (сорочка);- картка (зображення, напис) з основної сторони;- візерунок або напис з задньої сторони.

Номер слайду 7

1. Хто використовує МАК у своїй роботі? 2. Які набори Ви маєте?

Номер слайду 8

Мої МАК

Номер слайду 9

Особливості МАК- картки із зображеннями, написами;- біла картка;- чорна картка.

Номер слайду 10

Переваги використання МАК1. Дозволяють обійти внутрішній опір і раціональне мислення шляхом зниження свідомої цензури.2. Знімають внутрішнє напруження і опір.3. Створюють атмосферу безпеки і довіри.4. Дозволяють швидко і наочно отримати необхідний обсяг інформації для якісної роботи з клієнтом і глибоко діагностувати його проблему.5. Дозволяють наочно побачити картину будь-яких міжособистісних відносин.6. Показують картину взаємин людини з будь-якими ідеями і образами з його зовнішньою або внутрішньою реальністю, створюючи діалог між його зовнішнім і внутрішнім світом.7. Дозволяють прояснити і усвідомити актуальні переживання і потреби клієнта, його незавершені внутрішні процеси.8. Дозволяють моделювати процеси минулого і майбутнього, працювати з лінією часу.9. Дозволяють звернутися до психотравмуючої ситуації клієнта через метафору, і тим самим уникнути додаткової ретравматизації.10. Дозволяють клієнту проговорити і усвідомити свої почуття і переживання, що саме по собі має терапевтичний ефект (вербалізація проблеми).11. Цінні швидкістю і ефективністю терапії.12. Створюють безпечний для клієнта контекст пошуку і моделювання рішення.13. Запускають внутрішні процеси самозцілення клієнта.14. Запускають процеси пошуку свого унікального шляху виходу з кризи.15. Дозволяють використовувати нескінченну кількість комбінацій при роботі з одним і тим же клієнтом в різні періоди психотерапії.

Номер слайду 11

Правила роботи з МАК1. Неприйнятність “експертної” позиції психолога.2. Правило невтручання (не інтерпретувати за клієнта!!!).3. Якщо по інструкції треба обрати одну картку, а клієнт обрав більше – дозволити, але проаналізувати з клієнтом, чому і для чого це потрібно.4. Спочатку аналізується зображення, а потім слова.5. Клієнт говорить не про себе, а про картку.6 . Якщо в ході групової роботи двоє або більше учасників обирають одну і ту ж картку, то:а) пропонуємо обрати зовсім інші;б) учасники інтерпретують по черзі обрану картку.7. Спочатку робота проводиться “у відкриту”, а потім “в закриту”.

Номер слайду 12

Форми роботи з МАК?

Номер слайду 13

Форми роботи з МАК- проекція “себе” на картку;- складання історії;- домальовування картини за карткою;- складання картини з карток.

Номер слайду 14

Нюанси роботи з МАК1. Попадання в травму – вислухати, екологічно повернути в потрібне русло і запропонувати зробити інший вибір.2. Проблема по колу - зміна колоди або вправи, переключення.3. Провалювання в думки – включити дрібну моторику клієнта.

Номер слайду 15

Вправа “Мій життєвий шлях” (Чайка Наталія) 1. У відкриту обрати дві карти: 1 – моя теперішня життєва ситуація, 2 – моя бажана ситуація. Покласти їх на відстані одна від одної зліва-направо. 2. У сліпу оберіть три карти як відповідь на питання: “Що мені необхідно зробити для того, щоб найкращим чином пройти цей шлях?”. Розкласти ці карти сорочками вгору від теперішньої ситуації до бажаної. 3. Перегортайте по одній карті, озвучте і запишіть!!! Необхідні кроки і ваші дії для досягнення бажаної ситуації. 4. В сліпу оберіть ще одну карту як “урок, який необхідно пройти під час цього шляху”. Озвучте цей урок однією фразою. 5. Подумайте і запишіть: - що ця фраза для вас значить?- як це ви можете використовувати у житті? 6. У сліпу оберіть карту-ресурс, як відповідь на запитання: “Що/хто мені може допомогти під час шляху до бажаної ситуації?”

Номер слайду 16

Подарунки Брошура “15 технік з МАК” від Інституту психології розвитку “МАКсимум”

Номер слайду 17

Набір МАК “Психотерапевтичні метафори” Шаш А. Р.

Номер слайду 18

Техніка з використанням МАК “КУЛЯ” (автор Шаш Анна Романівна)

Номер слайду 19

Література по МАК 1. Верникова Ника. Метафорические ассоциативные карты - универсальный инструмент для МАКсимальных результатов. Практическая психология. - Винница: ЧП «ТД «Эдельвейс и К», 2014. – 124 с. 2. Кац Г. Метафорические карты. Руководство для психолога.- М.: Генезис, 2013. – 160 с. 3. Киршке В. Клубника за окном. Ассоциативные карты для коммуникации и творчества. – 2010. – 240 с. 4. Морозовская Е. Проективные карты в работе психолога. Полное руководство. - Одесса.: Институт проективных карт,2013.-116 с.

Номер слайду 20

Запитання

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.3
Оригінальність викладу
3.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Пришиблюк Людмила Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дорогавцева Олена Геннадіївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Пащенко Вікторія
    Вітаю! Новий , цікавий матеріал, який важливо використовувати у роботі дитячого психолога! Дякую!!!
    Загальна:
    3.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
29 червня 2018
Переглядів
7151
Оцінка розробки
4.3 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку