Презентація "Мальовничі озера України"

Про матеріал

Презентація "Мальовничі озера України" містить коротку інформацію про озера України. Стане в нагоді учителям для презентації теми, а учням для її засвоєння. Можна використати як при вивченні географії у 8 класі, так і при вивченні теми "Гідросфера" у 6 класі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Унікальні озера України

Номер слайду 2

Озеро Синевир Саме Синевир називають найкрасивішим озером нашої країни. “Води Синевиру прозорі, наче дівочі сльози. Кажуть, їх виплакала молода Синь у тузі за коханим Виром” – розповідає легенда про походження озера. Спокійний та глибокий Синевир (22 м), що синіє своїми водами між зелених ялин, називають Морським оком Карпат. Закарпатська область

Номер слайду 3

Оконські джерела. Волинська область. Майже в центрі озерця розташовані два потужні джерела карстових вод. Вода виходить з-під землі зі значним тиском, утворюючи на поверхні озера два куполоподібні фонтани. Температура води цілий рік однакова — майже 9°С, навіть у суворі зими озеро не замерзало. Особливістю води є те, що вона не піддається газуванню. З часом джерела утворили невелике озеро завглибшки 3 м і площею 0,5 га.

Номер слайду 4

Соледарське озеро. Донецька область. Маленьке озеро на місці соляної шахти в Донецькій області є джерелом аномальних явищ. На поверхні вода зазвичай не прогрівається більше 20-25 °С, але на глибині 4-6 метрів температура піднімається до 30-40 °С, а ще глибше вода стає схожою на “рідке скло” і практично непрохідною для аквалангістів.

Номер слайду 5

Синє озеро. Закарпатська область. Озеро вулканічного походження в Закарпатті, в ньому є 2 вирви — вважається, що це кратери давнього вулкана, заповнені водою. Його живить сірчане джерело. На плаваючих стеблах очерету осідає сірка. Вона надає синювато-блакитного відтінку воді, від чого й пішла назва. Вода в Синьому озері насичена сірководнем, тож у ній не водяться ні риби, ні земноводні, ні комахи.

Номер слайду 6

Чорне Озеро. Кіровоградська область. Озеро оточене болотом “Чорний ліс”, разом з яким є гідрологічною пам’яткою природи . Його глибину досі достеменно не встановлено — існує версія про подвійне дно, перше з яких утворено гілками та опалим листям. Що цікаво, рослинність навкруги характерна для Полісся, але не для регіону, де зустрічається лісостеп і степ.

Номер слайду 7

Кояське озеро. Крим. Це лиманне солене озеро, яке населяє дюналіелла – мікроскопічна одноклітинна рухлива водорість, яка у своєму складі містить червоний пігмент b-каротин. Він і надає воді рожево-червонуватого кольору. Кояське озеро вважається усіх озер неймовірно красивих озер світу.

Номер слайду 8

Озеро Несамовите. Рівенська область. Високогірне озеро має містичну славу. Існує безліч карпатських легенд про вічнохолодні води, в які не можна кидати каміння і купатись в них. Водойма, що є зовсім неглибокою (1.5 м) “витягнута” у довжину на 88 метрів. Вражень від знайомства із надзвичайно красивим озером додає і мальовнича природа гірських вершин і долин, що розкинулись довкола чарівними пейзажами

Номер слайду 9

Біле озеро. Рівенська область. Біле називають озером молодості. Кажуть, вода, багата на гліцерин, м`яка навіть на дотик. Місцеві розповідають, що всередині минулого століття польським панночкам для прийняття ванн спеціально доставляли білоозерську воду. Саме озеро дуже красиве. Тут ви знайдете унікальне поєднання болотних, озерних і лісових природних комплексів Західного Полісся. Біле озеро – карстового походження. Вода тут чиста настільки, що дозволяє бачити піщане дно крізь глибину кількох метрів

Номер слайду 10

Озеро Світязь. Волинська область. Озеро Світязь є однією з перлин України. Водойма багата на рибу, лікувальні грязі, маєь чисту, надзвичайно прозору воду і піщані береги. Світязь – найглибше озеро України (до 58, 4 м). Так у сонячну погоду дно видно на кілька метрів углиб. Свого часу саме це озеро було назване одним із семи природних чудес України. Довкола Світязя величезні хвойні ліси, прогулянки якими дуже корисні для здоров`я.

Номер слайду 11

Озеро МарічейкаІвано-Франківська область. Озеро масиву Чорногора, звідусіль оточене густим смерековим лісом. Легенда про назву озера згадує вродливу дівчину Марічку, яка пожертвувала життям, щоб врятувати односельчан від наступу ворогів. Озеро утворилось зі сліз коханого Марічки – чабана Іванка. А ліс довкола назвали Дівочим. Видніє він у дзеркалі прозорої чистої води, крізь яку, якщо підійти ближче, можна побачити дно.

Номер слайду 12

Озеро Ялпух. Одеська область. Ялпух – найбільше в Україні та друге в Європі прісноводне озеро природного походження, що розлилось аж на 25 кілометрів. Це водойма лиманного типу, що утворилась у басейні річки Дунай. Цікаво, що кілька років тому саме на березі озера Ялпух археологи знайшли так звані скарби гунів – кілограми золота, срібла та дорогоцінних каменів.

Номер слайду 13

Шелехівське озеро. Сумська область. Озеро береже свою первозданну красу ще з часів льодовикового періоду, не втратило воно і холод льодовиків, бо вода тут не буває теплою ніколи. Шелехівське таке ж давнє, як Ладозьке чи Байкал. Тут панує спокій і тиша, яку порушують лиш пісні птахів. Озеро оточене короною високих соснових, вільхових та кленових лісів. З висоти пташиного польоту Шелехівське озеро схоже на величезну розігнуту підкову, що огортає крихітний острівець посередині.

Номер слайду 14

Молочний лиман. Запорізька область. Озеро, утворене на місці заливу Азовського моря. Та на картах XIX ст. існувала лише назва Молочне озеро, тоді його води ще не були з`єднані з морем. Цікаво, що протягом років лиман постійно змінював свої стани, будучи то закритим, то відкритим, то напіввідкритим. Грязі Молочного озера мають лікувальні властивості, а вода за складом дуже схожа на “азовську”.

Номер слайду 15

Озеро Бребенескул. Закарпатська область. Найбільш високогірне озеро України лежить на дні льодовикового кару на схилі гори Гутин-Томнатик. Протягом року слабо мінералізована вода Бребенескула залишається кришталево чистою і прохолодною (хоч вважається найтеплішою зі всіх озер Чорногірського хребта). Цікаво, що з Бребенескула витікає річка з такою самою назвою. Довкола озера – найчистіше гірське повітря та дивовижна карпатська природа.

Номер слайду 16

Блакитні озера. Чернігівська область. Раніше в цьому місці були піщані кар'єри , але пізніше їх затопило і з'явився дивовижний комплекс озер з дуже чистою водою. Варто звернути увагу, що озер дуже багато, а найбільше досягає 25 га, а його глибина приблизно 20 метрів.

Номер слайду 17

Озеро Сиваш. Це лікувальне озеро славиться за межами України. Дно Сиваша вкрите шаром мулу завтовшки до 5 метрів і більше. Склад мінералів у воді Сиваша дуже відрізняється у різних частинах озера і напряму залежить від води, що потрапляє через затоки. Через свою високу мінералізацію, Сиваш якийсь час використовувався як джерело сировини для хімічної і соляної промисловості.

Номер слайду 18

Черепашинский кар'єр. Вінницька область. Раніше в цьому місці було звичайне болото, де водилося багато черепах. Звідси походить і назва. Трохи пізніше було створено гранітні кар'єр, який закрили в 90-х роках минулого сторіччя. А вже після цього сталося найприємніше – кар'єр затопило. І вийшло прекрасне озеро, де зараз відпочиває досить багато людей. І все правильно, адже його не просто так порівнюють з тропічним курортом: чиста вода і прекрасна природа.

Номер слайду 19

Літератураhttp://vsviti.com.ua https://www.discoverukraine.com

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Свічкар Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Туровець Олександр Антонович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Цибульська Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
3 лютого 2018
Переглядів
10860
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку