Презентація МАН на тему: "Голодні роки 1932-1933 в нашому краї"

Про матеріал

Голодомор 1932-1933 рр. є одним з найбільших злочинів проти українського народу у ХХ столітті. Він мав штучний, заздалегідь спланований характер. Справедливо ставиться завдання так висвітлювати явище Голодомору, щоб кожен українець, що тоді загинув, залишався в пам'яті народу. Це вимагає детального вивчення Голодомору в областях і, насамперед, у районах, містах і селах.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГОЛОДНІ РОКИ 1932-1933 рр. В НАШОМУ КРАЇ Виконала: Іванюк Олександра Василівна учениця 11 класу Олійниківського НВК Сахновщинського району Харківської області Науковий керівник: Шеремет Людмила Петрівна вчитель історії Олійниківського НВК

Номер слайду 2

Мета дослідження: Розглянути причини та наслідки голодомору 1932-1933 років у с. Олійники Сахновщинського району Харківської області, ґрунтуючись на історичних документах та спогадах свідків.

Номер слайду 3

Предмет дослідження: Голодомор 1932-1933 рр. у с. Олійники Сахновщинського району Харківської області.

Номер слайду 4

Об'єкт дослідження: Причини та наслідки голодомору 1932-1933 років у с. Олійники Сахновщинського району Харківської області.

Номер слайду 5

Задачі дослідження: ознайомитись із висвітленням проблеми голодомору 1932-1933 років у наукових дослідженнях, зокрема: головними результатами дослідження проблем голодомору в Україні; відображення проблеми голодомору в історичних офіційних джерелах. розглянути політичні проблеми та економічні чинники, що призвели до виникнення голодомору в Україні 1932-1933 років; дослідити наслідки голодомору в Олійниківській сільській раді Сахновщинського району за історичними документами та спогадами очевидців.

Номер слайду 6

Методи дослідження: аналіз наукових робіт з метою ознайомлення із висвітленням проблеми голодомору; порівняльний аналіз наукових та публіцистичних матеріалів та оприлюднених документів щодо дослідження політичні проблеми та економічні чинники, що призвели до виникнення голодомору в Україні; робота з архівними матеріалами та копіями документів, а також картографічними матеріалами для вивчення наслідків голодомору в с. Олійники; опитування свідків подій голодомору в с. Олійники для складання опису наслідків.

Номер слайду 7

Дослідження проблем голодомору в Україні Голодомор 1932-33 років – це трагедія, яка забрала життя мільйонів мешканців однієї з найбагатших сільськогосподарських житниць колишнього Радянського Союзу – України. Трагедія, що викликала непоодинокі випадки канібалізму та дітоїдства. Трагедія, яка була створена штучно, жорстокою політикою сталінського терору.

Номер слайду 8

Політичні проблеми виникнення голодомору Перші згадки про голод в Україні з'явилися у західній пресі практично одночасно з першими людськими жертвами.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Сільгоспартілі на території Олійниківської сільської ради У Олійниках: «Нове життя», «1 Травня», «Трудова згода», імені Петровського. У Мар`ївці: імені Р. Люксембург, імені Чапаєва. У Новомихайлівці та Аркадіївці: «Червоне село». У Михайлівці: імені Котовського. У Яковлівці: імені Леніна, імені Кірова.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Постанова Бюро Червонозаводського РПК від 23/12-1932 р. про хід та стан хлібозаготівель у підшефному Сахновщинському районі

Номер слайду 13

Постановления бюро Харьковского обкома КП(б)У «О ходе хлебозаготовок в Сахновщинском и Балаклейском р-нах

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Деякі спогади ми знайшли, опитуючи живих свідків тих далеких трагічних подій у селі Олійники: ,,В сім'ї було 4 дітей… . В кінці 1932 р. помер батько, а через 3 дні і менша сестра Таня. Поховали їх у садку… . Часто померлих взимку людей залишали в пустих погребах або вкидали в бросові колодязі. Весною був страшний запах від померлих людей. Ходила по селу комісія і збирали кинуті тіла для перепоховання на кладовищах …’’

Номер слайду 17

,, Сім’я була заможною. Коли взимку 1932 - 1933 років було дуже скрутно, батько зарізав кобилу… . Одного разу я і ще двоє дітей пішли на луки рвати щавель… . Ми почули, що хтось біжить за нами і побігли додому. Батько стояв і дивився за нами, бо всі знали, що були такі сім’ї, де їли живих людей… . В тому ж таки 1933 році наша сім'я переїхала в Олійники. Тут люди дуже голодували і пухли від голоду… ”

Номер слайду 18

,,Голод був страшний. З нашої ciм’ї… вижила одна я… . Тому саме страшнiше, на моєму віку - це голод, навіть не вiйна. Коли рiдна людина помирає і просить поїсти, а ти не маєш нічого дати. Це страшно’’

Номер слайду 19

ВИСНОВКИ Голодомор 1932-1933 рр. є одним з найбільших злочинів проти українського народу у ХХ столітті. Він мав штучний, заздалегідь спланований характер. Справедливо ставиться завдання так висвітлювати явище Голодомору, щоб кожен українець, що тоді загинув, залишався в пам’яті народу. Це вимагає детального вивчення Голодомору в областях і, насамперед, у районах, містах і селах.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

ppt
Додано
15 грудня 2018
Переглядів
852
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку