Презентація "Мандри до планет далеких"

Про матеріал
Ознайомити учнів з елементами астрономії, на доступних прикладах розкрити поняття: зорі, Всесвіт, Сонце, планети, Сонячна система, знати імена та прізвища перших космонавтів; розвивати в дітей науковий світогляд, спостере- жливість, логічне мислення, пам’ять; виховувати інтерес до наукових знань, бережне ставлення до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Мандри до планет далеких”

Номер слайду 2

Мета - ознайомити учнів з елементами астрономії, на доступних прикладах розкрити поняття: зорі, Всесвіт, Сонце, планети, Сонячна система, знати імена та прізвища перших космонавтів; розвивати в дітей науковий світогляд, спостере- жливість, логічне мислення, пам’ять; виховувати інтерес до наукових знань, бережне ставлення до природи.

Номер слайду 3

Полиньте в дивні і незвідані світи Де в небесах таких прозорих Пливуть космічні кораблі, А зорі сяють так казково І все навколо загадкове, Що думаєш: “Я уві сні”.

Номер слайду 4

Сонячна система – це Сонце і сукупність космічних тіл, що рухаються навколо нього. До складу Сонячної системи входить 8 великих планет, 32 супутники цих планет, астероїди, комети і метеорні тіла.

Номер слайду 5

Зірки – це величезні розжарені кулі, які складають- ся з газів і світяться власним світлом. Вони схожі на Сонце і рухаються навколо своєї осі, як і Земля.

Номер слайду 6

Зірки розрізняються своїми розмірами. Є зірки- гіганти, а є карлики. Від температури зоряного газу залежить колір зірки: білі (10-20 тис. градусів); - жовті (6-7 тис. градусів); - червоні ( 3-4 тис. градусів)

Номер слайду 7

Сонце – теж зірка, яка має температуру жовтої зорі. Температура на поверхні Сонця сягає 6 тисяч градусів, а в глибинах – до 15 млн. градусів.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Планети – це холодні небесні тіла, що не випромінюють світла і тепла. Вони різні за розмірами і розташо- вані на різній відстані від Сонця.

Номер слайду 10

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Меркурій по першій доріжці іде, по другій – красуню Венеру веде, а рідна Земля ось по третій біжить, а Марс по четвертій за ними спішить. Юпітер за Марсом на п’ятій орбіті, Сатурн аж на шостій, в кільце він одітий. По сьомій орбіті Уран ось біжить, Нептун за Ураном по восьмій летить. Найдалі від Сонця Плутон пробігає – там довга зима, там усе замерзає.

Номер слайду 11

Меркурій

Номер слайду 12

Меркурій - перша планета від Сонця. Вона здійснює оберт довкола Сонця всього за 88 днів. В Меркурія немає атмосфери. Там дуже спекотно вдень і холодно вночі. Поверхня планети покрита кратерами; деякі з них досягають декількох кілометрів завширшки. У 1974 році до Меркурія підлетів космічний корабель «Марінер-10» і сфотографував його пустинну поверхню.

Номер слайду 13

Поверхня Меркурія

Номер слайду 14

Венера

Номер слайду 15

Венера завжди оповита хмарами, що утримують тепло. На її поверхні дуже висока температура, більш як 450°С. Важка атмосфера Венери складається з отруйних газів. На планеті немає ні рослин, ні тварин, лише гори та вулкани. У 1985 році космічний корабель наблизився до Венери і викинув зонди, призначені для вивчення її грунту.

Номер слайду 16

Поверхня Венери

Номер слайду 17

Земля

Номер слайду 18

Земля має форму кулі і складається з кам'яних порід. Атмосфера Землі містить пе- реважно азот і кисень. Пові- тряна оболонка, що оточує Землю, оберігає її від косміч- ного випромінювання і “бом- бардування” метеоритами. У Землі один великий супутник - Місяць, діаметр якого в чотири рази менше діаметру планети.

Номер слайду 19

Земля – жива планета

Номер слайду 20

Марс

Номер слайду 21

Поверхня Марса покрита кратерами всіляких розмірів. Червоний колір планети пояснюється тим, що в її грунті міститься багато заліза, що окислюється. У Марса є два маленькі супутники - Фобос і Деймос. Це кам'яні глиби неправильної форми. Лабораторії, що літали на Марс, вивчили грунт планети і сфотографували крупні вулкани і висохлі русла річок. Виявили сліди води і вуглекислого газу.

Номер слайду 22

Поверхня Марса

Номер слайду 23

Юпітер

Номер слайду 24

Юпітер - найбільша планета Сонячної системи. У нім уміщалося б 1330 планет, рівних по розмірах Землі. Це згусток газу, в якого немає грунту. Довкола Юпітера обертаються дванадцять супутників. Вони складаються з кам'янистої породи і льоду. На Юпітері красується величезна червона пляма, що викликала інтерес астрономів протягом майже 400 років. В наші дні відомо, що це постійно діючий бурхливий циклон.

Номер слайду 25

Поверхня Юпітера

Номер слайду 26

Сатурн

Номер слайду 27

Сатурн - це велика планета, що складається з газу. Його діаметр в 9 разів більше діаметру Землі. Смуги, які можна спостерігати на поверхні Сатурну, - це довгі шари хмар. Кільце, що оточує його, дуже тонке. Насправді це сотня маленьких кілець, близьких один до одного; вони складаються з часток льоду і каменя. Супроводжують Сатурн 18 супутників.

Номер слайду 28

Уран

Номер слайду 29

Уран схожий на Юпітер і Сатурн, правда, він набагато менший. Зі всіх планет Уран має найбільш нахилену вісь обертання. В Урана 15 супутників. Але 10 з них, настільки малі, що довелося відправити до планети космічний апарат, аби їх побачити.

Номер слайду 30

Поверхня Урана

Номер слайду 31

Нептун

Номер слайду 32

Нептун - найменша з планет-гігантів. Його діаметр в 4 рази більше діаметру Землі. У Нептуна є супутники, найбільший з яких - Тритон. Його поверхня покрита льодом. На цій планеті теж є темна пляма, величиною із Землю. Це циклон.

Номер слайду 33

Плутон

Номер слайду 34

Плутон покритий льодом. Там дуже холодно: -210°С. Супутник Плутона Харон відкидає тінь на його крижану поверхню. Розміри Плутона подібні з розмірами Місяця. Він обертається довкола Сонця за 250 років. Орбіти Плутона і Нептуна перетинаються, тому астрономи не вважають Плутон планетою.

Номер слайду 35

Міжнародний астрономічний союз (МАС) в ПРАЗІ, 24 серпня 2006 року офіційно позбавив Плутон статусу планети. Після виключення Плутона з числа планет ця назва закріплена лише за вісьма небесними тілами: Меркурієм, Венерою, Землею, Марсом, Юпітером, Сатурном, Ураном і Нептуном. Згідно нової класифікації, Плутон відноситься тепер до категорії малих планет.

Номер слайду 36

Астероїди – малі планети, які можна назвати літа- ючими островами. Метеорити – літаючі брили чи камені. Є й дрібні метеоритні частинки, які мчать по своїй орбіті швидше, ніж куля з гвинтівки.

Номер слайду 37

Перевір себе!

Номер слайду 38

Назви тіла, які утворюють Сонячну систему. Яке із запропонованих слів зайве? Сонце комети астероїди зорі природні супутники метеорити сузір’я планети

Номер слайду 39

2. Назва якого космічного тіла зайва? - Земля - Сатурн - Юпітер - Місяць - Венера - Плутон - Нептун - Меркурій - Уран - Марс

Номер слайду 40

3.До якої групи космічних тіл належить Сонце? зірка планета природний супутник

Номер слайду 41

4. Яка температура на поверхні Сонця? 6 тис. градусів 60 тис. градусів 15 тис. градусів

Номер слайду 42

5. Яка температура в глибині Сонця? 15 тис. градусів 6 млн. градусів 15 млн. градусів

Номер слайду 43

1 2 3 4 5 6 7 8 9 6. Пригадайте назви планет Сонячної системи. 7. Яка з планет найближча до Сонця? 8. Яка найдальша від Сонця?

Номер слайду 44

Гра “Правда чи неправда” Сонце – це зірка. В центрі Сонячної системи знаходиться Земля. Земля – це зірка. До складу Сонячної системи входить Сонце і 9 великих планет. 5. Земля – холодна тверда куля. 6. Земля – єдина планета в Сонячній системі, на якій є життя. 7. Сонце обертається навколо своєї осі. 8. Супутником Землі є Місяць. 9. Сусіди Землі – це Венера і Марс. 10. Доба на Землы триває 24 години.

Номер слайду 45

12 квітня 1961 року Юрій Олексійович Гагарін здійснив перший космічний політ навколо Землі. Саме тому ми щороку відзначаємо День авіації та космонавтики.

Номер слайду 46

Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України

ppt
Додано
17 березня
Переглядів
22
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку