Поживні компоненти їжіЖири виконують захисну функцію: вони беруть участь у формуванні клітинної оболонки й внутрішньоклітинних мембран. Також жири забезпечують запас речовин, необхідних організму як додаткове джерело енергії. За походженням жири бувають тварині (свиняче сало, вершки тощо) та рослинні (до них часто застосовують назву «олія»: лляна, соняшникова, оливкова тощо).
Харчування та фізична активність. Потреба людини в поживних речовинах та енергії визначається такими чинниками як маса тіла, вік, рівень рухової активності тощо. Якщо людина отримуватиме забагато чи замало енергії, це може призвести до погіршення стану здоров’я. Щоб запобігти цьому, слід підтримувати енергетичний баланс організму
Харчування та фізична активність. Енергетична цінність продуктів визначає, скільки енергії отримає організм у разі їх споживання. Тож для нормальної життєдіяльності надзвичайно важливим є повноцінне й збалансоване харчування. Мінімальну кількість енергії, яка необхідна організму людини для життєво важливих процесів, називають енергією основного обміну. Ця енергія витрачається на дихання, діяльність мозку, роботу кровоносної системи тощо. Для дорослої людини енергія основного обміну становить близько 1 ккал на кілограм маси тіла на годину.
Харчування та фізична активність. Розгляньмо приклад: якщо маса чоловіка 25 років становить 60 кг, то на добу йому потрібно 60 × 1 × 24 =1440 ккал. Кількість кілокалорій для жінок буде приблизно на 15 % меншою, а от в дітей кількість енергії основного обміну буде більшою, через активний ріст і розвиток.
Харчування та фізична активністьІнша енергія, яку ми отримуємо, витрачається на рухи, тепло тіла або запасається у вигляді підшкірного жиру, — це енергія функціонального обміну. Наприклад, якщо чоловік впродовж трьох годин виконує легку фізичну працю, то йому потрібні додаткові 3,6 ккал на кілограм маси тіла. Тож на функціональний обмін за цім видом діяльності потрібно: 60 × 3,6 × 3 = 648 ккал. Загальні добові енерговитрати організму людини є сумою енергії основного обміну та енергії функціонального обміну за всіма видами діяльності впродовж доби.
Харчування і спорт. Якщо людина активно займається спортом, її потреба в енергії зростає. Тому потрібно споживати більше їжі, або більш калорійну їжу. Знаючи енергетичні витрати, можна ви-значити норму калорій на добу. Якщо людина більше витрачає калорій ніж споживає, вона буде втрачати вагу, і навпаки.
Харчування і спорт. Сьогодні для спортсменів пропонують спеціальне спортивне харчування — харчові добавки із певною калорійністю Спортивне харчування буває різним, але завжди це високоенергетичні сполуки. За правильного споживання вони не заподіють шкоди організму. В іншому випадку це може призвести до ожиріння та інших порушень. Рішення про вживання спортивного харчування слід приймати після консультації з лі-карем /лікаркою та тренером /тренеркою