Фізична активність і харчування. Особливості харчування залежно від фізичної активності. Поняття про спортивне харчування.

Про матеріал
Презентація з ДОВКІЛЛЯ для 6 класу на тему "Фізична активність і харчування. Особливості харчування залежно від фізичної активності. Поняття про спортивне харчування."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізична активність і харчування. Особливості харчування залежно від фізичної активності. Поняття про спортивне харчування. ДОВКІЛЛЯ 6 клас

Номер слайду 2

Поживні речовини. Для нормальної життєдіяльності організму людини потрібна вода, кисень та їжа. У їжі містяться поживні речовини, до яких належать білки, жири, вуглеводи, вітаміни та мінеральні речовини. Усі харчові продукти мають певну харчову й енергетичну цінність.

Номер слайду 3

Поживні речовини. Харчова цінність — це кількість пожив-них речовин (білків, жирів, вуглеводів, ві-тамінів і мінеральних речовин), які отримує людина зі 100 грамів харчового продукту. На упаковці її зазначають у грамах

Номер слайду 4

Поживні речовини. Енергетична цінність — це кількість енергії у калоріях або кілокалоріях, яку можна отримати зі 100 грамів харчового продукту. Цю характеристику також указують на упаковці продукту

Номер слайду 5

Поживні компоненти їжіЖири виконують захисну функцію: вони беруть участь у формуванні клітинної оболонки й внутрішньоклітинних мембран. Також жири забезпечують запас речовин, необхідних організму як додаткове джерело енергії. За походженням жири бувають тварині (свиняче сало, вершки тощо) та рослинні (до них часто застосовують назву «олія»: лляна, соняшникова, оливкова тощо).

Номер слайду 6

Поживні компоненти їжіВуглеводи— основне джерело енергії для організму. Саме з вуглеводів організм отримує більшу частину енергії для забезпечення життєдіяльності. Вуглеводів багато в зернових, бобових, картоплі, моркві, бананах тощо, а також у фруктах і меді.

Номер слайду 7

Поживні компоненти їжіБілки є «будівельним матеріалом» організму, вони містяться у складі клітин і тканин нашого тіла. Розрізняють білки тваринні (містяться у м’ясі, рибі, молочних продуктах тощо) та рослинні (у плодах бобових, насінні, горіхах, крупах тощо)

Номер слайду 8

Поживні компоненти їжіВітаміни та мінеральні речовини потрібні малих кількостях, але вони забезпечують нормальне функціонування організму

Номер слайду 9

Харчування та фізична активність. Потреба людини в поживних речовинах та енергії визначається такими чинниками як маса тіла, вік, рівень рухової активності тощо. Якщо людина отримуватиме забагато чи замало енергії, це може призвести до погіршення стану здоров’я. Щоб запобігти цьому, слід підтримувати енергетичний баланс організму

Номер слайду 10

Харчування та фізична активність. Енергетична цінність продуктів визначає, скільки енергії отримає організм у разі їх споживання. Тож для нормальної життєдіяльності надзвичайно важливим є повноцінне й збалансоване харчування. Мінімальну кількість енергії, яка необхідна організму людини для життєво важливих процесів, називають енергією основного обміну. Ця енергія витрачається на дихання, діяльність мозку, роботу кровоносної системи тощо. Для дорослої людини енергія основного обміну становить близько 1 ккал на кілограм маси тіла на годину.

Номер слайду 11

Харчування та фізична активність. Розгляньмо приклад: якщо маса чоловіка 25 років становить 60 кг, то на добу йому потрібно 60 × 1 × 24 =1440 ккал. Кількість кілокалорій для жінок буде приблизно на 15 % меншою, а от в дітей кількість енергії основного обміну буде більшою, через активний ріст і розвиток.

Номер слайду 12

Харчування та фізична активністьІнша енергія, яку ми отримуємо, витрачається на рухи, тепло тіла або запасається у вигляді підшкірного жиру, — це енергія функціонального обміну. Наприклад, якщо чоловік впродовж трьох годин виконує легку фізичну працю, то йому потрібні додаткові 3,6 ккал на кілограм маси тіла. Тож на функціональний обмін за цім видом діяльності потрібно: 60 × 3,6 × 3 = 648 ккал. Загальні добові енерговитрати організму людини є сумою енергії основного обміну та енергії функціонального обміну за всіма видами діяльності впродовж доби.

Номер слайду 13

Харчування і спорт. Якщо людина активно займається спортом, її потреба в енергії зростає. Тому потрібно споживати більше їжі, або більш калорійну їжу. Знаючи енергетичні витрати, можна ви-значити норму калорій на добу. Якщо людина більше витрачає калорій ніж споживає, вона буде втрачати вагу, і навпаки.

Номер слайду 14

Харчування і спорт. Сьогодні для спортсменів пропонують спеціальне спортивне харчування — харчові добавки із певною калорійністю Спортивне харчування буває різним, але завжди це високоенергетичні сполуки. За правильного споживання вони не заподіють шкоди організму. В іншому випадку це може призвести до ожиріння та інших порушень. Рішення про вживання спортивного харчування слід приймати після консультації з лі-карем /лікаркою та тренером /тренеркою

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Опрацюйте § 33. Завдання на 10 балів - виконати тести. Щоб отримати додатково ще 2 бали - підготуйте повідомлення ( не менше 6 речень) на питання 338 з 153 сторінки.

pptx
Додав(-ла)
Гришина Лариса
Додано
17 березня
Переглядів
64
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку