Урок "Чим особливі бактерії та віруси" (Т.Коршевнюк)

Про матеріал
Мета: вивчити основні характеристики та класифікації бактерій і вірусів, формувати уявлення про віруси і бактерії та їх вплив на життя людей та природу; з’ясувати користь бактерій у природі та для людини; порівняти віруси та бактерії; проводити практичні експерименти, вимірювати та аналізувати результати, дати розуміння того, як бактерії можуть впливати на продукти, зокрема, на скисання молока, формування умінь аналізувати отримані результати та робити висновки на їхній основі. розширювати знання про те, як уберегтися від вірусних інфекцій; спонукати дітей свідомо та відповідально ставитися до свого здоров’я; розвивати самостійне мислення, вміння досліджувати, уяву, доказове та зв’язне мовлення, пам’ять, увагу; виховувати пізнавальний інтерес, естетичний смак.
Перегляд файлу

Тема.  Чим особливі бактерії та віруси. Практичне дослідження. Вплив бактерій на скисання молока.

Мета: вивчити основні характеристики та класифікації бактерій і вірусів, формувати уявлення про віруси і бактерії та їх вплив на життя людей та природу; з’ясувати користь бактерій у природі та для людини; порівняти віруси та бактерії; проводити практичні експерименти, вимірювати та аналізувати результати, дати розуміння того, як бактерії можуть впливати на продукти, зокрема, на скисання молока, формування умінь аналізувати отримані результати та робити висновки на їхній основі. розширювати знання про те, як уберегтися від вірусних інфекцій; спонукати дітей свідомо та відповідально ставитися до свого здоров’я; збагачувати активний словник відповідно до тематики тижня; розвивати самостійне мислення, вміння досліджувати, уяву, доказове та зв’язне мовлення, пам’ять, увагу; виховувати пізнавальний інтерес, естетичний смак. 

Очікувані результати: учень / учениця розуміє, що таке віруси та бактерії; називає їх ознаки; розповідає про користь бактерій; знає про шляхи передачі вірусних інфекцій; описує вияви погіршення здоров’я (наприклад, нежить, кашель), припускає, що могло спричинити захворювання, учні розуміють основні характеристики бактерій, їх будову та роль у природі та живих організмах, розуміють, як діє бактеріальна активність на молоко та чому це призводить до його скисання, вміють проводити експерименти, використовуючи лабораторне обладнання, контролювати умови експерименту та вимірювати результати, аналізують отримані результати, встановлювати зв'язки між впливом бактерій і скисанням молока, вміють робити висновки на основі отриманих результатів та узагальнювати їхні знання про вплив бактерій.

Обладнання: мультимедійний комплект  http://surl.li/qijqa

1. Організаційний момент

Усміхніться одне одному і побажайте чогось доброго. Придумайте такі побажання, щоб вони починалися на букви слова “здрастуйте”:

З – здоров’я, злагоди, затишку;

Д – добра, довіри, добросердя, дозвілля, допитливості;

Р – радості, розуму, рішучості, рівноваги;

А – активності, артистичності, адекватності, авторитету;

С – сміливості, самоповаги, свободи;

Т – таланту, творчості, толерантності;

У – успіху, удачі, уваги, уяви;

Й – йогурту, щоб було смачно;

Т – терпіння, тями;

Е – енергії, елегантності, економії.

 

 Вправа «Спостереження за погодою»

2. Перевірка ДЗ

а) природничий диктант

1. Живі природні тіла називають (організмами)

2. Прилад для отримання збільшеного зображення малих тіл, не видимих неозброєним оком, це: (мікроскоп)

3. Розміри мікроорганізмів:

4. До одноклітинних організмів відносять (амеба, хламідомонада, інфузорія туфелька)

5. Хлорела живиться (утворює поживні речовини, необхідні для свого живлення)

6. До одноклітинних грибів належать (цвілеві гриби та дріжджі)

7. Як називать мікроводорості, з яких британський художник Клаус Кемп викладає картини (Діатомові водорості)

 

3. Мотивація навчальної діяльності

Людина, яка кашляє або чхає, повинна прикривати рот і ніс. Чому?

Мабуть, тобі буде цікаво дізнатись про невидимі для людського ока організми, які постійно супроводжують людину, втручаючись в її життя або як вороги, або як друзі, як писав про них український учений мікробіолог В. Л. Омелянський. Ми останнім часом дуже багато чуємо про віруси. Час з’ясувати, чим вони особливі.

 

4. Вивчення нового матеріала

Бактерії - мікроскопічні, переважно одноклітинні організми, в яких немає ядра.   Усі складові клітини бактерій надійно заховані «не за сімома, а за трьома замками». Адже ззовні вона може бути захищена не тільки мембраною та клітинною стінкою, але й слизовою капсулою. Клітини деяких бактерій мають джгутик, який допомагає їм рухатись.

І хоча слово «бактерія» в перекладі з давньогрецької означає «паличка», форми клітин бактерій є дуже різноманітними.

Бактерії - мікроскопічні, часто одноклітинні організми, в яких немає ядра та багатьох інших органел, характерних для клітин рослин, тварин і грибів.

 

 Розмножуються бактерії поділом: з однієї бактерії утворюються дві. Відбувається це надзвичайно швидко, тож за короткий проміжок часу кількість бактерій сягає мільйонів. Якщо умови сприятливі, то в результаті розмноження за добу з однієї бактерії утвориться близько 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 бактерій!

Бактеріям властиві різні типи живлення. Одні живляться, як рослини — завдяки фотосинтезу. Такі бактерії мешкають у водоймах і вологих місцях. Чимало бактерій живляться речовинами, які створили інші організми. Тому бактерії часто оселяються на багатоклітинних організмах або всередині них. Зокрема, деякі бактерії живуть на коренях конюшини, гороху та інших рослин, утворюючи бульбочки. Вони забезпечують рослину необхідним для живлення хімічним елементом Нітрогеном, а від рослини отримують прихисток та різні речовини для своєї життєдіяльності.

Готовими поживними речовинами живляться бактерії гниття. Одні з них мешкають у ґрунті й беруть участь у перегниванні померлих організмів. Завдяки такій діяльності бактерій на Землі не накопичуються рештки відмерлих рослин, тварин, а ґрунт збагачується гумусом. Інші бактерії гниття можуть спричинити псування продуктів. Під час гниття утворюються речовини, що мають неприємний запах і здатні викликати отруєння людини. Чимало бактерій гине під дією високої температури, а їхнє розмноження значно гальмується при охолодженні. Тому продукти варто піддавати належній тепловій обробці (варити, смажити, запікати) та зберігати в холодильниках. Це допоможе запобігти псуванню продуктів, отже й харчовим отруєнням.

Для деяких бактерій середовищем існування є організм людини. Так, у кишечнику живуть бактерії, які утворюють деякі необхідні вітаміни і захищають його від інших бактерій, які шкідливі для здоров’я. А от у ротовій порожнині більшість бактерій не такі «доброзичливі». Їхня життєдіяльність супроводжується виділенням речовин, які пошкоджують ясна і зуби. Існують бактерії, завдяки життєдіяльності яких молоко перетворюється на кефір, сметану, сир. Йогурт, деякі сорти сиру та інші кисломолочні продукти, квашені овочі й фрукти, які споживає сучасна людина, — теж результат «роботи» бактерій.

Порівняно з бактеріями ще менші розміри у вірусів. Вони настільки малі, що на вістрі голки можуть поміститися мільйони вірусів. Для вивчення вірусів вчені використовують електронний мікроскоп. На відміну від бактерій, рослин і тварин віруси не складаються з клітин.

Вірус — це крихітна частинка, яка живе тільки в клітині, а поза нею не виявляє життєвих властивостей: не живиться, не росте, не розмножується. Потрапивши у клітину, вірус використовує її поживні речовини й розмножується, утворюючи нові вірусні частинки.

 

Фільм про віруси      http://surl.li/qjlyo

 

Кожному, хто користується комп’ютером, відомо слово вірус. Воно потрапило в комп’ютерний світ з біології. Комп’ютерні віруси — це програми, які уповільнюють роботу комп’ютера і здатні зовсім вивести його з ладу. Головне завдання цих вірусів — створити якнайбільше власних копій і також проникнути в інші комп’ютери. Комп’ютерні віруси потрапляють у комп’ютери під час приєднання до інтернету, із різних носіїв інформації (наприклад, «флешок», дисків). Запобігти проникненню вірусів допомагають різноманітні антивірусні програми, які встановлюють на комп’ютери.

Хвороби, спричинені бактеріями, називають бактеріальними (наприклад, ангіна, холера, дизентерія), а спричинені вірусами — вірусними (наприклад, грип, вітряна віспа)

Хвороботворні бактерії та віруси потрапляють в організм людини з продуктами, водою, повітрям, з брудних рук, предметів побуту, з якими контактувала хвора людина. Збудники ангіни й грипу поширюються з краплинками рідини, які виділяються хворою людиною, коли вона чхає чи кашляє. Також зараження можливе, якщо скористатися посудом або особистими речами хворої людини. Повітряно-крапельним шляхом передаються різні вірусні захворювання. Одне з них має назву COVID-19. Вірус, що його спричинює, вперше з’явився в Китаї у 2019 році. Те, наскільки він швидко поширився в усьому світі і спричинив захворювання мільйонів людей, переконливо свідчить про небезпеку вірусів для здоров’я й життя людини і важливість дотримання заходів безпеки.

Зменшити ризик потрапляння вірусів і хвороботворних бактерій в організм допоможе дотримання правил гігієни.

(правила гігієни)

В Україні центром дослідження вірусів, бактерій та інших мікроорганізмів є Інститут мікробіології і вірусології імені Д. К. Заболотного Національної академії наук України. Науковці інституту створили препарати, що мають ранозагоювальну й антисептичну (таку, що запобігає проникненню хвороботворних мікроорганізмів в організм людини) дію. Такі ліки важливі не лише в мирний час, але й рятують життя воїнам, які захищають Україну.

 

Чи правда, що мікроорганізми можна також побачити і без мікроскопа? Так, тільки не клітини, а їхнє скупчення - колонії. Їх для дослідження вирощують мікробіологи на спеціальних поживних середовищах у чашках Петрі. Ось, які колонії можуть вирости на такому середовищі, якщо прикласти до нього немиту руку після прогулянки, як зробив восьмирічний син дослідниці Таші Штурм.

 

 

 

5. Узагальнення та систематизація

а)  Фільм про бактерії  та віруси https://ua.izzi.digital/DOS/503980/754178.html

б) Реп про бактерії http://surl.li/qijbn

в)  Дослідження. Вплив бактерій на скисання молока. (за планом підручника)

г) Заповніть таблицю, знайдіть спільні та відмінні характеристики вірусів та бактерій.

Характеристика

Віруси

Бактерії

Наявність клітинної будови

 

 

Наявність ядра

 

 

Можуть викликати хвороби

 

 

Можуть бути корисними

 

 

Живі / Не живі

 

 

 

д) гра «Бактерії, віруси»

https://wordwall.net/uk/resource/68122214

6. Підсумок

Гра «Так - ні»

Бактерії — це найменші одноклітинні організми, які живуть повсюдно +

Розмножуються бактерії поділом: з однієї бактерії утворюються дві +

Всі бактерії шкодять здоров’ю людини та сільському господарству-

Всі бактерії мають кулясту форму –

Вірус — це крихітна частинка, яка живе тільки в клітині, а поза нею не виявляє життєвих властивостей +

Віруси мають більші розміри ніж бактерії –

Віруси можуть проявляти ознаки живого у клітині хазяїна та поза нею –

Чимало бактерій мешкає там, де не можуть існувати інші організми: у гирлах вулканів, брилах льоду на верхівках гір, у гарячих джерелах

7. ДЗ

Прочитати §22.

Виконати вправу https://wordwall.net/uk/resource/53954903

 

 

 

 

 

docx
Додано
17 березня
Переглядів
95
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку