Презентація "Марина Павленко. Основні відомості про письменницю. «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських». Казкове й реалістичне в повісті-казці".7 клас

Про матеріал

Матеріал використовуємо на уроці української літератури у 7 класі під час вивчення теми "Марина Павленко. Основні відомості про письменницю. «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських».Казкове й реалістичне в повісті-казці, час теперішній і минулий у ній.» , який є наочним відтворенням ходу уроку

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема:Марина Павленко Коротко про письменницю. «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських». Казкове й реалістичне в повісті-казці, час теперішній і минулий у ній.

Номер слайду 2

Марина Павленко (30 березня 1973, село Старичі, Яворівський район, Львівська область) — українська поетеса, письменниця, художниця, науковець, педагог.  Слова французького письменника Екзюпері про те, що всі ми родом із дитинства, хотілося б перефразувати ще й так: “Усі ми родом з дитинства і — з казки”. А потім доповнити: з казки ми всі не тільки родом, а й, усупереч усіляким негараздам та метушні, казки ми ніколи так і не полишаємо. Марина Павленко

Номер слайду 3

Уважно розгляньте світлини письменниці. Що в них є спільного? Як ці світлини пов’язані із твором «Русалонька із 7-В…»

Номер слайду 4

 Новий етап в творчості Марини Павленко знаменувався появою книги «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських», яка стала лауреатом конкурсу «Коронація слова». У 2005 році видавництва «Теза», «Соняшник» надрукували цей справжній бестселер для підлітків. Авторка назвала свій твір сучасною казкою про неймовірні пригоди семикласниці Софійки, яка вміло веде детективне розслідування.

Номер слайду 5

   Успіх книги дав поштовх написати нову книгу — «Русалонька із 7-В та Загублений у часі». Ця книга здобула нагороду конкурсу «Дитячий портал».    У наступній книзі Марини Павленко «Русалонька із 7-В проти Русалоньки з Білокрилівського лісу» перебіг подій був більш драматичним для Софійки. Їй довелося вступити в жорстоку боротьбу з новою однокласницею — Росавою Підлісною. У нових виданнях, присвячених Софійці, Марина Павленко продовжила розповідь про детективне розслідування зниклих з музею картин («Русалонька із 7-В в тенетах лабіринту»); про вивчення таємниць сімейного родоводу, кохання і непрості взаємини з однолітками («Русалонька із 7-В плюс дуже морська стихія»).

Номер слайду 6

З кожною новою повістю М. Павленко розширюється тематичне коло її творів, проте незмінними завжди залишаються увага та любов до людини, співпереживання героїв і взаємодопомога. Маленька героїня повісті «Русалонька із 7-В…» постійно намагається знайти відповідь на запитання: «Що стоїть на перешкоді людському щастю? Навіщо казки з нещасливим закінченням?»

Номер слайду 7

Дивовижно, але все, що необхідно для гарного детективу (переслідування, ризик, змови, неочікувані ходи, загадкові обставини), для фентезі (магія: зелена, жовта, червона, словесна, імітативна, часова; чарівні предмети, фантастичні істоти, обряди, ритуали і замовляння), для любовного роману (кохання, перші побачення, «коли поряд просто приємно йти… і сміятися…», любовні трикутники, змови і інтриги, сукні, дієти і, навіть, чарівні черевички), – все є у творах для підлітків Марини Павленко.

Номер слайду 8

Теорія літератури Повість-казка є одним з досить цікавих жанрів дитячої літератури, розрахованих на дітей старшого віку (9-15 років). Повість-казка на прикладі вигаданих ситуацій пропонує розбиратися в стосунках людей, вчитися відрізняти погане від хорошого, оцінювати вчинки персонажів. Повість-казка створює вигадані світи, але при цьому дає можливість дитині знайомитися зі світом реальним, його правилами та особливостями. В даному випадку поєднання реалістичності і казковості проявляється на кожному рівні – композиційному, сюжетному, стилістичному.

Номер слайду 9

Розкодування назви твору Ким є русалки в слов’янській міфології? (Русалка – діва вод, за іншими джерелами – жінка водяника. Це висока, гарна дівчина, що живе на дні водойма. Русалками ставали дівчата, що втопилися від нещасного кохання або їх утопили мачухи. Русалка може вийти заміж за людину, але шлюб буде невдалим.)

Номер слайду 10

Чому саме Русалонька, а не русалка? (Софійка на початку твору читала казку про принца та Русалоньку . Імовірно, що це твір Андерсена. А в цій літературній казці образ русалочки відрізняється від народних уявлень українців.)

Номер слайду 11

Для чого Марина Павленко використовує розділовий сполучник АБО і додає другу назву «Прокляття роду Кулаківських»?

Номер слайду 12

Аналіз твору Хто головний герой: Софійка чи Русалонька? Софійка відрізняється від інших героїв твору? - Чому саме вона наділена такою властивістю? У чому полягає особливість поєднання казкового та реального у творі? Які чарівні предмети є в реальному світі? Яка їх роль?

Номер слайду 13

Визначення символіки образів Намисто у світовій міфології розглядається як замкнена лінія, що є космічним і соціальним символом зв'язку. Воно є символом магічного кола-оберега, що захищає людину Стара бабусина шафа - своєрідна «машина часу», яка допомагає розкрити таємницю роду Кулаківських.

Номер слайду 14

Дослідження часопростору Хто, крім Софійки та Сашка, може перебувати в різних часових вимірах? Про що мріяла Софійка, чи реалізовано прагнення? Чи випадковими є зустріч Вадима та Софійки, чому дівчина закохалася? Визначте роль сліпого старця у творі. ( Дає Софійці ключ до розкриття таємниці: як людина може змінити обставини. Допомагає в скрутних ситуаціях іншим героям . «…Кажуть, ніби під виглядом такого жебрака може ходити святий…») Що об’єднує перше та останнє речення повісті-казки? Яке філософське поняття розкривається? Хто з героїв може бути щасливим, а хто – ні? Чому ?

Номер слайду 15

Підсумкова бесіда Яких змін зазнають герої? Чи можливо в реальному світі змінити минуле? Які істини Ви візьмете із собою в життя?

Номер слайду 16

Домашнє завдання Напишіть фанфік за мотивом твору. Фанфік (англ. Fan fiction, англ. fanfiction або наступні скорочення англ. fan fic, fanfic, fic) — жаргонізм, що описує аматорський твір за мотивами популярних оригінальнихлітературних творів, творів кіномистецтва (кінофільмів, телесеріалів, аніме та ін.), коміксів (в тому числі — манґи), а також відеоігор, тощо. Ознайомитися з прикладами фанфіків українською, ви зможете за посиланням : http://fanfikyua.blogspot.com/

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. назаренко наталия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Максимович Тетяна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мокрушина Поліна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
6 серпня 2018
Переглядів
24151
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку