В презентації подана інформація про маркування споживчих товарів та лабораторно-практична робота "Читання інформації, розміщеної на етикетках". Матеріал розрахований для учнів 7-х класів.
Товар – це предмет або річ, створена людиною для задоволення своїх потреб, яку можна продати або купити.
Номер слайду 3
Відповідно до призначення товари поділяють на: Продовольчі товари. Непродовольчі товари
Номер слайду 4
Кожен товар, що продається, обов’язково має етикетку, на якій міститься інформація про даний товар. Етикетка є експлуатаційним документом, який містить основні показники якості й технічні характеристики виробу, гарантовані виробником.
Номер слайду 5
Маркування – це комплекс написів, умовних позначень та зображень, які розміщені на зовнішній упаковці, етикетці. Глиняна печатка для маркування хліба, якій близько 1500 років
Номер слайду 6
Товарний знак — позначка, що відрізняє товар від інших товарів того самого виду
Номер слайду 7
Для споживача товарний знак – це візитна картка
Номер слайду 8
Екологічне маркування. Український знак екологічного маркування «Екологічно чисто та безпечно»«Екологічний продукт» (країни ЄС)Знак «Білий лебідь» (Швеція, Норвегія, Фінляндія, Ісландія)«Блакитний ангел» (Німеччина)
Стандарти якості та безпеки. Державні стандарти України (ДТСУ) — це стандарти, розроблені відповідно до чинного законодавства України, що встановлюють для загального і багаторазового застосування правила, загальні принципи або характеристики, які стосуються діяльності чи її результатів, розроблені та затверджені уповноваженим органом. Сертифікат якості — це документ, який видається органом сертифікації (ДТСУ) і засвідчує, що товар чи послуга відповідають якості.
Номер слайду 12
Номер слайду 13
Маніпуляційні знаки (застережні) інформують про небезпеку при транспортуванні, зберіганні та експлуатації товару.їх наносять на транспортну тару або упаковку товарів, здатних заподіяти людині або довкіллю шкоду.
Номер слайду 14
Експлуатаційні знаки — позначки, які вказують на способи поводження з товаром та упаковкою, на способи догляду за товаром, способи їх зберігання і використання.
Номер слайду 15
Компонентні знаки — позначки, що використовують для інформації про харчові добавки або інші компоненти і властивості товару. їх позначають індексом «Е» з цифровим кодом.
Номер слайду 16
Продукти з деякими хімічними добавками при постійному вживанні небезпечні для здоров’я людини!
Номер слайду 17
Штриховий код товару — це графічна інформація про товар, закодована у вигляді цифр і штрихів, яка призначена для зчитування машиною.
Номер слайду 18
Номер слайду 19
Номер слайду 20
Номер слайду 21
Номер слайду 22
Номер слайду 23
Лабораторно-практична робота“читання інформації, розміщеної на етикетках”Розглянути зображення на етикетках товарів різних груп (2 товари). Скориставшись інформацією, визначити, які відомості про товар можна отримати з етикеток. Заповнити таблицю в зошиті.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№ з/п. Назва товару. Символ на етикетціІнформація, яку ми отримали з етикетки12