Презентація "Марс - планета земної групи"

Про матеріал

Додатковий матеріал при викладанні теми; "Планети земної групи" . В презентації розглядаються основні відомості про планету Марс, її характеристики. Також розглядаються супутники планети Марс

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Маса 0,107 маси Землі, тобто 6,4х10Іі кг   Діаметр   0,53 діаметра Землі, тобто 6670 км   Щільність  3,95 г/смі   Температура поверхні -23°С на більшої частині поверхности, -150°С на полюсах,   0°С на экваторе   Період обертання відносно зірок (тривалість доби)   24,6229 години Відстань до Сонця ( в середньому) 1,5237 а.о. (228 млн. км)   Період обертання по орбіті (год) 687 днів 

Номер слайду 4

Марс розташований від Сонця в півтора рази далі, і, значить, отримує від сонця в 2,3 рази менше світла і тепла. Відстань Марса від Сонця складає в середньому 228 млн. км, тоді як Земля відстає від денного світла на 150 млн. км. Завдяки великому ексцентриситету орбіт Марс може змінити свою відстань від Сонця в досить широких межах близько 21 млн. км. Найменьша відстань Марса від Сонця становить 207 млн. км, а найбільша - 249 млн. км.

Номер слайду 5

Загальне Відмінність Період обертання навколо своєї вісі подібний Земному: 24години 37 хвилин 23секунди, що на 41хвилину 19секунд більше періоду обертання Землі. Кут нахилу вісі обертання Марсу 65, Землу 66,5. Висновок: зміна дня та ночі і зміна часу року на Марсі, як Земний. Там є і теплові пояса, схожі на земні. Клімат суворий Земного з-за віддаленості від Сонця. Рік Марса майже вдвічі довше земного, а це значить, що довше й сезони. Тривалість та характер сезонів помітно відрізняються в північній та південній півкудях планети з-за ексцентриситету орбіти.  Висновок: Різниця обумвлена віддаленням від сонця та формою орбіти.

Номер слайду 6

Хімічний склад Марса типовий для планет земної групи. Тут також відбувалося ранній перерозподіл речовини під впливом гравітації, на що вказують збережені сліди первинної магматичної діяльності (зараз є слабке магнітне поле, сила якого становить близько 2% від поля Землі з протилежного земному полярністю і збігом північних полюсів). Ядро має відносно низьку температуру (близько 1300К) і низьку щільність, багате залізом і сіркою (тобто рідке та електропровідність) та невелика за розмірами (його радіус порядку 800-1000км), а маса - близько 0,1 усієї маси планети. Формування ядра, відповідно до теоретичних оцінок, тривало близько 1млрд. років і збіглося з періодом раннього вулканізму. Мантія Марса збагачена сірчастим залізом, помітні кількості якого виявлені і в досліджених поверхневих породах, тоді як зміст металевого заліза помітно менше, ніж на інших планетах земної групи. Товщина літосфери Марса - кілька сотень км, включаючи приблизно 100 км її кори.

Номер слайду 7

   Полярні шапки - білі плями на глобусі Марса і в буквальному, і в переносному сенсі, це дуже помітні деталі навіть із Землі, що змінюють свої обриси в залежності від пір року на Марсі - то розростаються, то майже зникають. Коли на одній півкулі планети на зміну осені приходить зима, відповідна шапка починає рости, на іншій півкулі в цей час літо і там протікає зворотний процес.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

  11 та 17 серпня 1877 г. Асаф Холл на Вашингтонскій обсерваторії відкрив два маленьких супутника Марса – Фобос та Деймос. Фобос має розміри 27 на 20 км, Деймос 15 на 11 км.   фото Фобос Деймос Період обертання навколо Марса 7 год. 39 хв. (в 3 рази швидше самого Марса) 30 год. 21 хв. Відстань від центра планети 9400 23500км. Нахил Орбити до экватору Марса 1 2,7.

Номер слайду 10

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

ppt
Додано
16 вересня 2018
Переглядів
6336
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку