Презентація мастер-класу "Мелодія українського віночка"

Про матеріал
Даний матеріал допомагає розширити знання про українські обереги ; дати поняття про звичаї та обряди, пов’язані з плетінням українського віночка ; ознайомити учнів із символічними значеннями квітів та кольорів стрічок, що входять до складу традиційного українського вінка, навчити виготовляти квіти зі стрічок та виплітати віночки із них; розвивати пам'ять, увагу, фантазію, естетичні смаки; виховувати любов до рідного краю, спадщини предків, пошани до народних традицій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Майстер – клас «Мелодія українського віночка» Підготували Горбатенко Л.В. та Ярмішко І.В. батьки учнів 3-А класу Лохвицької гімназії №1

Номер слайду 2

Український віночок Віно́к — головний убір з листя, бадилля, гілок і квітів, має форму обруча. Мав спочатку обрядове, релігійне значення. Пізніше — загальнонародний символ дівування: втратити вінок — в народі, у піснях означає позбутися дівування. Тому право носити вінки мають тільки незаміжні дівчата.

Номер слайду 3

В Україні вінки мали сонячну символіку. Дівчина у вінку асоціювалася з сонцем, яке сходить. Також це символ слави, перемоги, святості, щастя, успіху, миру, сонця, влади, цнотливості, молодості, дівоцтва.

Номер слайду 4

Різновиди вінків

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Прислів’я про віночок Хто вміє віночок вити – той вміє життя любити. Тримай хатиночку, як у віночку. Вийся віночку легенько- стелися, доле, щасливенько.

Номер слайду 7

Сплетемо вінок український сьогодні Із мальв,чорнобривців,калини, З барвінку чи жита,із м’яти, нагідок, З жоржини, чебрецю та вербини.

Номер слайду 8

Виготовляють традиційний український вінок з 12 квітів: деревій, барвінок, мальва, калина, безсмертник, незабудка, чорнобривці, любисток, волошка, ромашка, червоний мак, хміль.

Номер слайду 9

Квіти – символи українського віночка

Номер слайду 10

Одне із найпочесніших місць у вінку займає деревій. Це досить невибаглива рослина, вона росте всюди, куди занесе вітер її насіння. А тому вважається символом нескореності і непоборності.

Номер слайду 11

Не можна уявити українського віночка без барвінку. Він став справжнім символом вічного життя, міцного кохання і шлюбу. До того ж барвінок захищає він нечистої сили.

Номер слайду 12

Квіти безсмертнику означають здоров'я. На вигляд вони маленькі, не дуже примітні, але їх користь для людини є надзвичайно великою.

Номер слайду 13

Калина була і залишається символом дівочої краси, чистоти.

Номер слайду 14

Мальва, Ружа, Півонія – символ віри, надії і любові.

Номер слайду 15

З легенд та пісень відомо про чудодійні властивості любистку. Його кидали в купіль дитини, аби довго жила, була милою. А ще в народі побутує думка про любисток як приворотне зілля.

Номер слайду 16

Уособленням краси, молодості, сили і здоров'я вважається волошка. Розташовуватися вона повинна обов'язково біля любистку.

Номер слайду 17

Ромашка — символ здоров'я, добра і ніжності. Говорять, що у вінку вона повинна бути між гронами калини та хмелем.

Номер слайду 18

Цвіт вишні та яблуні – це символ материнської любові.

Номер слайду 19

Українська традиція визначає кілька рослин для освячення. Серед них — червоний мак, що став символом дівочої краси, щирих, чистих почуттів.

Номер слайду 20

Незайвим буде вплести до вінку і чорнобривці. Тоді дівчина буде чорнобривою і надзвичайно гарною.

Номер слайду 21

Остання рослина символізує розум. Хміль оспіваний в багатьох легендах і піснях.

Номер слайду 22

Види віночків з паперу

Номер слайду 23

Символіка кольору стрічок у вінку . . . . . . . . . . . . .

Номер слайду 24

Символіка кольору стрічок у вінку Український вінок, окрім безліч квітів, обов’язково мав бути прикрашений стрічками. Світло-коричнева - символ землі-годувальниці  Жовта - символ сонця  Світло-зелена - символ краси і молодості  Голуба - символ неба і води  Оранжева - символ хліба  Фіолетова - символ мудрості  Малинова - щирості й душевності  Рожева- достатку Червона – добробуту та багатства

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Ось і закінчився наш майстер – клас. А тепер не баріться, вставайте рано – раненько і робіть віночки разом з доньками і онучками ! Вродливих дітей Вам, як квіту у вінках! Хай біда і горе минають ваш дім. Доброго здоров’я зичемо вам усім.

Номер слайду 27

Дякуємо за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Шмагун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Luzina Inna
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Коваленкова Наталя Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
28 березня 2019
Переглядів
5715
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку