Виготовлення зображення Державного прапора України способом суцільного мозаїчного торцювання

Про матеріал

Обладнання: картон, макет прапора, гофрований або крепований кольоровий папір, клей, паличка для торцювання.

Клас ділиться на дві команди: сині та жовті. Команди обирають капітанів та кур'єрів.

Члени команди нарізають квадратики відповідного кольору 1,5х1,5, виготовляють «торцівки».

Кур'єри доставляють «торцівки» капітанам.

Капітани команд намащують клеєм свою частину (верхню чи нижню) макету прапора, беруть «торцівку» на паличку для торцювання і щільно одна до одної охайно і швидко приклеюють до картону.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виготовлення зображення Державного прапора України способом суцільного мозаїчного торцювання З клас Загниборода В.В.

Номер слайду 2

Прапор як символ, спочатку як засіб сигналізації, виник за античних часів. Спершу Жодне військо без прапора не вирушало в похід і не вступало в бій. Слов'яни обожнювали свої прапори і вірили, що у воєнний час вони є найсвятішими від усіх ідолів.

Номер слайду 3

Корогва – найзначніша святиня українського козацтва. На ній найчастіше золотом вишивався образ Покрови – Пресвятої Богородиці Діви Марії – заступниці козацтва, Запорозької Січі.

Номер слайду 4

Знамена спочатку возили разом із зброєю, перед боєм ставили на узвишші, щоб кожен ратник бачив їх. Літописи зберегли такі вирази: "наволочив стяги" – що означало прикріпити їх до держаків, і "поставити стяги", що символізувало готовність війська до бою.

Номер слайду 5

Окремі сучасні дослідники виводять традицію вживання жовто-синіх кольорів ще з язичницьких часів. Вона органічно вплелася у християнську релігію, і сьогодні в православних храмах Вогонь і Вода – найбільші святості, які виражаються через жовту і блакитну барви. Поєднання жовтого і синього (блакитного) кольорів має на наших землях глибоке коріння. Прапори (корогви) набули широкого застосування  в героїчну козацько-гетьманську добу.

Номер слайду 6

Історик та мовознавець зі Львова Б. Якимович. На його думку, слово "хохол" монгольського походження і складається з двох частин: "хох" - синій, блакитний, небесний, "улу" (юлу) - жовтий.

Номер слайду 7

Синьо-жовтий колір прапора має всі ознаки українського національного символу. Для українців це кольори чистого неба і пшеничного лану.

Номер слайду 8

Сучасний синьо-жовтий прапор був вперше публічно зафіксований 22 квітня 1848 року у Львові, який українці Королівства Галичини та Володимирії вивісилии над Львівською ратушею як національний прапор.

Номер слайду 9

Починаючи з 16 століття козаки Війська Запорозького використовували в невеликій кількості прапори-хоругви синьо-жовтих барв, а вже з 1710-х років синьо-жовті прапори почали переважати серед козацьких хоругв, такі прапори часто виготовляли з синього полотнища із нашитим на ньому лицарем у золотих чи червлених шатах та золотим орнаментом та арматурою.

Номер слайду 10

Козацька хоругва

Номер слайду 11

24 серпня 1991 року відбулося проголошення Акта про незалежність України, і над будинком Верховної Ради замайорів синьо-жовтий прапор. 1 грудня 1991 року в історії України сталася справді історичної ваги подія: відбувся корінний поворот у біографії п’ятдесяти-мільйонного народу: після всенародного референдуму на політичній карті світу з’явилася нова незалежна, суверенна, соборна держава Україна.

Номер слайду 12

23 серпня 2004 року Президент України підписав Указ № 987/2004 «Про День Державного Прапора України».

Номер слайду 13

Держа́вний пра́пор Украї́ни — стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Співвідношення ширини прапора до його довжини 2:3.

Номер слайду 14

ppt
До підручника
Трудове навчання 3 клас (Веремійчик І. М., Тименко В. П.)
Додано
17 січня 2018
Переглядів
2897
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку