Мастика – це напівфабрикат, що має вигляд білої пластичної маси, з якої виліплюють чи формують іншим способом різноманітні оздоблення (квіти, фігурки), а також картки для привітальних надписів на тортах
МАСТИКА Мастика – це напівфабрикат, що має вигляд білої пластичної маси, з якої виліплюють чи формують іншим способом різноманітні оздоблення (квіти, фігурки), а також картки для привітальних надписів на тортах
Номер слайду 3
МАСТИКА Для приготування 1000 г молочної мастики використовують: цукрову пудру тонкого помелу - 300г сухе молоко – 300г згущене молоко з цукром – 430г ванільну пудру – 0,5 г желатин – 5 г воду – 75 г
Номер слайду 4
МАСТИКА Желатин попередньо промивають і замочують у холодній кип'яченій воді для набрякання на 2 – 3 год.
Номер слайду 5
МАСТИКА Коли желатин набрякне, його підігрівають при слабкому нагріві до повного розчинення, інтенсивно перемішуючи, охолоджують
Номер слайду 6
МАСТИКА Цукор – пудру, сухе молоко і ванільну пудру просівають на стіл гіркою, по центру роблять заглиблення, куди вливають згуще-не молоко, переміше-не з розчиненим желатином
Номер слайду 7
МАСТИКА Замішують протягом 20 – 25хв. До утворення однорідної пластичної консистенції.
Номер слайду 8
МАСТИКА Щоб виготовити з мастики картку до торту, масу розкачують шаром завтовшки 2 – 3мм нарізають ножем чи різцем на картки різних розмірів у вигляді квадратів, прямокутників, ромбів, тощо. Картки підсушують.
Номер слайду 9
МАСТИКА На картках можна написати святкове привітання, оздобивши його орнаментами у вигляді контурів, квітів тощо
Номер слайду 10
МАСТИКА Для виготовлення з квітів, мастику підфарбовують у різні кольори. Мастику завертають у целофан, щоб вона залишалась м'якою та пластичною.
Номер слайду 11
МАСТИКА З підфарбованої маси катають кульки. Одну формують у вигляді “моркви”. Інші розминають чайною ложкою, на столі посипаному цукровою пудрою, надаючи форму пелюстки.
Номер слайду 12
МАСТИКА Нижню (потовщену) частину пелюстки злегка змочують у воді і завертають навколо “моркви”.
Номер слайду 13
МАСТИКА Другу пелюстку накручують на заготовку так, щоб середина другої пелюстки закрила “шов” першої
Номер слайду 14
МАСТИКА Третю пелюстку приклеюють і відгинають з середини у сторону. Таким чином роблять 5 – 6 пелюсток
Номер слайду 15
МАСТИКА Лишню масу мастики у основи, обрізають
Номер слайду 16
МАСТИКА З зелених кульок ліплять “моркву”. Двома великими пальцями натискують на середину “моркви” і надають форму листка.
Номер слайду 17
МАСТИКА Ножем по центру листка, а потім навскіс наносять прожилки. Листку можна надати різну форму і вигнути.
Номер слайду 18
МАСТИКА Готові квіти і листки збирають у букет. До однієї квітки додають від 2 до 3 листочків.