Презентація "Математика у професіях"

Про матеріал
Матеріал до підручника Г. Лишенко. Проєкт " Математика у професіях" для учнів 4 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Математика у професіях. Проєкт для 4 класу Підготувала Торопцева Т.І.

Номер слайду 2

Математика у професіяхІноді можна почути від деяких людей фрази, мало не характеризують їх гідність, мовляв у мене не математичний склад розуму. Мовляв, навіщо потрібна математика в професіях гуманітаріїв? Наука під назвою математика в світі професій необхідна буквально всюди, більш того, вона необхідна на кожному кроці в повсякденному житті людини. Без неї неможливо не тільки побудувати будинок, але і спорудити навіть собачу будку, порахувати дріб’язок в кишені і купюри в гаманці, виміряти відстань до сусідського паркану.

Номер слайду 3

Математика у професіях. З історії відомо, що стародавні греки рекомендували вивчати математику для пізнання навколишнього світу, а римляни для того, щоб будувати міста, дорожню та бруківку інфраструктуру, відміряти земельні ділянки легіонерам. Якби наші предки не знали математики, хіба винайшли б вони літак або ракету, холодильник або телевізор, автомобіль або велосипед?Правда, деяких людей з числа безуспішно придумують давно відомі і поширені пристосування називають не інакше, як винахідниками велосипеда. Важко перелічити всі професії в яких потрібна математика, однак це не стане перешкодою, для того щоб розповісти про важливу роль, яку має математика в професіях людей.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Роль математики в професіях. Кожному з людей як вдома, так і на роботі доводиться робити ті чи інші розрахунки, іноді прості, а іноді і складні розрахунки. В одному випадку для обчислень досить калькулятора, в іншому - потрібна спеціальна обчислювальна техніка. Іноді ці розрахунки вимагають використання лише простих математичних операцій, а іноді потрібні складні формули алгоритмічних і тригонометричних обчислень.

Номер слайду 6

Роль математики в професіях. Крім цього, деякі розрахунки вимагають володіння прийомами геометричних вимірювань, розбиратися в інформації, яка представлена у вигляді таблиць, діаграм і графіків, схем алгоритмів виконання різних завдань. Ще древні помітили, що математика змушує людину постійно думати. І на підтвердження цього перший «російський університет» М. В. Ломоносов говорив, що математику потрібно вчити тому, що вона призводить до ладу думки людини.

Номер слайду 7

Роль математики в професіях

Номер слайду 8

Роль математики в професіях. Математику називають «царицею всіх наук», тому що математичний стиль мислення і методи мислення застосовуються не тільки у фізиці, технічних і астрономічних науках, вона застосовується і, здавалося б в таких далеких від неї науках, як біологія, хімія, в економічних науках, а також в метеорології і археології. Тому важко переоцінити застосування математики в професіях, які пов'язані з перерахованими вище і багатьма іншими науками, так чи інакше, використовують «царицю всіх наук».

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Математика в професії кухаря. Для нас споживачів, які куштували шедеври кухарського мистецтва, залишаються непомітними обов'язки кухаря, які безпосередньо пов'язані з математикою: взяти хоча б калькуляції страв. Це розписані до кожного грама ваги продукти. але ж кожен зайвий грам, якщо масштабувати його на всіх відвідувачів закладу, то це виллється у величезні збитки; розрахунок втрати ваги при термообробці.

Номер слайду 11

Математика в професії кухаря100 грам сирого м'яса і 100 грам готового шашлику - це зовсім не одне і те ж. Тому кухареві потрібно розрахувати, скільки потрібно, взяти в тій чи іншій мірі вологості, того чи іншого виду м'яса, тієї чи іншої частини філе тушки, щоб в готовій страві вийшло 100 грамів шашлику; - особливі математичні здібності кухар повинен проявити при розрахунку продуктів для проведення корпоративних заходів, весіль та інших урочистих або сумних подій.

Номер слайду 12

Задача №1 Щоб зварити варення взяли 64 кг цукру, а слив - у 4 рази менше. Яка вага слив і цукру разом?64 : 4 = 16 (кг) – слив64 + 16 = 80 (кг)Відповідь: всього 80 кг.

Номер слайду 13

Математика в професії лікаря. Основа математики - це точність і розрахунок, як раз те, що найважливіше в професії лікаря. Що найдорожче є у людини, як не здоров'я і життя, яким лікар не повинен ні в якому разі нашкодити.

Номер слайду 14

Математика в професії лікаря. Тому будь то найпростіше порахувати пульс пацієнта, або виміряти тиск крові хворого і зіставити ці показники, щоб визначити точний діагноз хвороби. Скласти схему лікування пацієнта на основі застосування тих чи інших доз лікарських препаратів, та й вирахувати самі дози лікарю потрібно таким чином, щоб ліки не стали для хворого отрутою. Все це суворі математичні, хоча і лікарські процедури.

Номер слайду 15

Математика в професії лікаря. При проведенні хірургічного втручання, лікар - анестезіолог повинен так розрахувати дозу наркозу, щоб оперований не відчував болю, і щоб цього періоду вистачило на час проведення операції. Математика в професіях людей дуже важлива і приклад застосування математики в лікарській практиці, це підтверджує .

Номер слайду 16

Приклади математики в медициніЗадача 1. дитина народилася з вагою 3900 г. скільки вона повинна важити в 6 місяців, 6 років, 12 років?Задача 2. який артеріальний иск повинен бути у дитини 9 років?Задача 3. розрахувати добову калорійність харчового раціону дитини 10 років.

Номер слайду 17

Математика в професії автомеханіка. До речі, математика в професії автомеханіка теж грає не останню роль. Виставити параметри необхідного розвалу - сходження коліс автомобіля, відрегулювати світло фар і зазори клапанів в двигуні, розрахувати залишковий ресурс мотора і всього автомобіля, навіть зазор в свічках запалювання неможливо виставити без математичних знань. Між іншим, від усього перерахованого залежить безпека, як самого автомобіля, так і водія, а також його пасажирів та інших людей, які знаходяться на дорозі. Відповідальність автомеханіка, можна порівняти з відповідальністю лікаря, тому що його помилка в математичних розрахунках може привести до дорожньої аварії з наслідками для життя і здоров'я людей.

Номер слайду 18

Математика в професії залізничника. Математика в різних професіях, маючи різну ступінь використання, лише в одному може бути визначальною, коли вона використовується в професіях, від яких залежить життя і безпека інших людей. Таким ступенем відповідальності, як у лікаря і автомеханіка володіє математика в професії залізничника. Правильно вирахувати відстань між колією рейок, визначити і усунути їх просідання за допомогою підбиття шпал, розрахувати час прибуття, наступного товарного або пасажирського складу, визначити допустимий зазор в буксах колісних пар - в цьому і багато іншого потрібна математика залізничнику.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Математика в професії вчителя. Головна роль, яку відіграє математика в професії вчителя, - це любити цю науку самому і прищепити цю любов своїм учням. Не будемо говорити про роль математики абсолютно у всіх шкільних дисциплінах, де потрібно рішення прикладів або завдань. Навіть на уроках співу, вивчаючи або відтворюючи ту чи іншу музичну інтонацію або акорд, - все робиться за допомогою підрахунку тактів для того, щоб створювати гармонійне, симфонічне звучання.

Номер слайду 21

Математика в професії бухгалтера

Номер слайду 22

Математика в професії бухгалтера. Коли несподівано задають питання, в яких професіях потрібна математика, то перше, що спадає на думку це, звичайно ж, професія бухгалтера. Тут, як то кажуть, сам Всевишній велів бухгалтерам бути хорошими математиками. Від їх математичних здібностей в деяких випадках залежать долі навіть компаній і фірм. Чого варто помилитися бухгалтеру в розрахунках податкових відрахувань або нарахування зарплати співробітникам? У першому випадку - це штрафні санкції з боку податківців, а то і кримінальна справу від прокуратури, а в другому - скандал і втрата репутації організації.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Математика в професії будівельника. Професія будівельника є дуже давньою. Завдяки історичним архітектурним спорудам ми можемо багато чого довідатися про побут і культуру предків. До наших днів дійшло чимало споруд, вік яких вимірюється тисячоліттями. Свій досвід та необхідні математичні знання майстри будівельної справи передавали з покоління в покоління кожному робітнику. Будівництво - це вид людської діяльності, спрямований на створення будівель, інженерних споруд (мостів, доріг, аеродромів), а також супутніх їм об'єктів (інженерних мереж, малих архітектурних форм, гаражів і т. Д.). У будівництві ніяк не обійтися без математики - будівельникам потрібно підрахувати, скільки матеріалу потрібно витратити на будівництво, як вивірити кошторис, якої товщини, наприклад, повинна бути товщина стіни і т.д.

Номер слайду 27

Математика в професії будівельника. У професії «будівельник» безліч спеціальностей - муляр, скляр, монтажник, штукатур, бетоняр, Столяр, тесля,, покрівельник і т. Д. У ряді професій будівельної галузі фахівці більше працюють не з технікою, а зі знаковими системами. Вони повинні добре орієнтуватися, розбиратися в умовних позначеннях, документах, текстах; створювати і переробляти креслення, тексти, документи, таблиці, формули, переліки, каталоги будь-яких об'єктів.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Задача № 220 * 45 = 900 м²Відповідь: площа прямокутника становить 900 м²

Номер слайду 30

pptx
Додано
1 травня 2022
Переглядів
5024
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку