Презентація "Математика в сузір'ї професій"

Про матеріал

Математика починає набувати все більшого значення в економіці, організації виробництва, а також у соціальних науках.
Положення математики в сучасному світі далеко не те, яким воно було сто чи навіть тільки сорок років тому. Математика перетворилася на повсякденне знаряддя дослідження у фізиці, астрономії, біології, інженерній справі, організації виробництва і багатьох інших галузях теоретичної і прикладної діяльності.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Математика в сузір’ї професій Виконала вчитель Рівненської ЗОШ №23 Кучеренко О.В.

Номер слайду 2

«Наука обчислення високого шанується... в науці про багатство, в музиці й драмі, в кулінарному мистецтві, в медицині, в архітектурі, в поетиці й поезії, в логіці й граматиці і в інших речах. Її використовують у зв'язку з рухами Сонця... із затемненням планет... рухом Місяця. Діаметри і периметри островів, океанів, гір, великі розміри поселень і будівель жителів світу, просторів між світами... й усілякі інші вимірювання — все це зробили за допомогою математики».

Номер слайду 3

Математика починає набувати все більшого значення в економіці, організації виробництва, а також у соціальних науках. Положення математики в сучасному світі далеко не те, яким воно було сто чи навіть тільки сорок років тому. Математика перетворилася на повсякденне знаряддя дослідження у фізиці, астрономії, біології, інженерній справі, організації виробництва і багатьох інших галузях теоретичної і прикладної діяльності. Багато великих лікарі, економісти та фахівці в області соціальних досліджень вважають, що подальший прогрес дисциплін, що їх тісно пов'язаний з більш широким і повнокровним використанням математичних методів, ніж це було до цього часу.

Номер слайду 4

Математика і музика Звук-це коливання повітря,які може сприйняти людський слух. Музичні звуки відтворюються музичними інструментами. Традиційною моделлю для вивчення музичних звуків є коливання струни

Номер слайду 5

Вагомий зв’язок музики і чисел виявили ще піфагорійці,які відкривши числові співвідношення,покладені в основу музичних інтервалів,стали родоначальниками музичної теорії Піфагор відкрив власну школу мудрості,поклавши в її основу два мистецтва-математику і музику.

Номер слайду 6

Математика і архітектура Тісний зв'язок архітектури і математики відома давно. У Стародавній Греції геометрія вважалася одним з розділів архітектури Люди з давніх часів, зводячи свої житла, думали, в першу чергу, про їх міцність. Міцність пов'язана і з довговічністю. На зведення будівель люди витрачали величезні зусилля, а значить, були зацікавлені в тому, щоб вони простояли якомога довше. До речі, завдяки цьому, до наших днів дійшли і давньогрецький Парфенон, і давньоримський Колізей. Міцність споруди забезпечується не тільки матеріалом, з якого вона створена, але й конструкцією, яка використовується в якості основи при його проектуванні та будівництві. Міцність споруди безпосередньо пов'язана з тією геометричною формою, яка є для нього базовою.

Номер слайду 7

Найміцнішим архітектурною спорудою з давніх часів вважаються єгипетські піраміди. Як відомо вони мають форму правильних чотирикутних пірамід. Саме ця геометрична форма забезпечує найбільшу стійкість за рахунок великої площі підстави. З іншого боку, форма піраміди забезпечує зменшення маси у міру збільшення висоти над землею.

Номер слайду 8

Золотий перетин Людина розрізняє навколишні його предмети за формою. Інтерес до будь-якого об'єкта може бути продиктований життєвою необхідністю, а може бути викликаний його красою. Форма, в основі побудови якої лежать поєднання симетрії і золотого перетину, сприяє найкращому зоровому сприйняттю і появі відчуття краси і гармонії. Ціле завжди складається з частин, частини різної величини знаходяться в певному відношенні один до одного і до цілого. Принцип «золотого перетину» - вищий прояв структурної і функціональної досконалості цілого і його частин у мистецтві, науці, техніці і природі.

Номер слайду 9

Архітектура. . "Золотий перетин" дає найбільш спокійне співвідношення розмірів тих чи інших довжин. Пропорції піраміди Хеопса, храмів, барельєфів, предметів побуту і прикрас із гробниці Тутанхамона свідчать, що єгипетські майстри користувалися співвідношеннями «золотого перерізу» при їх створенні. Відповідно до цього принципу побудовані найкращі пам'ятки Стародавньої Греції і Ренесансу. У фасаді давньогрецького храму Парфенона (V ст. До н. Е..) Також присутні «золоті» пропорції. Відношення висоти будівлі до його довжини одно 0,618. Якщо зробити розподіл Парфенона по "золотому перетину", то отримаємо ті чи інші виступи фасаду.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Математика і література Ще з часів піфагорійців,видатні математики захопилися поезію і навіть намагалися писати самостійно. Ж.Дьедонне сказав :”прагення математиків всіх часів:допитливість і потяг до краси”.Велике математичне дарування зазвичай поєднується з проявом творчої цікавості до поезії

Номер слайду 12

Основою поезії являється рима Сама ж рима-це переносна симетрія віршових кінцівок.Потреба симетрії приводить до наступних необхідних умов рими: 1.Римовані слова необхідні мати однакову кількість складів після наголошеної голосної 2.Наголошені голосні повинні звучати одинаково 3.Звуки після наголошеної голосної повинні бути схожими

Номер слайду 13

Математика в банках Робота в банківській сфері, пов'язаної з рухом великих грошових сум, несе в собі небезпеку фінансових втрат. Від банкіра потрібно математичний склад розуму, феноменальна пам'ять, швидка реакція, глибоке знання економіки.

Номер слайду 14

У будівельних професіях широко застосовуються математичні знання та вміння. Найчастіше доводиться звертатися до знань за темами «Площі поверхонь і об'єми геометричних тіл», «Числові функції», «Аксіоми стереометрії». Розрахувати витрата шпалер, плитки, штукатурного розчину, фарби, що йдуть на обробку приміщень заданого розміру, підрахувати розцінку роботи і свою заробітну плату допомагають знання, пов'язані з перебуванням площ поверхонь і об'ємів багатогранників, тіл обертання.

Номер слайду 15

Математика і лісництво Лісове господарство — складний підрозділ економіки. Організації лісового господарства передує проведення копіткої роботи. Здійснюється облік дерев за віком, породами, запасами деревини, умовами проростання; реакцією на хвороби та іншими ознаками. одна з основних «лісових» дисциплін стосується вимірювань та обчислень, які дають об'єктивну оцінку різних параметрів лісу. Таксаційні дослідження спираються на методи аналітичної геометрії, теорію ймовірностей, математичну статистику.

ppt
Додано
19 листопада 2018
Переглядів
1741
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку