Презентація Матеріали хімічного походження (штучні) та їх властивості

Про матеріал
Презентація передбачає ознайомлення учнів із загальними відомостями про волокна хімічного походження (штучні волокна), їх перевагами і недоліками порівняно із натуральними матеріалами, способами отримання штучних матеріалів та їх впливом на здоров’я людини і навколишнє середовище.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Матеріали хімічного походження (штучні) та їх властивостіПопова Галина Яківнавчитель обслуговуючої праці навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3-колегіум» Смілянської міської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Текстильні волокна. Слово «текстиль» походить від латинського «текстум», що означає «тканина». До текстильних волокон належать лише ті, які мають властивості, необхідні для виробництва ниток, тканини, трикотажу та ін.

Номер слайду 3

Пригадаймо. Види текстильних волокон. НатуральніХімічні

Номер слайду 4

Які бувають натуральні волокна за походженням ? Тваринного походження. Мінерального походження

Номер слайду 5

БавовняніЛьняні Шовкові  ВовняніАзбестові Назвіть тканини, які виготовляють із натуральних волокон

Номер слайду 6

Які переваги і недоліки цих тканин? добрі гігієнічні властивості, добре поглинають вологу, стійкі до дії високої температури. Переваги: Недоліки:недостатньо міцні та стійкі до дії мікроорганізмів, погано зберігають форму та легко мнуться, виробництво потребує багато коштів.

Номер слайду 7

Види текстильних волокон

Номер слайду 8

Хімічні волокнаІз зростанням потреб людства у тканинах та прядильних матеріалах, почався бурхливий розвиток виробництва хімічних волокон. Нові матеріали дешеві, довговічні, наділені якостями, що недоступні для натуральних волокон.

Номер слайду 9

Сировиною для виробництва штучних волоконслугує целюлоза, яку отримують з відходів деревообробної або бавовняної промисловості.

Номер слайду 10

Видавлювання розчину через фільєри. Розчинення целюлози. Витягування і термообробка волокна

Номер слайду 11

Хімічні волокна. Ацетатне волокно. Віскозне волокно. Мідноаміачне волокно. Штучніволокна

Номер слайду 12

Ацетатне волокно. Це стійке волокно, що має низьку теплопровідність,тому добре зберігає тепло, м'яке,мало мнеться,має приємний блиск.

Номер слайду 13

Віскозне волокно. Це волокно подібне до натуральних волокон: льону і бавовни. Воно приємне на дотик, м'яке, легко і рівномірно зафарбовується і має шовковистий блиск.

Номер слайду 14

Мідноаміачне волокно. Використовується у виробництві килимів, технічних тканин та трикотажних виробів.

Номер слайду 15

Вплив Текстилю На здоров’я людини та екологію. У зв’язку з бурхливим розвитком промисловості останнім часом гостро постало питання про екологію та захист навколишнього середовища. Одним з найбільших джерел забруднення природи є легка промисловість, зокрема текстильна. 

Номер слайду 16

Забруднення повітря Вентиляційні викиди можуть містити пари розчинників, формальдегід, сірководень і з’єднання металів.

Номер слайду 17

Забруднення водойм. Забруднення стічних вод барвниками представляє серйозну екологічну проблему через небезпеку для здоров’я людини і тварин.

Номер слайду 18

Небезпека для здоров'я людини Використання хімічних речовин при виробництві тканин може бути небезпечно для людини. Залишки формальдегіду та деяких сполук важких металів можуть викликати роздратування шкіри. 

Номер слайду 19

Вплив на шкіру Алергію і роздратування можуть викликати не тільки барвники, але і самі тканини. Одяг низької якості може завдати шкоди навіть людям, не схильним до алергії.

Номер слайду 20

Натуральні барвники для тканин. Щоб зменшити кількість шкідливих відходів використовують натуральні барвники, які можна отримати з різних видів рослин або шляхом мікробіологічних технологій.

Номер слайду 21

Екологічний контроль. Останнім часом люди все частіше стали звертати увагу на екологічність текстильної продукції. Тому виробникам довелося посилити заходи екологічного контролю. Рішенням може стати використання матеріалів, що виробляють мінімальну кількість шкідливих речовин.

Номер слайду 22

екомаркування. У ряді країн активно впроваджуються різні законодавчі та природоохоронні акти,що перешкоджають появі на ринку продукції яка забруднює навколишнє середовище. Не потрібно мати спеціальних знань, щоб визначити якість тканин. У цьому людям допомагає екомаркування.

Номер слайду 23

Переваги штучних волокон. Але, незважаючи на недоліки штучних волокон, у них є і переваги. Текстильні вироби нового покоління відповідають потребам людини, володіють багатофункціональними і комфортними властивостями.

Номер слайду 24

Переваги штучних волокон. Ще один плюс штучних волокон те, що їх виробництво вирішило проблему з нестачею матеріалів. Тепер підприємствам з виробництва одягу не обов’язково знаходиться поруч з бавовняними плантаціями або фермами з розведення худоби.

Номер слайду 25

висновок. Штучні волокна  виготовляють з натуральної сировини, але використовують хімічну обробку. Завдяки новітнім технологіям тканини з штучних волокон не тільки не поступаються за своїми фізико-хімічними та експлуатаційним властивостями натуральним тканинам, але і є їх гідною заміною. Вони значно дешевші за натуральні, мають більшу зносостійкість.

Номер слайду 26

Список використаних джерел: Література: Мачача Т. С., Денисенко Л.І.. Трудове навчання, 8 кл.- К.: педагогічна думка, 2008.- 42-45 с. Климук Л. В. Технологія виготовлення швейних виробів-К.: Освіта, 1998.- 5-9с. Бондаренко А. Д. Технология химической промышленности –К.: -1982.Інтернет-ресурси:http://br.com.ua/referats/Chemistry/26128.htmhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Штучне_волокноhttp://www.chemistry.in.ua/grade-11/artificial-and-synthetic-fibers

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Старокожева Оксана Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Седлецька Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 квітня 2020
Переглядів
11563
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку