Презентація "Майбутнє - за світлодіодами""

Про матеріал
У презентації надається матеріал, що можна використовувати на підсумкових уроках з теми "Світлові явища" ,а також у позакласній роботі. Серед підлітків зараз набуває популярності прикрашати кімнати світлодіодними стрічками та світлодіодними вивесками, тому учням буде цікаво.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Майбутнє-за світлодіодами. Робота учениці 5(9)-Б класу КУ Сумська гімназія №1 Ковтун АнастасііВчитель фізики Казбан. Т. Л.

Номер слайду 2

Що таке світлодіод? Для початку дізнаємося що таке світлодіод. Світлодіод – це різновид діода. Особливістю світлодіода є його здатність випромінювати світло при прямому підключенні, коли струм проходить від анода (+) до катода (-). Звідси скорочена назва світлодіода – LED, що означає: light emitting diode (з англ. – світловипромінювальний діод).

Номер слайду 3

Застосування світлодіодів. Елементарна функція світлодіода це – індикація. Це може бути індикація стану приладу – вмикання/вимикання, або індикація режиму, в якому працює прилад. Щоб підсвітити панель приладу, на допомогу так само приходять світлодіоди. Наприклад, ви включаєте аудіоколонки на комп’ютері і зелений світлодіод інформує вас про те, що живлення включено. А щоб ви не шукали в темряві вимикач – він підсвічується світлодіодом.  Ліхтарик, гірлянда, світлофор, рекламний рядок, який біжить, і навіть величезний LED-телевізор (світлодіоди виконують роль пікселів на екрані) – підсвічуються завдяки світлодіодам.

Номер слайду 4

Світлодіоди удосконалюються і отримують все більше переваг. Наприклад, висока яскравість при відносно малому споживанні струму і широкий спектр кольорів дозволяють широко використовувати світлодіоди в декоруванні і освітленні (світлодіодні стрічки, світильники, лампи, прожектори). Ультрафіолетовий світлодіод прийшов на заміну газорозрядним УФ-лампам. Його використовують в медицині, промисловості, косметології, криміналістиці.

Номер слайду 5

Один з видів світлодіодів випромінює не тільки видимий діапазон хвиль світла. Приклад – пульт від телевізора або інших побутових приладів оснащений світлодіодом, який працює в інфрачервоному діапазоні хвиль. Завдяки ньому пристрій-приймач на приладі отримує інфрачервоні сигнали від пульту. А більш потужні ІЧ-моделі світлодіодів використовують аграрії, щоб забезпечити рослинам світло при будь-яких природних умовах.

Номер слайду 6

Світлодіоди в медицині Світлодіоди використовують у гастроскопії, з їх допомогою стало можливо проводити гастроскопію без ковтання зонта та діагностувати не тільки стан слизової оболонки шлунку, але й кишечника на всьому його протязі. Цей метод отримав назву капсульна гастроскопія.  Невелика за розміром капсула з розташованої всередині камерою і світлодіодним підсвічуванням проковтується пацієнтом досить легко.

Номер слайду 7

LED лікує зір. Властивості світлової хвилі LED використовують з користю та без прив'язки до розмірів: досить мати ручний ліхтарик, що випромінює червоне світло. В Університетському коледжі Лондона провели дослідження, результати якого свідчать про те, що вплив червоного світла (довжина хвилі 670 нм) покращує зір у людей старше 40 років.

Номер слайду 8

Дослід Проведення досліду Для проведення дослідження було набрано 24 людини (12 чоловіків і 12 жінок) у віці від 28 до 72 років без очних захворювань. На початку дослідження в усіх учасників визначили рівень чутливості очних рецепторів – паличок і колбочок. Потім всіх відпустили додому, видавши кожному невеликі світлодіодні ліхтарики. Учасників попросили включати ліхтарик і дивитися на його світло протягом трьох хвилин кожен день. Тривало дослідження два тижні. Результат досліду Після цього зір учасників протестували повторно. Згідно з результатами, червоне світло жодним чином не вплинуло на молодих людей, але у тих, кому близько 40 років і старше спостерігалося значне поліпшення зору. Причиною таких результатів було те, що простий короткочасний світловий вплив підзаряджає енергетичну систему клітин сітківки – мітохондрій, що постачають енергію до клітин очей.

Номер слайду 9

В наш час світлодіоди лише набувають популярності. Серед підлітків стало набувати популярності прикрашати кімнати світлодіодними стрічками та світлодіодними вивісками. В медицині світлодіоди вже закоремендували себе з кращої сторони, вони в якійсь мірі полегшали методи діагностування деяких хворб та їх лікування. На мою думку в майбутньому світлодіоди будуть використовуватися всюди та полегшать життя суспільству.

Номер слайду 10

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
До підручника
Фізика (підручник для загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням фізики) 9 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
Додано
22 грудня 2022
Переглядів
5472
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку