Презентація "Майстер-клас: Свічка як мистецтво"

Про матеріал
Ознайомлення з історією свічки та свічникарством в Україні й світі, вивчення основних етапів процесу створення свічок, працювати з основними та додатковими джерелами інформації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МАЙСТЕР – КЛАС «СВІЧКА ЯК МИСТЕЦТВО»Підготувала: Вчитель трудового навчання та технологій Залецька Л. М.

Номер слайду 2

Мета: ознайомити з історією свічки та свічникарства в Україні, виготовлення свічки власноруч; розширити кругозір про свічки; збагачувати словниковий запас учнів; розвивати пам'ять, увагу, творче мислення, вміння робити висновок; залучати дітей до духовних надбань нашого народу; виховувати інтерес до народних традицій, культурної спадщини українського народу; пошану до людей праці; сприяти розвитку естетичного смаку.

Номер слайду 3

Давньої Греції розглядали вогонь як одну з основ світобудови. Свічки, так само як і ікони, почали розглядатись як символ життя, як символ єдиного Бога, який, згідно з християнським віровченням, і є саме життя. . СВІ́ЧКА, и, жін. Паличка воску, лою, стеарину з ґнотом усередині, яку використовують для освітлення. Лій  — топлений жир рогатої худоби. Бджолиний ві́ск — речовина, що виробляється особливими восковими залозами робочої бджолиҐніт — стрічка або шнур, що використовується для горіння. Словник української мови. Тлумачний словник (1970—1980)

Номер слайду 4

Свічка, свіча  — джерело штучного освітлення, а в деяких випадках також і для священнослужіння, найчастіше стрижень із твердого горючого матеріалу з ґнотом у середині. При горінні свічки горючий матеріал розтоплюється і змочує ґніт, при цьому горюча рідина випаровується і згорає.

Номер слайду 5

Горючим матеріалом для свічки може служити:  сало, віск, парафін , тепер найчастіше це суміш парафіну з різними добавками. Ґніт просочують розчинами селітри, хлористого амонію, борної кислоти.

Номер слайду 6

ІСТОРІЯ Свічки були винайдені людиною дуже давно, проте довгий час коштували дорого і застосовувалися лише в будинках багатих людей. Прототипом свічки є чаші, наповнені маслом або жиром, з тріскою як гніту (пізніше стали використовувати гніт з волокна або тканини). Такі світильники давали неприємний запах і дуже сильно коптили. Перші свічки сучасної конструкції з'явилися в Середньовіччі і виготовлялися з жиру (найчастіше) або з воску. Воскові свічки довгий час були дуже дорогі. Щоб освітити велике приміщення, були потрібні сотні свічок, вони чадили, черня стелі і стіни. Поступово почала зростати популярність бджолиного воску як горючого матеріалу для свічок. Але на сьогоднішній день парафінові свічки серед свічок є майже єдиним видом.

Номер слайду 7

СВІЧКА В ТРАДИЦІЯХ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ Свічка, як уособлення небесного вогню, відігравала значну роль не тільки в повсякденному, а й в обрядовому житті українців. Вона була обов'язковим ритуальним атрибутом впродовж всього життя людини: Свічка у громадських акціях: щороку проводиться всесвітня акція Вифлеємський вогонь миру, що полягає у поширенні символічного вогню, запаленого на місці народження Ісуса Христа. Кожної останньої суботи листопада в пам'ять про жертв Голодомору 1932—1933 років запалюють свічки біля пам'ятних знаків жертвам Голодомору та політичних репресій, а також на центральних майданах міст України.

Номер слайду 8

Після появи електричного освітлення свічки вийшли з широкого вжитку. За ними зберігається ритуальне значення; крім того, поширені декоративні свічки різної форми і забарвлення.

Номер слайду 9

ВИГОТОВЛЕННЯ СВІЧОК Виробленням свічок та їхнім продажем займалися спеціальні люди — свічкарі (свічарі). В Україні було поширеним домашнє виготовлення свічок, навіть після появи заводського виробництва. Свічникарство – важлива ланка бджільничого промислу. В минулому, у повсякденному житті людей вона займала значне місце. Цією справою займалися пасічники разом зі своїми родинами. Для цього обирали теплий сонячний день, припиняли будь-які господарські роботи, зазвичай, діти допомагали дорослим.

Номер слайду 10

Український фольклорист Микола Сумцов наголошував на тому, що «українські селяни дуже любили „божу муху“, бо навіть маленька пасіка давала меду на Спаса й воску на свічку Господу». 

Номер слайду 11

Цікаві факти про свічки. Вираз «гра не варта свічок» прийшло з мови картярів, які говорили так про дуже невелику виграші, який не окуповує вартості свічок, що згоріли під час гри. Риба-свічка, що мешкає у водах Тихого океану, отримала свою назву тому, що володіє виключно високим вмістом жиру. Індіанці Північної Америки крім вживання цієї риби в їжу висушували її, протягували крізь неї гніт і палили як звичайну свічку. Дослідження виробників свічок показують, що 96% всіх свічок купують жінки. 

Номер слайду 12

Практична робота. Правила техніки безпеки під час роботи. Правила користування ножицями1) Ножиці – це небезпечний інструмент. Поводитись з ним треба обережно.2) На робочому місці поклади ножиці так, щоб вони не виходили за край парти.3) Не тримай ножиці вістрями догори.4) Не ріж на ходу. Під час різання не вставай з місця.5) Передавай ножиці закритими і кільцями вперед.6) Під час роботи з ножицями притримуй матеріал лівою рукою так, щоб він не потрапляв на лінію різання.

Номер слайду 13

МАТЕРІАЛИ: Віск. Гніт. Декоруючі елементи. НОЖИЦІ

Номер слайду 14

КРОК 1 На дошці по лінійці відрізають шматок вощини потрібного розміру. Шматок вощини кладемо короткою стороною до себе. На цей край кладеться гніт так, щоб близько 1 см його виступало за край вощини.

Номер слайду 15

КРОК 2 Гніт міцно притискають до вощині і закручують край. Міцно скручуємо циліндр навколо гноту. Якщо досвід виявиться невдалим, свічку можна розгорнути і перемотати.

Номер слайду 16

КРОК 3 Оздоблення свічки. Залишилося її лише декорувати, надати певного святкового вигляду.

Номер слайду 17

ВАРТІСТЬ ГОТОВОГО ВИРОБУ

Номер слайду 18

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Байкова Ірина Станіславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Байкова Ірина Станіславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, 6 клас, Презентації
Додано
11 лютого 2023
Переглядів
2022
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку