Презентація " Вишивання як вид декоративно-ужиткового мистецтва. Види вишивки"

Про матеріал
Презентація з предмету "Технологія" до уроку з теми " Вишивання як вид декоративно-ужиткового мистецтва".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вишивка — невмирущий оберіг

Номер слайду 2

Вишивка – це вид декоративно – прикладного мистецтва, у якому орнамент і зображення виконується:* вручну за допомогою голки, гачка чи вишивальної машини;* за допомогою штампа;* на тканині за допомогою анілінових фарб і резервної маси.

Номер слайду 3

Основною функцією вишивки є оздоблення одягу й тканин (рушники, скатерті, простирадла, наволочки для подушок).

Номер слайду 4

Археологічні знахідки доби палеоліту

Номер слайду 5

Види ВишивкиІ ДІАМАНТОВА Виши. ВКА Наклеювання на папір чи канву стрази -камінці. Можна сказати, що техніка алмазної вишивки стоїть осібно в ряду з іншими видами рукоділля. По виду вона нагадує вишивку, а з техніки виконання нагадує викладання мініатюрної мозаїки.

Номер слайду 6

Види ВишивкиІ І Виши. ВКА бісером. Традиційне мистецтво створення малюнків із маленьких скляних кульок на тканині походить з арабських країн. Саме там вперше почали використовувати намисто «буєра» - краплинки скла. Мусульмани поширили традицію оздоблювати сорочки, туніки, каптани цими дрібними прикрасами.

Номер слайду 7

Види ВишивкиІІІ Виши. ВКА хрестиком. Популярний вид вишивання лічильними швами, при якому X-подібні шви, утворюючи растровий візерунок, утворюють картину. Вишивають хрестиком зазвичай по канві – тканині рівномірного переплетіння, на якій легко лічити нитки. Вишиваючи, майстер рахує нитки у кожному напрямку для того, щоб кожен шов був однакового розміру та з нахилом у той самий бік.

Номер слайду 8

Види ВишивкиІV Виши. ВКА мережка. Мере́жка — ажурний узор, зроблений на місці висмикнутих із тканини ниток. Мережками називають види декоративних швів.

Номер слайду 9

Види Вишивки. V Виши. ВКА атласними стрічками. Вишивання стрічками стрімко набирає популярності останнім часом. Такою вишивкою можна прикрасити сумочку і футляр для мобільника, капелюшок і сукню, подушку і скриньку. І для цього не потрібні складні інструменти та велика майстерність. Трішки терпіння, і шовкові стрічки перетворяться в розкішні троянди, ніжні фіалки та яскраві сонячники.

Номер слайду 10

Види Вишивки. V І Виши. ВКА Ізоніть. String Art — сучасне мистецтво графіки, створення зображення композицією з натягнутих ниток на картоні чи іншому твердому матеріалі — основі, яка відіграє роль тіла. Нитяну графіку також інколи називають ізографіка або вишивка на картоні.

Номер слайду 11

Види Вишивки. V ІІ бразильська Виши. ВКА та рококо Це різновид європейської лічильної рельєфної вишивки, виконаної особливим видом ниток зі штучного шовку. При вишивці квіти, вишиті на тканині шляхом використання спеціальних швів, виглядають як живі.

Номер слайду 12

Види Вишивки. VІІІ сутажна Виши. ВКА Виконується таким чином: на тканину наноситься заздалегідь розроблений візерунок, і по його лініях з найбільшою точністю пришивається сутажний шнур - частіше одного кольору, в тон тканини, але іноді двох або навіть кількох кольорів.

Номер слайду 13

Види ВишивкиІХ Виши. ВКА решільєЦе рід ажурною вишивки, при якому основні елементи візерунка обшиваються гладдю (вручну або на швейній машинці), а проміжки між ними вирізаються, створюючи мереживо. При цьому окремі елементи візерунка можуть з'єднуватися перемичками, або Бріден, завдяки чому виходить красиве мереживо.

Номер слайду 14

Види Вишивки. Х Виши. ВКА в килимовій техніціСпосіб створення на щільною рідкої канві малюнка з ворсу за допомогою закріплення на ній складених удвічі коротких ниток спеціальним гаки для килимовій вишивки.

Номер слайду 15

Види Вишивки. ХІ Виши. ВКА Гладью Вид вишивки, в якій стібки наносяться на тканину, повністю заповнюючи гладь полотна. У цій техніці застосовуються різні види швів і прийомів.

Номер слайду 16

Види Вишивки. ХІІ Виши. ВКА борджело. Барджелло - старовинна Флорентійська вишивка, на підставі якої створюються чудові полум'яні візерунки на полотні. Така італійська вишивка bargello застосовується для створення об'ємних барвистих візерунків і орнаментів. Вишиті таким способом фігури мають як гостру форму, так і злегка згладжену - округлу.

Номер слайду 17

Види Вишивки. ХІІІ Виши. ВКА золотом. Золоте шиття - техніка ручної вишивки металевими позолоченими (золотими) та срібними нитками. Цінність роботи визначається тим, як на ній грає світло.

Номер слайду 18

Види Вишивки. ХІV Виши. ВКА шовком

Номер слайду 19

Види Вишивки. ХV Виши. ВКА трапунто. Це техніка вишивки, за допомогою якої візерунку надається об'єм і опуклість. У техніці трапунто можна виготовити розкішні покривала й ошатні наволочки, стильні сумочки, декоративні панно та серветки.

Номер слайду 20

Види Вишивки. ХV І люневільська Вишивка. Це – невеличке французьке містечко в Лотарингії. Назва означає «Місячне місто». Люневільський вишивка виконується бісером на дуже тонкій або, навпаки, дуже щільній тканині на зразок оксамиту. А інструментом для люневільської вишивки є не голка, а спеціальний гачок. Бісер пришивають до тканини нитками тамбурним швом.

Номер слайду 21

Види Вишивки. ХV ІІ сашико Вишивка Техніка вишивки Сашико з'явилася не так давно - в 17 столітті в Японії. Вона являє собою вишивку звичайним швом «вперед голку».

Номер слайду 22

Це тонка металева нитка, скручена в дуже тугу спіраль, яка застосовується в вишивці. Сама назва "канітель" означає "труба". Види Вишивки. ХV ІІІ Вишивка канітель. Види Вишивки. ХІХ Вишивка сінелью. З французької - «гусениця») - це пухнастий шнурок для вишивки. Його історія тягнеться ще з ХVIII століття. Тоді майстри прикрашали нею сукні, капелюшки, клатчі, рукавиці і віяла для додання обсягу вишивці.

Номер слайду 23

Види Вишивки. ХХ Вишивка ассизи. Це старовинна італійська вишивка, що отримала свою назву від італійського міста Ассізі (Assisi). У цій техніці стежками заповнюється фон, а малюнок виходить з незаповнених ділянок. Види Вишивки. ХХІ Вишивка Хардангер. Це старовинна скандиавськан вишивка.

Номер слайду 24

Види Вишивки. ХХІ І гобеленова Вишивка Гобеленовий рядок - це тип шиття при якому нитка обробляється на полотні поверх двох або більше ниток основи / качка, а довжина стібка в два рази більше ширини. Іноді його виконують в піднесеною формі, що означає, що він доповнений товстою ниткою шнура.

Номер слайду 25

Види Вишивки. ХХІ І І Вишивка шиша Шиша або абла – саме так в індійській культурі іменувалися дзеркала, а дзеркало, як ми всі знаємо з казок та легенд, завжди вважалося чимось чарівним, що має магічні властивості.

Номер слайду 26

Види Вишивки. ХХІV якобінська Вишивка Мистецтво якобінської вишивки йде своїм корінням в Англію часів правління короля Якова, звідки і бере свою назву. Ще її називають технікою крюил (в перекладі з англійської - "вишивання шерстю"). Ці два терміни рівноправно використовуються сучасними рукодільницями. Проте варто трохи розділити ці поняття. В техніці вишивки крюил використовуються тільки вовняні кручені нитки. У якобинском стилі може використовуватися будь-який матеріал. У 17-му столітті вишивкою крюил прикрашалося все, від диванних подушок розкішних до туалетів знатних панів. Це заняття вважалося благородним, а вироби високо цінувалися.

Номер слайду 27

Види Вишивки. ХХV об'ємна Вишивка гладдю Класичний стиль об’ємної вишивки характеризується технікою двосторонньої гладі. Може ще називатися знімною аплікацією. Така незвична вишивка, підходить тільки для досвідчених рукодільниць, так як вимагає багато часу, вміння та терпіння. Тому до цієї техніки, рекомендуємо приступати тільки після того як ви “набили руку”. Родзинка цієї вишивки в тому, що обсяг їй надають квіти з дротом, вишиті гладдю. В результаті виходять красиві тривимірні композиції.

Номер слайду 28

Види національних Вишивок. Швальмска - німетчина. БУХАРСКА - УЗБЕКІСТАН бути - провансхедеро - данія Віші або “циплячі лапки” - Швейцарія

Номер слайду 29

Види Вишивки Виши. ВКА паєтками. Виши. ВКА стразам. Виши. ВКА стекляріусом

Номер слайду 30

Дякую за увагу!Натхнення в роботі!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Цецхладзе Марина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бєлая Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шигалевський Владислав Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Анікіна Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Пов’язані теми
Технології, 6 клас, Презентації
Додано
12 лютого 2023
Переглядів
5289
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку