Презентація. Майстер – клас “Використання інтерактивних плакатів на уроках української мови та літератури”

Про матеріал

Майстер – клас “Використання інтерактивних плакатів на уроках української мови та літератури” для вчителів - словесників. У презентації розкрито поняття "Інтерактивного плакату", надано приклади використання та програмні можливості плакату. Варіант інтерактивного плакату, який можна використати при вивченні творчості П. Глазового “(Сміх людський - чудесна штука!”).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Майстер – клас “Використання інтерактивних плакатів на уроках української мови та літератури”учителя української мови та літератури Ялтинської ЗОШ І – ІІІ ст. №2 Авгітопуло Н. Ю.

Номер слайду 2

Інтерактивний плакат  - це електронний освітній засіб нового типу, який забезпечує високий рівень залучення інформаційних каналів сприйняття наочності у навчальному процесі. У цифрових освітніх ресурсах цього типу інформація представляється не відразу, вона "розгортається" залежно від дій користувача, який керує нею за допомогою відповідних кнопок. Інтерактивний плакат за своєю суттю - це інтерактивний засіб надання інформації, засіб демонстрації навчального матеріалу, засіб, за допомогою якого можна варіювати занурення у тему.

Номер слайду 3

Використання інтерактивних плакатів в навчальному процесі надає учням можливість краще сприймати навчальний матеріал, оскільки він дає значну візуалізацію, підвищується інтерес до теми та до навчального матеріалу, оскільки учень бачить незвичайний спосіб подання матеріалу, є можливість повторити цей матеріал, оскільки інтерактивний плакат легко вбудовується в сайт або блог, учень може в будь-який момент повторити цей матеріал. Плакати, окрім того, формують у учнів навички самостійної роботи, дають можливість бачити учневі результат та оцінку своєї праці, можливість знайти правильну відповідь, поглибити знання.

Номер слайду 4

Інтерактивний плакат має інтерактивну навігацію, яка дає можливість відобразити необхідну інформацію: графіку, текст, відео, звук тощо. Головна функція інтерактивного плакату - забезпечити високий рівень наочності.

Номер слайду 5

Інтерактивний плакат повинен задовольняти наступним педагогічним і програмним критеріям: Тема плакату повинна відповідати календарно-тематичному плануванню, а також обов'язково типу уроку (вивчення нового матеріалу, комбінованому, узагальнення та систематизації). Програмні можливості плакату повинні бути обумовлені в першу чергу дидактичними цілями і завданнями. По цьому, з програмно-педагогічної точки зору плакат повинен реалізовувати такі можливості:- наявність одного досить великого (основного) блоку, з яким робота проводиться протягом усього вивчення нового матеріалу;

Номер слайду 6

- наявність додаткової наочності, яка розміщується у вигляді гіперактивних зон і розгортається по кліку, і так само згортається до вихідного;- наявність інтерактивних інструментів (ручки, маркери) дозволяють виділяти різними кольорами об'єкти інтерактивного плакату (підкреслення, обведення, виправлення, написи);- наявність областей, які з'являються і зникають або по команді з кнопки, або по кліку по гіперактивній зоні. Для роботи з правилами, висновками, з тим, щоб учні порівняли висновок зроблений, наприклад, самостійно з правильним висновком;- наявність елементів, які дозволяють автоматизувати дії.

Номер слайду 7

При  створенні інтерактивних плакатів можна досягти наступних педагогічних цілей:підтримка групових та індивідуальних форм навчання в умовах класно-урочної системи організації навчального процесу;створення додаткових умов комп’ютерної підтримки традиційних і новаторських технологій навчання;підвищення пізнавального інтересу учнів до предмета;забезпечення диференційованого підходу до вивчення предмета;структуризація змісту навчання та активізації опорних знань;можливість реалізувати на практиці особистісно-орієнтований підхід до навчання;візуалізація навчального матеріалу.

Номер слайду 8

Для успішного створення навчальних інтерактивних плакатів учитель повинен володіти певними навичками і вміннями роботи з комп’ютерними програмами та Інтернетом. Для створення плакатів можна використати такі програми як Power. Point, Smart Notebook, Adobe Flash та багато інших. Вони дозволяють додавати і видозмінювати елементи плаката, наповнювати його необхідним матеріалом. Але головна умова інтерактивного плакату (на відміну від традиційних презентацій) - структура плакату не повинна бути лінійною, окрім того, порядок відкриття інтерактивних елементів визначає сам учень або вчитель, який працює з плакатом.

Номер слайду 9

Крім того для створення інтерактивного плакату можна використати такі інтернет-сервіси:1.  Glogster -  дозволяє розмістити текст, графіку і відео, будь-який елемент може стати гіперпосиланням. Є цікаві шаблони. Плакат виходить яскравим, барвистим, ефектним. 2.  Cacoo  простий і зручний онлайн сервіс для спільної роботи по створенню схем і діаграм онлайн. Сервіс крім звичайних функцій має багато додаткових модулів для створення навіть найскладніших схем і навіть плакатів. На даному сервісі міститься багатюща бібліотека різних елементів, а точніше - безліч бібліотек. Сервіс дозволяє додавати як зображення так і самому малювати. 3. Thinglink  - сервіс для створення інтерактивного зображення, який перетворює звичайні картинки в інтерактивні об'єкти. Інтерактивність зображення досягається за рахунок додавання в нього міток з текстовими підказками, посиланнями на відео, музику або зображення.

Номер слайду 10

Приклад інтерактивного плакату, який можна використати при вивченні творчості П. Глазового “(Сміх людський - чудесна штука!”. Плакат створений за допомогою сервісу   Power. Point https://drive.google.com/open?id=1 UVUBTy. Hd. Eht. OAPNx. WXa8 PXd92k. Oe. Tuxq

pptx
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
4041
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку